КУСТУРИЦА: Џаба им паре, немају решење за сићушан вирус!

КУСТУРИЦА: Џаба им паре, немају решење за сићушан вирус!

19 марта 2020

Најпознатији српски редитељ Емир Кустурица, у свом ауторском тексту на порталу „Искра“ , под насловом „То је била цивилизација за коју се чинило да може све, а сада смо свједоци да не може ништа“, осврнуо се на актуелну кризу и немоћ глобализма.

„Било је историји човјечанства појава које су најбоље изражавале пропаст епохе, али сигурно нико није у таквој улози блистао као Славој Жижек. Прво је претворио философију у стендап комедију. Добио је шамаре од Чомског који га је назвао кловном, али упорни Словенац се није предао. Отворене су му многе арене гдје тумачи стање ствари у свијету. Људи га слушају, али код мене се, по правилу, јавља необична слика.

Када он проговори, мени то личи на тренутак када се са точка аутомобила у покрету откачи раткапна, котрља се и врти све док, послије кругова, чвонгања по асфалту, не налети на неки одбојник, тек тада престаје фрфљање. Када возим аутомобил, стисне ми се срце када на путу видим отпале раткапне како леже одбачене. Некада ми је неиздрживо жао, све мислим – није ваљда Славој?! Најчешће помислим да пронађем јако љепило и сваки пут када он има наступ, да се нађе начин да остане на точку. Тада једино постаје опасно да у фрфљању не отпадне точак.То већ не би ваљало.

Прије седам дана је Славој Жижек, највећи словеначки философ послије Едварда Кардеља, написао ауторски текст за „РТ интернешенел“. Прво је исмијао коронавирус, за нијансу више од доктора Несторовића, упоредио је понашање европских влада и њихове најаве о мјерама заштите са комунистичком пропагандом у вријеме друга Тита.

Наводно, једном је пронешена кроз СФРЈ непровјерена вијест да ће нестати тоалет папира. Нестало је тоалет папира, вели мега философ, због најава рестрикција у планираној економији комунистичке државе. Пропаганда је узбунила народ, а народ испразнио полице из самопослуга. Свједоци смо да се исто десило са људима који су у Западној Европи напали супермаркете – нестало је уља, брашна, шећера. Не ваља свјетски систем, закључује мега философ. Као некада Чернишевски, сада он поставља питање: „Шта да се ради?“

Није прошло ни седам дана, раткапна се поново откачила. Славој је одговарао на питања водитеља вијести „Рт интернешенел“ поводом експанзије короне. Ни трага од оне „духовитости“. Сада у потпуно другом тону, овај пут је фрфљао сериозно, заборавио претходно исмијавање модерне куге и, између осталог, рекао да је у економској пропасти свијета неопходно да се уједине лијеве снаге и на интернационалном нивоу поразе националисте и све друге пошасти које стоје на путу проналаска вакцине у борби против смртоносног вируса.

Дакле, и корона би могла да буде, изворно, партијски опредељена у времену када ни Господ Бог не зна ко су љевичари, а ко десничари. Када би Кардељ устао из гроба, сигурно би рекао: „Зело добро, Жижек!“ Заборавила раткапна да су љевичари први патентирали национализам, да је, рецимо, Гарибалди био италијански националиста љевичар, али и масон.

Морал су дефинисали Платон, Кант, Ниче, Исус Христ, али пошто нису превише елаборирали о неморалу, мени се чини да је ту наступио неспоразум када је у питању либерални љевичар из Словеније, професор аустроугарске провенијенције. Када се неко осмјели да се упушта у све бјелосвјетске теме, анегдотским рјечником објашњава све што се пред нашим очима дешава. Студентима широм свијета, пошто немају поређење, он је славан, а то је најважније. Нема везе што је глуп.

Све што бане у ваше куће преко екрана притиском на даљински, из било којег извора дође до вас слика и тон, ви сте им већ добацили конопац који ће вам, на крају, бити добар једино за вјешање. Ви постајете свједок сарадник глобалистичког подземља чији рад, поред осталих, покрива Жижек. Све то у вријеме када је људски неморал услов за успјех, у времену када залази сунце цивилизације којој смо се до јуче дивили.

Тада су сви они ваши гости преко екрана само варалице које мамузају мртвог коња из чије лешине излазе модели које код нас копирају старлете, проституке које су легализовале своју грађевину, политичари који се богате, а на крају из тог свијета долази и корона вирус.

Ако га је човјек направио, или ако је стварно поједен заједно са шишмишом, он покрива обе стране наше безнадежности. Ми смо већ одавно заражени. Зар нисмо одрасли и ми и наша дјеца и унуци у временима кад је важније шта говори спортиста или глумац о нечем важном, а не доктор наука који зна о чему се ради, вирусолог који није могао да нађе вакцину, јер је био плаћен као возач шлепера.

То је била цивилизација за коју се чинило да може све, а сада смо свједоци да не може ништа. Вирус је стигао прво као философ раткапна који нам је дуго мутио поглед на видик, нисмо били свјесни пропасти због ових његових опсени. Сваки спортиста који је намлатио лову, важнији је био од научника, вирусолога, онколога. Сви који су млатили неизмјерна богатсва су постали бољи филозофи и економисти, боље знали историју од историчара, свака курва на популарним телевизијама је знала како да се организује породични живот од мирног и поштеног свијета.

У свијету гдје је реалност профана, спектакл сакралан, гдје научници немају своје мјесто, бићемо кажњени смрћу, јер нисмо имали снаге да раније схватимо да богатство не може све, а вјеровали смо у ту лаж. Џаба им паре, немају рјешење за сићушног ковида”

KOMENTARI4 коментара

 1. Miraš says:

  Ne samo Slavoj, po ovom pitanju zatajili su i EU-ropski političari: "Dakle, i korona (virus) bi mogla da bude, izvorno, partijski opredeljena u vremenu kada ni Gospod Bog ne zna ko su ljevičari, a ko desničari (medju ljudima)." ... Izostalo je uvažavanje prirodnih nauka, i uopšte struke. Novac jeste moćan i sve se može kupiti za novac, ali sa njim se ipak ne može kupiti sopstvena pamet. ... Nemačka i Italija imaju najstarije stanovništvo u Evropi. Sa stanovništva upravljanja državom i korišćenja raznih fondova, šta oni (moćna elita) dobijaju ako značajno smanje broj stanovnika koji troši iz raznih penzionih fondova, iz zdravstvenih fondova, iz posebnih fondova za socijalnu brigu. Možda su ipak genijalni ali na njihov izopačen način. U Evropi radnici imaju sve duži radni vek, a kad se približe korišćenju penzionog fonda pokosi ih virus kovid. Novac u penzione fondove će se i dalje izdvajati, ali važno je ko će ga koristiti.

 2. Gagi says:

  Sve je lepo receno. Najtacnija definicija je sledeca: "Sve što bane u vaše kuće preko ekrana pritiskom na daljinski, iz bilo kojeg izvora dođe do vas slika i ton, vi ste im već dobacili konopac koji će vam, na kraju, biti dobar jedino za vješanje". Masovna hipnoza i sludjivanje naroda na svetu se nastavlja nesmanjenom zestinom, svaki buduci segment naseg zivota ce biti ON LINE. Cudo se desava, u opstoj kataklizmi i propasti covecanstva od Korone, pametni su se "dosetili" kako da pomognu,sve ce u ovim teskim danima da digitalizuju. Sve drzavne ustanove ce morati da predju na nov system komunikacije i usluga sto se proteklih godina uveliko radi. Da li je iko izracunao koliko ce narod i drzave kostati uvodjenje nove tehnologije. Zbog toga se odvija ova nemilosrdna bitka za eksluzivnog provajdera, tu su pare. Tek nam stizu novi rijalitiji svakakve vrste, sto budu sateliti vise radili, svetski internet moguli ce zadovoljnije trljati ruke.Narodi se uvode u virtuelnu stvarnost i u propast, nasi zivoti ce biti podredjeni svetskim internet korporacijama. Nasa slobodna zivotna funkcija ce biti limitirana, ako nisi platio internet nema koriscenje aplikacije za podizanje novca, placanje racuna...... Svakim danom sve vise postajemo savremeni robovi tehnoloskim robovlasnicima.Sta ce se desiti ako se jednog dana dogodi ogromna nepredvidjena erupcija na suncu i sprzi sve servere i satellite, kako cemo onda da funkcionisemo i zivimo bez "napredne" tehnologije.

 3. 123 says:

  Video sam da se na RT-u pojavljivao ovaj Žižek i uopšte mi nije bilo jasno zašto se brukaju sa takvim spodobama! Valjda još nisu ukapirali kakav je to bleso, ne znam koliko će im vremena trebati!

 4. persida says:

  Moze li ista da prodje bez Kuste, covek je veca napast od korone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u