Кустурица им барем није ћутао! Лупао им је „шамарчине“!

Kusturica im barem nije ćutao! Lupao im je „šamarčine“!

4 novembra 2015

Emir Kusturica 324Piše: Zoran Šaponjić

Punih osam dana trebalo je ambasadoru Velike Britanije u Srbiji, gospodinu Denisu Kifu, da posle vruće intelektualne i istorijske „šamarčine“ koju je pred punim Sava centrom „popio“ od Emira Kusturice, uskoči u sedlo, i, evo ga ambasador ponovo jaše!

Javio se prekjuče, preko srpske štampe, ovoga puta da on udari Srbima šamar i da im direktno poruči kako on, i njegova Britanijom Kosovo smatraju „državom“, i kako ga, uopšte nije briga što Srbi i Srbija misle suprotno. O Kusturici i begu pred njegovim rečima, ambasador nije rekao ni slovo.

Ni stra’ ni obraza!

Ne bih zaista da lično vređam gospodina ambasadora Kifa ni njegove kolege sa Zapada, nije to moj manir, ali, kad god pročitam njihove izjave, kako nas, uživajući gostoprimstvo Beograda i Srbije, vređaju bez imalo skrupula, kako nam dosoljavaju rane, setim se ove rečenice, kojom, ovamo u brdima, moji prijatelji, oni koji malo više znaju od mene, opisuju one koji – niti imaju straha od Boga, ni obraza pred sobom ni drugima.

Pročitajte još:

ZBOG OVIH REČI KUSTURICE AMBASADOR KIF JE NAPUSTIO SALU: „U toj ideji su uvek prednjačili Englezi…“

KUSTURICA: Sve što sam rekao za Engleze je istina!

Mada mu je Kusturica pre osam dana u Beogradu jednostavno i razložno razjasnio istorijske relacije u troglu Engleska – Rusija – Srbija, a članovi i simpatizeri srpske vladajuće stranke aplauzom ruskom ambasadoru Čurkinu potvrdili mu još jednom gde je srce Srba, ambasador Kif, osam dana kasnije, pošto je valjda došao k sebi, ponavlja svoju staru mantru. Džaba mu bilo pričati i objašnjavati. Zna on, veli, za istorijske veze Srba i Rusa, ali, „Srbija će morati da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU“, odnosno da – uvede sankcije Rusiji. Jedino, što ambasador ne kaže, jeste, je li to ona ista EU iz koje se njegovi Eneglezi spramaju da odu?

Kaže nama još ambasador, prekjuče u novinama, valjda u želji da osveti sebe i onaj beg iz Sava centra pred činjenicama koje mu je Kusturica poređao, kako je dobro da Kosovo postane član Uneska, i kako će „srpsko kulturno i versko nasleđe tako biti bolje zaštićeno“.

Ni stra’ ni obraza!

E, da mi malo više poštjemo sebe, da malo više, da bi nas drugi podržali, podržavamo sami sebe, posle ove izjave, ambasadora Kifa pozvali bi barem u Ministarstvo spoljnih poslova i pokazali mu fotorafije i video snimke albanskog divljanja po srpskim manastirima 2004. godine, tek da ambasador vidi kako se Albanci, što on kaže „staraju o srpskom kulturnom i verskom nasleđu“. Možda ambasador nije još video te snimke pa priča o Kosovu kao o „državi“ na koju će se ugledati ostale članice Uneska.

Zaista mislim da nije problem u ambasadorima. Znaju oni dobro šta rade! Problem je u nama što pognute glave, bez ikakve reakcije, bez otpora, slušamo i gledamo kako nas iznova i iznova ponižavaju. Kako im nije dosta što su nam oteli deo zemlje, nego, to moramo i sami da priznamo i tako se još više ponizimo i uništimo svaki trag dostojanstva koji je u nama možda i ostao.

Zaista, jesu li jedina alternativa i budućnost ove zemlje oni koji nam nameću stav da će se Albanci sa Kosova, oni koji su spalili desetine i desetine srpskih crkava i manstira, kidali krstove i rušili kupole, palili ikonostase i vekovima stare ikone i freske, deo svetskog kulturnog nasleđa, bolje starati o našim svetinjama od nas samih? I, kako smo se uopšte našli u situaciji da nam politika, da nam zadaci koje pred nas stavlja ambasador Kif budu jedina alternativa, kao što nam svakog dana ponavljaju, da drugog izlaza, navodno, nemamo?

I zaista, ima li u ovoj zemlji i koliko onih koji su spremni da otvoreno kažu da ih reči ambasadora Kifa o „Kosovu državi“ koja će bolje čuvati srpske svetinje od Srbije same i Srba samih, ponižavaju? A koliko je onih koji će iz raznih šićardžijskih interesa, zbog kratkoročne političke koristi, zbog „evropejstva“ koje je kod nas u modi, preći preko njih, ne shvatajući njihovu suštinu?

Koliko je onih u Srbiji koji su spremni da ambasadoru Kifu u lice kažu da nije slučajno što nam Englezi „ponovo donose ultimatume“, a koliko onih koji se boje? Kusturica mu barem to nije oćutao. Za početak dosta! A, šta ćemo i kako ćemo mi ostali?

(Iskra)

KOMENTARI11 komentara

 1. pravdaa says:

  Svaka čast Kusto osvetla obraz da nebi tebe ovim idijotima niko da kaže istinu.

 2. Draga says:

  Verovatno nisam uspela u Politici samo zato što bi ja tog ambasadora tako potprašila da nebi izleteo iz Sava centra već iz sopstvene kože , ne samo njega već sve one koji nam otimajudušu i cinički nas ubeđuju da je to za naše dobro

 3. Apis says:

  Da nam nije Kusturice i Lazanskog pocrkali bi od muke i bruke. Ni jedan po rođenju nije bio Srbin ni pravoslavac ali su danas jedini koji brane Srbiju i pravoslavlje. Neka ih cuva G. Bog da u zdravlju dozive duboku starost!

 4. MAXIMUS says:

  Kod Engleza nema OSJECANJA!!! Oni idu na cilj i njihov cilj je da se poptise izdaja Kosova dakle dokaz na pipiru.Mislim da su taj posao izdajnici obavili samo nisu sigurni kako da ga umotaju u celofan i predoce narodu.Jesam li u pravu?

 5. vevericalasica says:

  Slažem se u potpunosti sa komentarom Apisa.

 6. teletabis says:

  Mislim da trebamo otvoreno da govorimo i ne uvijamo se u iznošenju istine ko neka uspijuša. Činjenica je da Srbija ima blentavog Premijera koga su nam postavili ambasadori Engleske, SAD i Nemačke. Oni se redovno sa njime sastaju i izdaju mu naređenja šta mora da uradi i kaže. Jednom rečju mi smo okupirani protektorat, nismo zemlja jer ne znamo gde su nam granice. Svaki napad na ove persone je napad i na njihovog lutka Premijera koji će da se sveti nama u njihovo ime. E to je valjda ta demokratija.

 7. svetijovan says:

  U obicnom narodu ima dosta onih koji bi izgovorili dosta istine o sramnom ponasanju engleza kroz srpsku istoriju. Cinjenica je da nam ti englezi stalno podmecu nogu, i uvek gledaju kako da nam slome vrati, i da uniste Srbe kao narod. Ali nisu oni jedini i iskljucivi krivci. Vece zlo su nasi podrepasi, koji se prodaju za male pare, a ne da prodaju sebe svoj prljavi karakter, vec prodaju celi Srpski narod. Posmatram godinama ponasanje nasih politicara, svi se ponasaju poltronski,niskishodljivo i dodvornicki, cime unizavaju sebe i celi Srbski narod, i pitam se dokle ce to da traje. Dali ce se u Srpskom narodu pojaviti jaka licnost sa pravim patrijotskim osecanjima za domovinui i Srbski narod.

 8. Apis says:

  Vevericalasica, hvala za podrzku! Vise volim kada me dama podrzi nego predsednik drzave. Da me podrzi nas premijer razmisljao bih sta samnom nije uredu. Lep pozdrav!

 9. Banja Luka says:

  Da smo mi prava država i da držimo do sebe i ponosa taj bi ambasador prvim avionom koji ide bilo gdje bio transportovan iz Srbije.Kakvi protokoli,kakvih 72 sata,kad oe oni nedrže protokola i nepoštuju zemlju domaćina. "Da nema ENGLE3A,Nijemci bi bili NAJGORI narod od postanka svijeta....."

 10. Banja Luka says:

  Prethodni tekst je pisan ćirilicom,otud ove greške./Nije domene/.

 11. MickoNY says:

  Matori odvratko je odvratan i fizicki i u svakom drugom smislu, predstavnik je zemlje od koje potice svo zlo na ovoj planeti. Mi kao narod kao da smo umrli, kao da smo zombiji...umesto posle takve njegove izjave da se skupi desetak hiljada ljudi ispred ambasade u znak potesta , zbog uznemiravanja srpske javnosti...Da ga nase vlasti pozovu na ribanje, da zapretimo da cemo odustati od puta u EU... niko nista.Guse se u svom poltronstvu i poslusnistvu....uzas, Sto kaze "APIS"da nema Kuste i Lazanskog .....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *