LAVROV PORUČIO KERIJU: Krim još posebniji od Kosova

LAVROV PORUČIO KERIJU: Krim još posebniji od Kosova

14 марта 2014

Kerry Lavrov Russia USA 92jkd8382Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u Londonu – odmah posle susreta sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem – da je Krim još više „posebni slučaj“ nego Kosovo.

„Kad naši zapadni partneri govore da je „slučaj Kosova“ neki „posebni slučaj“, mi im ukazujemo – otkrio je Lavrov – da je „slučaj Krima“ još više „posebni slučaj“. Jer, Krim je slučaj koji se ne može posmatrati izolovano od istorije. Svi shvataju – ovo odgovorno govorim – da Krim za Rusiju znači neuporedivo više nego Komorska ostrva za Francusku ili Foklandi za Veliku Britaniju. Nadam se da i oni (zapadni partneri) shvataju da je Krim zaista poseban slučaj na koji se ne sme gledati izvan istorijskog konteksta“.

Ministar inostranih poslova RF je istovremeno je ukazao da nije slučajno što na Krimu nema nikakvih nemira i nereda. A nema jer su na vreme bile preduzete dopunske mere i formirane narodne družine samoodbrane koje su odlučne da ne dozvole da se ponove scene viđene na kijevskom „majdanu“.

Svoj razgovor sa Kerijem, Lavrov je nazvao „korisnim“, priznavši da su razlike povodom Ukrajine ostale .

„Mi i dalje upozoravamo da se Ukrajina ne sme stavljati pred lažni izbor, kao što je to bilo učinjeno pred potpisivanje sporazuma Kijeva i Brisela o zoni slobodne trgovine“.

„KERI NIJE PRETIO RUSIJI“

Državni sekretar Džon Keri nije tokom našeg razgovora u Londonu nastupao sa bilo kakvim pretnjama na račun Rusije – izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Što se tiče perspektive uvođenja sankcija, svi živimo u informacionom prostoru. Svi čitamo i slušamo, svi znamo šta se razmatra u Vašingtonu i u Evropi. I, usuđujem se da tvrdim da i naši partneri shvataju da su sankcije kontraproduktivan instrument. Ono što neće doprineti interesima biznisa na obe strane, niti u celini biti u funkciji razvoja našeg partnerstva“ – naglasio je Lavrov, odmah posle susreta sa Kerijem.

Ruski ministar je – obrativši se novinarima – naglasio da njegova zemlja ne planira nikakvu invaziju na jugoistok Ukrajine.

„Rusija nema i ne može da ima planove za intervenciju na jugoistoku Ukrajine“ – precizirao je Lavrov.

Naglasio je da će Moskva svoj odnos prema krimskom referendumu definisati tek kad budu poznati njegovi rezultati. Pri tom je podvukao: „Sva nagađanja bila bi nesmislena“.

Još je dodao: da je državni vrh Rusije povodom Ukrajine više puta ukazivao da je neophodno poštovati pravo naroda na samoopredeljenje.

Keriju je – tokom razgovora – stavio do znanja da Moskva i dalje ne vidi nikakvu potrebu da se formira bilo kakva „međunarodna struktura“ (kontaktna grupa) koja bi pomagala usposstavljanju odnosa između Rusije i Ukrajine.

„Takva struktura nam zaista nije potrebna radi razmatranja rusko-ukrajinskih odnosa jer mi nikad nismo ni prekidali“ – istakao je Lavrov.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u