Кустурица им барем није ћутао! Лупао им је „шамарчине“!

Кустурица им барем није ћутао! Лупао им је „шамарчине“!

4 новембра 2015

Emir Kusturica 324Пише: Зоран Шапоњић

Пуних осам дана требало је амбасадору Велике Британије у Србији, господину Денису Кифу, да после вруће интелектуалне и историјске „шамарчине“ коју је пред пуним Сава центром „попио“ од Емира Кустурице, ускочи у седло, и, ево га амбасадор поново јаше!

Јавио се прекјуче, преко српске штампе, овога пута да он удари Србима шамар и да им директно поручи како он, и његова Британијом Косово сматрају „државом“, и како га, уопште није брига што Срби и Србија мисле супротно. О Кустурици и бегу пред његовим речима, амбасадор није рекао ни слово.

Ни стра’ ни образа!

Не бих заиста да лично вређам господина амбасадора Кифа ни његове колеге са Запада, није то мој манир, али, кад год прочитам њихове изјаве, како нас, уживајући гостопримство Београда и Србије, вређају без имало скрупула, како нам досољавају ране, сетим се ове реченице, којом, овамо у брдима, моји пријатељи, они који мало више знају од мене, описују оне који – нити имају страха од Бога, ни образа пред собом ни другима.

Прочитајте још:

ЗБОГ ОВИХ РЕЧИ КУСТУРИЦЕ АМБАСАДОР КИФ ЈЕ НАПУСТИО САЛУ: „У тој идеји су увек предњачили Енглези…“

КУСТУРИЦА: Све што сам рекао за Енглезе је истина!

Мада му је Кустурица пре осам дана у Београду једноставно и разложно разјаснио историјске релације у троглу Енглеска – Русија – Србија, а чланови и симпатизери српске владајуће странке аплаузом руском амбасадору Чуркину потврдили му још једном где је срце Срба, амбасадор Киф, осам дана касније, пошто је ваљда дошао к себи, понавља своју стару мантру. Џаба му било причати и објашњавати. Зна он, вели, за историјске везе Срба и Руса, али, „Србија ће морати да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ“, односно да – уведе санкције Русији. Једино, што амбасадор не каже, јесте, је ли то она иста ЕУ из које се његови Енеглези спрамају да оду?

Каже нама још амбасадор, прекјуче у новинама, ваљда у жељи да освети себе и онај бег из Сава центра пред чињеницама које му је Кустурица поређао, како је добро да Косово постане члан Унеска, и како ће „српско културно и верско наслеђе тако бити боље заштићено“.

Ни стра’ ни образа!

Е, да ми мало више поштјемо себе, да мало више, да би нас други подржали, подржавамо сами себе, после ове изјаве, амбасадора Кифа позвали би барем у Министарство спољних послова и показали му фоторафије и видео снимке албанског дивљања по српским манастирима 2004. године, тек да амбасадор види како се Албанци, што он каже „старају о српском културном и верском наслеђу“. Можда амбасадор није још видео те снимке па прича о Косову као о „држави“ на коју ће се угледати остале чланице Унеска.

Заиста мислим да није проблем у амбасадорима. Знају они добро шта раде! Проблем је у нама што погнуте главе, без икакве реакције, без отпора, слушамо и гледамо како нас изнова и изнова понижавају. Како им није доста што су нам отели део земље, него, то морамо и сами да признамо и тако се још више понизимо и уништимо сваки траг достојанства који је у нама можда и остао.

Заиста, јесу ли једина алтернатива и будућност ове земље они који нам намећу став да ће се Албанци са Косова, они који су спалили десетине и десетине српских цркава и манстира, кидали крстове и рушили куполе, палили иконостасе и вековима старе иконе и фреске, део светског културног наслеђа, боље старати о нашим светињама од нас самих? И, како смо се уопште нашли у ситуацији да нам политика, да нам задаци које пред нас ставља амбасадор Киф буду једина алтернатива, као што нам сваког дана понављају, да другог излаза, наводно, немамо?

И заиста, има ли у овој земљи и колико оних који су спремни да отворено кажу да их речи амбасадора Кифа о „Косову држави“ која ће боље чувати српске светиње од Србије саме и Срба самих, понижавају? А колико је оних који ће из разних шићарџијских интереса, због краткорочне политичке користи, због „европејства“ које је код нас у моди, прећи преко њих, не схватајући њихову суштину?

Колико је оних у Србији који су спремни да амбасадору Кифу у лице кажу да није случајно што нам Енглези „поново доносе ултиматуме“, а колико оних који се боје? Кустурица му барем то није оћутао. За почетак доста! А, шта ћемо и како ћемо ми остали?

(Искра)

KOMENTARI11 коментара

 1. pravdaa says:

  Svaka čast Kusto osvetla obraz da nebi tebe ovim idijotima niko da kaže istinu.

 2. Draga says:

  Verovatno nisam uspela u Politici samo zato što bi ja tog ambasadora tako potprašila da nebi izleteo iz Sava centra već iz sopstvene kože , ne samo njega već sve one koji nam otimajudušu i cinički nas ubeđuju da je to za naše dobro

 3. Apis says:

  Da nam nije Kusturice i Lazanskog pocrkali bi od muke i bruke. Ni jedan po rođenju nije bio Srbin ni pravoslavac ali su danas jedini koji brane Srbiju i pravoslavlje. Neka ih cuva G. Bog da u zdravlju dozive duboku starost!

 4. MAXIMUS says:

  Kod Engleza nema OSJECANJA!!! Oni idu na cilj i njihov cilj je da se poptise izdaja Kosova dakle dokaz na pipiru.Mislim da su taj posao izdajnici obavili samo nisu sigurni kako da ga umotaju u celofan i predoce narodu.Jesam li u pravu?

 5. vevericalasica says:

  Slažem se u potpunosti sa komentarom Apisa.

 6. телетабис says:

  Мислим да требамо отворено да говоримо и не увијамо се у изношењу истине ко нека успијуша. Чињеница је да Србија има блентавог Премијера кога су нам поставили амбасадори Енглеске, САД и Немачке. Они се редовно са њиме састају и издају му наређења шта мора да уради и каже. Једном речју ми смо окупирани протекторат, нисмо земља јер не знамо где су нам границе. Сваки напад на ове персоне је напад и на њиховог лутка Премијера који ће да се свети нама у њихово име. Е то је ваљда та демократија.

 7. svetijovan says:

  U obicnom narodu ima dosta onih koji bi izgovorili dosta istine o sramnom ponasanju engleza kroz srpsku istoriju. Cinjenica je da nam ti englezi stalno podmecu nogu, i uvek gledaju kako da nam slome vrati, i da uniste Srbe kao narod. Ali nisu oni jedini i iskljucivi krivci. Vece zlo su nasi podrepasi, koji se prodaju za male pare, a ne da prodaju sebe svoj prljavi karakter, vec prodaju celi Srpski narod. Posmatram godinama ponasanje nasih politicara, svi se ponasaju poltronski,niskishodljivo i dodvornicki, cime unizavaju sebe i celi Srbski narod, i pitam se dokle ce to da traje. Dali ce se u Srpskom narodu pojaviti jaka licnost sa pravim patrijotskim osecanjima za domovinui i Srbski narod.

 8. Apis says:

  Vevericalasica, hvala za podrzku! Vise volim kada me dama podrzi nego predsednik drzave. Da me podrzi nas premijer razmisljao bih sta samnom nije uredu. Lep pozdrav!

 9. Бања Лука says:

  Да смо ми права држава и да држимо до себе и поноса тај би амбасадор првим авионом који иде било гдје био транспортован из Србије.Какви протоколи,каквих 72 сата,кад ое они недрже протокола и непоштују земљу домаћина. "Да нема ЕНГЛЕ3А,Нијемци би били НАЈГОРИ народ од постанка свијета....."

 10. Бања Лука says:

  Prethodni tekst je pisan ćirilicom,otud ove greške./Nije domene/.

 11. MickoNY says:

  Matori odvratko je odvratan i fizicki i u svakom drugom smislu, predstavnik je zemlje od koje potice svo zlo na ovoj planeti. Mi kao narod kao da smo umrli, kao da smo zombiji...umesto posle takve njegove izjave da se skupi desetak hiljada ljudi ispred ambasade u znak potesta , zbog uznemiravanja srpske javnosti...Da ga nase vlasti pozovu na ribanje, da zapretimo da cemo odustati od puta u EU... niko nista.Guse se u svom poltronstvu i poslusnistvu....uzas, Sto kaze "APIS"da nema Kuste i Lazanskog .....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u