ЛАВРОВ ХИТНО ЗВАО ПОМПЕА И УПОЗОРИО ГА: Ево о чему се ради!

ЛАВРОВ ХИТНО ЗВАО ПОМПЕА И УПОЗОРИО ГА: Ево о чему се ради!

13 фебруара 2019

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров упозорио је свог америчког колегу Мајка Помпеа у телефонском разговору против сваког прибегавања сили у Венецуели.

То је саопштило руско министарство спољних послова.

„Лавров је упозорио против сваког мешања у унутрашња питања Венецуеле укључујући прибегавања сили којом прети Вашингтон, кршећи међународно право“, наводи министарство и додаје да је разговор одржан на иницијативу америчке стране.Руски министар је рекао да је спреман за консултације о питању Венецуеле уз поштовање принципа УН, додаје се у саопштењу.

Опозициони вођа Хуан Гваидо, кога подржава Вашингтон, најавио је данас да ће хитна америчка хуманитарна помоћ ући у земљу 23. фебруара упркос одбијању председника Николаса Мадура који то сматра као прву фазу ка војној интервенцији.

Лидер опозиције је поново позвао војску да омогући улазак помоћи у храни и лековима која пристиже до границе Венецуеле.

Мадуро затражио је раније данас у изјави за британску телевизијску мрежу Би Би Си (ББЦ) да резерве злата Венецуеле у Великој Британији буду враћене у Kаракас.

Влада Венецуеле суочена с великим проблемима ликвидности због пада производње нафте и уведених америчких санкција, покушава месецима да из Лондона у Kаракас врати своје резерве злата.

Мадуро је оценио да су Венецуели потребни њени ресурси у иностранству како би пребродила тешку несташицу хране и лекове, што САД и опозиција, како он сматра, користе да оправдају евентуалну војну интервенцију кроз доставу хуманитарне помоћи.

Москва је једна од водећих земаља које подржавају Мадура.

Према Москви Лавров је током разговора критиковао намеру Вашингтона да уведе нове санкције Русији у вези са тровањем бившег руског дуплог агента Сергеја Скрипаља у марту у Енглеској.

„Он је подвукао да би таква мера Вашингтона, која ничим није оправдана, само погоршала ситуацију око билатералних односа и међународне атмосфере“, навело је руско минситарство.

KOMENTARI9 коментара

 1. rajko says:

  Eh, koje razočaranje za amere. Sa jeljcinom su taman počeli da se navikavaju na misao da su Rusiju podjarmili i da će na njihovoj grbači zajedničkim snagama gaziti ostale male i malecke zemlje. Dobro, i Rusija bi morala da bude malo izgažena, ali Bože moj, to nije ništa novo za Ruse. Navikli su. E sad se desilo da Rusija podržava relativno malu Venecuelu. Nije shvatila kako bi (amerima) bilo zgodno izgaziti ovu prirodnim resursima bogatu zemlju i cediti je do iznemoglosti, nego tu nešto skakuću oko nje po fer-plej pravilima. Venecuela je bila poslednja nada imperije u rastrojstvu (kako neko zove ameriku), a evo i ona se sve više izmiče što oni više hodaju prema njoj. Kao Fata Morgana. Sve su Fate iste.

  • Velika Metla says:

   Рајко,дај,БРЕ,неМО да си на крај срцЕТА...........,кога би наци-америка цедила? Венецуелу?? Ма јооооок,БРЕ,они би јој упумпавали демократију и људска права,и ослободили би је баланса у виду нафте! Јер империји у расулу треба "инфузија",макар за неко време! Рекао сам ја,ако за најкасније 10 година не опљачкају од некога велике резерве нафте ГОТОВИ СУ ! Даће Бог да им видим искључиво зло! А још више оних њиховим лизоХгузима!

 2. Velika Metla says:

  Олош нацистички-амерички је увео санкције том истом венецуеланском народу,а сада хоће да им шаље хуманитарну помоћ! Оваквог људског талога није ходало дуњалуком,као што је тај наци-амерички олош!

 3. A akoM says:

  Sankcije?!?USA je suverena zemlja,i može trgovati ili ne trgovati s kim hoće,što je ok!A zašto Rusi ne trguju s Venecuelom,što joj oni ne prodaju(ili ako hoće nek joj daju)hranu,lijekove itd.?!?Rusi imaju tolko zemlje da mogu proizvoditi svega kolko hoće ili treba,i nadomjestiti-iskoristiti situacije bilo kojeg trgovačkog rata,ali je problem u tome što ne mogu proizvesti dovoljno ni za sebe,što je sramotno!Nego trpe negativne posljedice USA"sankcija" i to kritiziraju,iako USA ima svako pravo trgovati s kim hoće,njeno je svako pravo da kupuje-prodaje-trguje s kim hoće!

  • Velika Metla says:

   наци-америка,тачно,има право да тргује с киме хоће,као и свако остали,АЛИ та иста наци-америка НЕМА никакво право да поставља некоме санкције,поготово кад тај "НЕКО" неће да им препусти своју нафту! И није овде реч о трговини,него о покушају пљачке венецуеланске нафте од стране наци-америке! Зашто Русија не тргује с Венецуелом не знам,ваљда је далеко,не знам,али зашто Русија нема,или има,довољно производа за себе ваљда је то ствар Русије,а не наци-америке и пљачкашког запада? Или су можда унутрашње ствари Русије за ван граница Русије? Ја тврдим да нису! Свака држава треба да буде самостална,и да самостално тргује с киме она жели,па ако може да опстане нека опстане,ако не може онда нека нестане! Проста ствар! Нећемо ваљда да тргујемо,живимо,радимо и ДИШЕМО САМО онако како нам наци-америка и пљачкашки запад то нареде и дозволе? НеТће да моЖе!

 4. Otpor idijotizmu says:

  Scenario vec vidjen na ovim prostorima (sankcije, humanitarna pomoc, energija za demokratiju), jadan narod Venecuele, ma kojoj politickoj struji pripadali.

 5. Slobodanka says:

  Није случајно што баш са западних граница Венецуеле из Колумбије смислили су инвазију са са хуманитарном помоћи у којој највероватније има сакривеног оружја за побуну. ... Уго Чавез (1954-2013) бивши председник Венецуеле поводом проглашења независности Косова и међународних признања која су затим уследила дана 24.03.2018. године између осталог изјавио је и ово: "...Амерички империјализам покушава да, по примеру Косова, постигне одвајање нафтом најбогатије државе Сулија од Венецуеле, али му то никада неће поћи за руком". ... Венецуела има 23 савезне државе и на крајњем западу државе према Колумбији налазе се две њене савезне државе: Сулија (северније) и Тачира (јужније). Из Колумбије на крајњем северу само један пут води у сав. државу Сулија, док јужније више путева води у суседну Тачиру. Највећа налазишта венецуеланске нафте налазе се у сливу великог језера Маракаибо које је усред савезне државе Сулија.

  • Velika Metla says:

   Слободанка,исто су и урадили с оном фашистичком странком у Пољској 80.година,Солидарност,када су допремили милионе новчаница долара у луку Гдањск,а не у Варшаву,јер су знали да до Варшаве не би НИКАДА стигли! Причао ми је један Пољак,како је био с братом на улици и како су му пришла два човека,исто пољаци,и дали им по 100 долара само да приђу маси народа,без објашњења,што су ова двојица и урадила! Касније се испоставило да преко 30% долара који су одштампани у том периоду у наци-америци нису нигде били заведени у администрацији!

 6. Milan says:

  Мадуро је раније најавио да „одреди народних добровољаца“ (милисијанс) имаће до два милиона припадника. Ти одреди ће унутрашње непријатеље ставити под контролу тако што ће тесно сарађивати са оружаним снагама Венецуеле. Нпр. Гадафи је позивао народ да нешто предузме за одбрану земље, а народ је био миран док се оружје гомилало у земљи што су касније скупо платили. Овим се спречава либијски сценарио у Веецуели, народна милиција је организована и радиће на елиминисању штетних последица евентуалних издаја, на спречавању илегалног уношења оружја у земљу и на спречавању увођења унутрашњих крвавих сукоба у земљи. ... Спољним непријатељима тј. Вашингтону Мадуро је поручио да ни један страни војник неће ступити на тло његове земље: „Агресор ће се вратити откуда је и дошао. Венецуела има армију која је способна да заштити своју земљу“. У исто време Мадуро је сународницима обећао да Венецуела неће бити жртва ни стране интервенције, ни државног преврата ни унутрашњег оружаног конфликта. Уз добру припремљеност и организаованост јесте изводљиво да Веецуела избегне све те невоље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u