ЛАВРОВ САОПШТИО ВЕЛИКЕ ВЕСТИ: Рат у Сирији је завршен

LAVROV SAOPŠTIO VELIKE VESTI: Rat u Siriji je završen

13 septembra 2019

Ministar spoljnih poslove Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za list „Trud“ izjavio da se rat u Siriji „zaista završio“.

„Zemlja se postepeno vraća u normalan, miran život. Pojedina žarišta napetosti ostaju samo na teritorijama koje ne kontroliše vlada Sirije, poput Idliba i istočne obale Eufrata“, precizirao je ministar.Prema njegovim rečima, u takvim uslovima do izražaja dolaze zadaci pružanja humanitarne pomoći Siriji i „unapređenja političkog procesa za rešavanje krize radi postizanja pouzdane i dugoročne stabilizacije u ovoj zemlji, kao i u regionu Bliskog istoka u celini“.

Lavrov je dodao je da Rusija „pridaje veliki značaj održavanju redovnih kontakata sa sirijskim stranama, uključujući opoziciju“, a takođe poziva sve grupe sirijskog društva da učestvuju u političkom procesu.

„Generalno, Rusija se zalaže za obnovu suverene, teritorijalno integralne Sirije, što brže prevladavanje posledica terorizma, povratak svih Sirijaca u svoju domovinu, a same zemlje u ‘arapsku porodicu’, što će predstavljati garant bezbednosti i stabilnosti na Bliskom istoku“, zaključio je Lavrov.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu DAEŠ-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Lazes Lavro, Sirija nije oslobodjena sto i sam priznajes, terorizam nije ukinut, a Izrael bombarduje zemlju kad hoce, zahvaljujuci tajnim dogovorima izmedju Putina i Natanjahua.

 2. milorad2 says:

  Da nije malo požurio,pa taj rat je tek sada počeo.Dnevnopolitička izjava koja mu uopšte nije bila potrebna.Rat u siriji sad ulazi u TREĆU fazu i biće gori od svega dosada,ako može gore od onoga što je bilo dosada.Napaad izraela samo što nije počeo.

  • Milan says:

   Izrael je po teritoriji mala država te u slučaju njegovog vojnog angažovanja ka Siriji i Iranu, pretnje mu mogu stići iz neposredne blizine. Npr. to bi bilo masovno puštanje bespilotnih letilica sa eksplozivom koje bi zagušile izrelsku vazdušnu odbranu i pogodile bi neke ciljeve. Izrael mora najpre da napadne Gazu i da je osvoji, i da stavi pod 100% kontrolu celu Zapadnu obalu. Na severu zemlje koji je i najnaseljeniji Izrael se graniči sa Libanom, Izrael neće nikad uspeti da stavi pod kontrolu južni Liban. Pokušavali su to više puta pa nisu uspeli.

  • Milan says:

   Protiv terorista ratuje se još u Idlibu na teritoriji od oko 5-6 hiljada km2 (otprilike 40 km x 90 km). Idlibska zona je u uglu Sirije, te zbog zakučenog položaja ne ugrožava veliku većinu drugih teritorija koje su slobodne. Nakon oslobodjenja uporišta u gradu Kan Šejkun primetno je da se raspada najveća teroristička grupa HTS. Još jedno veće uporište kad bi oslobodili taj raspad bi bio još brži, mnogi bi napustili Siriju pa za Italiju i u Grčku. Žele i oni za sebe - put u EU.

   • Milan says:

    Evo sad je i grad Hama bezbedniji, a i njemu i istoimenoj pokrajini nedostaju ulaganja i obnova.

  • Slobodanka says:

   Izraelu mora biti dozvoljeno da SLOBODNO deluje protiv Irana, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posete Sočiju. Tako pišu mediji. Ne sumnjam da se ovo odnosi i na iranske ciljeve u Siriji. Bibiju mora da smeta kad ruski lovci polete iz Hmejmima zapadnom stranom i ka jugu Sirije i razjure avijaciju Izraela. I još da se to ponavlja pred izbore u Izraelu! Rusija protiv agresivnog zahteva premijera Izraela može da stavi svoj stav da Obnavljanje Sirije je sada na prvom mestu te uz to nikako ne idu bombaški napadi Avijacije Izraela.

  • Slobodanka says:

   Državna delegacija UAE sa 40 biznismena već je boravila u Siriji, bez obzira na zabrane SAD i Zapada. Nema detaljnih vesta o tome, ali liči na - ko dodje medju prvima taj može i da bira u šta bi uložio.

 3. Slobodanka says:

  Postoji uticaj Rusije sa kojim se računa. Oslobođen je veliki deo najnaseljenijih delova Sirije te sada jeste najvažniji zadatak obnavljanje Sirije, jačanje sektora ekonomije i rešavanje niza socijalnih problema. Države koje izjavljuju da žele da poboljšaju odnose sa Rusijom, među njima su i mnogobrojne evropske zemlje, neka u ime toga sada lepo počnu da ukidaju sankcije Siriji i neka pruže humanitarnu pomoć Siriji. Najveća barijera tome je država SAD koja ne dozvoljava svojim saveznicima da se uključe u pomoć Siriji. Sličan uticaj SAD postoji i na bliskoistočne zemlje, ali ne na sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *