ЛАЗАНСKИ НА РТС-у: Објашњава целокупну ситуацију у Либији

LAZANSKI NA RTS-u: Objašnjava celokupnu situaciju u Libiji

8 aprila 2019

Vlasništvo nad glavnim aerodromom grada Tripolija glavni je preduslov za vlast u Libiji, ističe vojno-politički komentator „Politike“ Miroslav Lazanski.

Miroslav Lazanski je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, komentarisao rasplamsavanje sukoba u Libiji, objasnivši da tu državu, od svrgavanja Muamera el Gadafija, karakteriše viševlašće.Ističe da onaj ko drži aerodrom u Tripoliju, ima i vlast.

– Imamo s jedne strane vladu Saradža koju su priznale Ujedinjene nacije, SAD, Italija, Turska, Emirati, a s druge strane imamo Haftara koji ima kontrolu Istočnog dela Libije, kojeg podržava Egipat, i navodno Francuska i Katar – konstatuje Lazanski.

Glavni problem dihotomije vlasti u Libiji čini ukrštanje stranih interesa.

– Egiptu je u interesu da Haftar zauzme sveukupnu teritoriju Libije zbog konflikata sa Muslimanskom braćom, a Muslimanska braća su izgleda na strani Saradža. S druge strane, Saradž ima podršku UAE, a feldmaršal Haftar ima podršku Katara, a znamo u kakvim su odnosima Emirati i Katar, da je tu praktično sve na ivici rata – rekao je Lazanski.

Prema njegovom mišljenju, glavni uzročnik trenutnog stanja u Libiji jeste odsustvo stabilnog građanskog društva koje u Libiji zamenjuju plemena – koja drže aerodrom, a samim tim i vlast.

– Imate vlast u Tripoliju koja ne kontroliše kompletan Istočni deo Libije od Bengazija pa na dalje, i imate vlast u Bengaziju koja ne kontroliše Zapadni deo – ukazuje vojno-politički komentator Politike.

Kako kaže, od sinoć se još ne zna u čijem posedu je aerodrom, budući da Haftar tvrdi da su njegove pristalice zauzele aerodrom, dok snage premijera Saradža tvrde suprotno.

Naftne kompanije utilitarno su priznale obe vlasti, odnosno proglasile neutralnost, dok su dva glavna terminala za krcanje nafte u rukama Kalifa Haftara.

– Sukobi koji su u Libiji počeli 2011. godine rezultat su direktne zloupotrebe rezolucije UN o „no-flaj“ zoni nad Libijom, koja se potpuno zlupotrebila u praksi vazdušnim udarima zapadnih saveznika protiv snaga Gadafija – zaključuje Lazanski.

KOMENTARI2 komentara

  1. Goce D. says:

    Onolika j. pustara a najvažnije je ko drži aerodrom u Tripoliju! Bleskastiju analizu nisam mogao ni ja da smislim...

  2. Zoran says:

    "Haftara koji ima kontrolu Istočnog dela Libije, kojeg podržava Egipat, i navodno Francuska i Katar " i Rusija. "Prema njegovom mišljenju, glavni uzročnik trenutnog stanja u Libiji jeste" mesanje Amerike i sada Rusije u Libiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *