КУСТУРИЦА: „Ово што се дешава у Црној Гори…“

КУСТУРИЦА: „Ово што се дешава у Црној Гори…“

9 фебруара 2020

Аутор: Емир КУСТУРИЦА

ЉУДСКА емоција је чудесна муња, а постаје још чуднија када се утопи у мистичну масу!

Експлозија осјећања са црногорских планина, из градских небодера, станова, приградских кућа, спустила се на улице, а Црна Гора је претворена у позорницу највећих хришћанских литија које су до сада виђене. Десило се оно чега су се глобалисти највише прибојавали, и то у вријеме када у свијету већ увелико траје сукоб цивилизација које је историчар Хантингтон предвидио још деведесетих.Он је тада написао да глобализам неће бити у стању да универзалне западне вриједности примјени на читав свијет, да западна Европа неће више постојати, да ће бити јудеохришћанска Америка, између осталих, будизам, ислам, а навео је да још и православни хришћани остају цивилизација за себе.

Сигурно је да за југоисточну Европу није могуће примјенити свјетске дијагнозе, али симптоми за такву тврдњу су видљиви.

Чудо се десило у Црној Гори. Чега је то све збир?

Да ли је у доношењу Закона о вјероисповјести било пресудно слабо познавање корјена властите културе, недостатак интуиције, пуко извршавање наредбе или ароганција! Ко је могао да повјерује да ће црква и њени вјерници, који су већ 800 година на своме, пристати да им неко украде мит и да то неће изазвати гњев?!

Или је Војна алијанса планирала Олују, попут оне у Хрватској? Видјећемо!

Неко је игнорисао стару истину да у историји дође вријеме када народу вјера постаје важнија од хљеба, када се у људима пробуде магнетне олује припадности, када страхове стрпају под кућни праг, па заједно, обједињени вјером то осјећање претварају у слободу!

Мистична маса трпи свашта, а њено буђење дуго траје.

У случају Црне Горе постоји читаво књиговодство примјена глобалистичког рецепта на становништво које се није опирало западним вриједностима, али је православље постало камен спотицања војној стратегији Drang nach Osten (продор на Исток).

На том путу нису спорне примјене нама недостајућих састојака западне дисциплине, поштовања секуларне хијерархије и чега још све не, али се, како је недавно истакао амерички генерал Френклин Бен Хоџис, православље показало као препрека.

Чему?

Цивилизацији сигурно није, јер без Бизанта и Јустинијана, нема ни Римског права, без Константинопољских грађевина, нема ни узора за италијанске ренесансне градове. Дакле, није ријеч о проблему цивилизацијске природе, па по томе не би требало да постоји проблем ни са западним хришћанством. Много мање него што се у први мах чини!

Још мање него што је источно хришћанство трпило од западне цркве у најцрње доба великих сукоба.

У вријеме када је глобализација конформизовала свијет и када је умјесто да његује културне различитости, како је у почетку обећано, малим народима успјела да наметне тек сексуалне разноликости, листа српских културолошких губитака у Црној Гори се повећавала.

Народ ове драматичне земље од давнина практикује да у божићне празнике и свадбе испали више бојевих метака него војске у великим офанзивама. Када је на дневни ред 2006. године дошло одвајање Црне Горе од Србије и Црне Горе, није опалила ниједна пушка. И нека није.

Била је то вјештина Мила Ђукановића, али и пристанак важних представника српске вјере. Био је то избор секуларних Срба који су се прилагодили државности која је већ једном постојала. Сви су повјеровали да тако мора бити и да њихова култура може бити сачувана. Онда се промјенило све.Огромне инвестиције, црно-бијели новац је стизао, љубав са Русима, па непријатељство према њима. Углавном, уљепшани су градови, путеви, мостови, и на крају је стигао НАТО, али и закони који су промјенили српски језик у „матерњи“, латиница је замјенила ћирилицу, историјске књиге су поново написане црногорским језиком, али и увелико промјењеном фактографијом.

Све је то прошло уз магичну моћ капитала и шансама које су сви приграбили намјеравајући да не буду само пекари, инжењери, доктори, зубари него и богати становници Црне Горе. Само што је у то коло среће упала велика мањина.

Гдје су ови што им није пошло за руком да уђу у прижељкивану класу?

То је споменута мистична маса која је у секуларној форми већ шетала Црном Гором. Ова сада носи иконе и њен настанак је у корјену осјећања која су је извела на позорницу.

Неизмјериво је подручје емоција које, још увијек, не могу да контролишу аналитичари, компјутери, банкари и државни чиновници, полицајци, сјецикесе и маркетиншки стратези и, што је најчудније, ту престаје да игра улогу новац као највећи социјални мотив данашњице. Има Бога!

Када је у низу покушаја да се понизе Срби у Црној Гори, послије свега, у скупштини, под бизарним околностима прошао Закон који наговјештава национализацију православних богомоља и црквене метохије, православни свијет је схватио да не може да опстане без онога у шта вјерује да му је најважније.

Све је послије хапшења посланика ДФ изгледало као да су бркатог мачка сатјерали у ћошак, свештена лица као тужни гаврани су захтјевала разговоре. Наједном, на улицама као да је неко посредовао филмским триком, умјесто бркатог кућног љубимца угледали смо друштвену звјер која кривуда градовима.

Револт православних Срба у Црној Гори је утицао на Београд сигурно у једној ствари. У матици српске културе, тешко да ће у будућности бити изговорена реченица коју је рекао председник САНУ Владимир Костић: „Једина политичка мудрост је на који начин, са неким елементима достојанства напустити Косово“. Послије литија у Црној Гори, извјесно је да ће се о достојанству Косова и Метохије говорити на други начин и да ће се у блиској будућности стара нова власт, ако помисли да призна Косово, сударити са још већим незадовољством грађана од овог које траје у Црној Гори!

(ИСКРА)

KOMENTARI8 коментара

 1. dinki says:

  Poštovani,mi smo na referendumu pobijedili,teža je činjenica što su drugovi komunjare,kumovi i pajtaši koji su tada vodili moćni jedinstveni opozicioni SNP odustali da proglase pobjedu i poklonili su je Milu,nedugo zatim kada smo shvatili što se desilo SNP se pocijepao i prestao da bude najuticajnija opoziciona partija i do dan danas mi nemamo i ne možemo napraviti jednu jedinstvenu srpsku partiju u Crnoj Gori,mi Srbi smo se danas sabrali oko našeg mitropolita i sveštenika jer tu nema prokletinja političara prevaranata,preletača svih boja i rasa podmukle Milove pete kolone koja na našu i vašu žalost vlada i Srbijom,ovaj Kostić vam je tipičan primjer globalističkog shvatanja političkog pederluka i poturanja lažne istorije a onda se prisjetite što vam je pok Momir Bulatović nesvjesno objasnio u razgovoru sa novinarem kada su Maltežani davali ogroman novac za tri hrišćanske relikvije koliko je njegovo shvatanje Srpstva i vjere bilo kada je išao kod mitropolita Amfilohija da njemu kao akademskom građaninu objasni kakve su to relikvije u pitanju i kakav je njihov značaj i trebaju li se one ipak prodati jer država pati pod sankcijama.Eto vam razloga zašto je mitropolit tada te davne 1997 odabrao da diskretno podrži Mila misleći da je manje zlo od ovog prvog.Da smo htjeli krvoproliće mogli smo izdajnike pokopati i 1999 i 2006 al kako dić oružje na brata kada smo sa toliko dušmana okruženi i kojem se gadi da bude Srbin a sada je druga situacija mojem bratu se ne gadi da bude ustaša na njega ću dići oružje bez obzira koliko je dušmana na njegovoj strani.Ne na more u Crnu Goru.

 2. Kulak says:

  Na našu veliku žalost,opskurni diktator Milo i njegovih 2000 policajaca i dalje je jači od svih Srba,Srbije,Republike Srpske,Rusa,Rusije,Srpske Pravoslavne Crkve i Ruske Pravoslavne Crkve.Ima li kraja tom silniku?

 3. petrovgrad says:

  Eventualna akcije etničkog čišćenja koju bi sproveo režim u Crnoj Gori uz pomoć NATO, neće proći. Crna Gora nije Slavonija, niti Branja . Priroda je saveznik Srba u Crnoj Gori. Sa malo obrušavanja stena na putnim pravcima parališe se pola Crne Gore na duži rok. Zašto Ameri ne mogu da pobede talibane u Avganistanu, zbog konfiguracije i nepristupačnosti terenu. Severna Crna Gora ima da se odcepi od ostaka Crne Gore. Turci vekovima nisu uspeli da pokore te planinske predele.

  • dinki says:

   Prijatelju,mi se u Crnoj Gori bojimo samo Boga i Svetog Vasilija Ostroškog,kod nas se kaže Bog će ti možda i oprostiti nekada ali Sveti Vasilije neće nikada.Ne na more u Crnu Goru,jesam dosadan ali što da se radi a i danas je neki naš moderator na poslu pa prolaze svi komentari HVALA mu.

 4. Portopranco says:

  Da je opozicija u Crnoj Gori prava,za 25 minuta bi podigli 25.000 naoružanih građana i diktator bi pao.Ali,sa ovako kadrovski tankom opozicijom,diktator Milo i njegova mafija mogu biti na vlasti još hiljadu godina.

  • Slobodanka says:

   Milo je već sam sebi pucao u noge kad je izglasan Zakon o bezakonju nad pravoslavnim crkvama u Crnoj Gori. Nije to tek i samo verski problem, nego Milo je time pljunuo na viševekovnu mukotrpnu istoriju nekadašnje Stare Crne Gore, zatim Brda, stare Hercegovine i Boke Kotorske, knjaževine i Kraljevine Crne Gore. Zapravo diktator Milo je taj koji iznutra napada i uništava istorijsku Crnu Goru, on bi nemilosrdno da pokida vezu savremenog naroda sa svojim precima, da napravi od njih lako upotrebljivu masu. Treba raditi na razobličavanju aktuelne Milove laži da on brani napadnutu Crnu Goru, jer on brani samo svoju diktatorsku i lažljivu vlast nad Crnom Gorom. Čak imam utisak da on ne poznaje istoriju Crne Gore. Po njemu istorija: To sam ja Milo, kakvi Vojislavljevići, Nemanjići dok ih je bilo na prostoru Crne Gore, Petrovići i svi ostali. On je isplatio naslednike dinastije Petrović da mu ne smetaju u vlasti, na osnovu toga ispada da je on predjašnu istoriju Crne Gore tada kupio za novac. I još se budaletina Milo sa tom isplatom javno hvalio. Pokazaće on sada još više budalaština, e neka se prikaže skroz-naskroz da bude jasno svima. Zato sa druge strane ne treba da žure sa naoružanom pobunom gradjana.

 5. milanm says:

  Milo ce odletiti, biti smenjen i u Pruzu zavrsiti, kada to kaze Putin! Koje i kakve ce prije toga biti pripreme to ce mo ispratiti u dokumentaciju sacuveti :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u