ЛАЗАНСКИ ОШТАР: „Ако нас Албанци нападну, Војска Србије да заузме север Косова“

LAZANSKI OŠTAR: „Ako nas Albanci napadnu, Vojska Srbije da zauzme sever Kosova“

15 januara 2017

lazanski-jpg-688x388_q85_crop_upscale

Ako Albanci ponovo izazovu nasilje na Kosovu i Metohiji ili pokušaju novo etničko čišćenje, Srbija bi istog časa morala najodlučnije da odgovori zauzimanjem severa Kosova! To ističe vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da ne namerava da poziva na ratove.

On, međutim, apeluje da u slučaju takvog razvoja situacije Vojska Srbije sa tenkovima i brojnim naoružanjem dođe do Ibra i povrati taj deo južne srpske pokrajine!

Srbija, kako ističe, ne sme da ponovi greške od velikog pogroma Srba 17. marta 2004. i nezakonitog proglašenja nezavisnosti Kosova februara 2008. godine.

Kukavice nas vodile

U ta dva navrata, prema mišljenju Lazanskog, mogli smo da povratimo bar sever Kosova, ali to nismo učinili zbog kukavičluka tadašnje vlasti u Beogradu.

– Ako ponovo dođe do nasilnih akcija Albanaca, moramo zaštititi Srbe na severu Kosova, ne možemo sedeti skrštenih ruku! Tokom martovskog pogroma 2004. NATO trupe KFOR potpuno su se povukle. Mogli smo tada tenkovima da dođemo do Ibra i postavimo tu granicu, bar taj deo teritorije da zadržimo. Ni drugu priliku nismo iskoristili 2008, jer smo imali političare koji nemaju ono što muškarac treba da ima – navodi Lazanski i dodaje da su naše prethodne vlade želele pitanje Kosova da reše mirnim putem i pregovorima, što nije dovoljno:

– Albanci su spremni da ratuju za Kosovo, a mi ne! To je razlika. Čim imate nacionalni problem koji nije na vreme rešen, određena situacija će pogodovati da to ponovo bukne. Uspešna spoljna politika neke zemlje ne može samo da se bazira na pacifizmu i pravnim i diplomatskim sredstvima. Ako nemate odgovarajuću vojnu silu koja će da podupre mirnu diplomatiju, vi ste luzer i niko vas ne shvata ozbiljno. Zato je, recimo, važno što je premijer Vučić rekao da nikad više neće dozvoliti da se Srbima dese „Bljesak“ i „Oluja“, što je potpuno ispravno!

S druge strane, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić upozorava da bi eventualna vojna intervencija Srbije, kao odgovor na albansku agresiju, izazvala žestoku reakciju međunarodne zajednice

– Ono što se toleriše Albancima nikad se ne toleriše nama. Sigurno bi došlo do reakcije NATO, SAD, Nemačke i ostalih, a verovatno i vojne, jer bi to tumačili kao udar na snage KFOR. Jedino ako bi Albanci sproveli plan o etničkom čišćenju Srba sa severa Kosmeta, takozvanu Oluju 2, ulazak naše vojske bio bi iznuđen, ali jedini moguć potez – napominje Dragišić i dodaje da bi u tom slučaju odgovor Zapada bio jeziviji nego 1999.

Sila najjači argument

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik Kontraobaveštajne službe, uveren je pak da se Srbija nalazi u odsudnoj situaciji kad je reč odbrani Kosova i da više nema gde da popusti i da se povuče.

– Aktuelni događaji su ujedno test naše odlučnosti. Jasno je da na Kosovu možemo dobiti samo ono što u slučaju potrebe možemo vojno braniti. Situacija nije dobra, ali to ima i dobre strane jer maske padaju i namere postaju providne. Nama je vojska sada najjači argument i plašim se da gubimo sve ako se njega odreknemo! – zaključuje Karan i napominje da nam Kumanovski sporazum omogućava eventualnu intervenciju na KiM.

Treba nam Putinov „blagoslov“

Penzionisani pukovnik vojne kontraobaveštajne službe Aleksandar Petrović ocenjuje da bi eventualno srpsko zauzimanje severa Kosova bilo ostvarivo samo uz „blagoslov“ predsednika Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina.

– Takvo stanje, s našim tenkovima na Ibru, moglo bi biti održivo samo ako nas Rusi podrže. Putin je rekao da „Srbiju i RS niko ne sme da pipne“, tako da nije isključeno da bi bili uz nas. Inače, poznato je da Albanci već pripremaju nerede, obučavaju vojnike u NATO kampovima u Nemačkoj, a Amerikanci ih naoružavaju – podvlači Petrović.

(Informer, Tanjug)

KOMENTARI13 komentara

 1. Vujadin says:

  Zašto sjever, neka zauzmu sve do Peći i Prizrena. Kao kad ti ukradu auto i ti zadovoljan kad ti vrete rezervnu gumu. Za koga Lazanski navija i za koga igra?

 2. cile mile says:

  Lazo, hoces li ti predvoditi trupe, bas bih te voleo gledati.

 3. lilit says:

  To bi se desili kada bi na čelu Vlade Srbije bio neko ko ima m..a i neko ko sluša ljude koji su se školovali da vode miliciju, vojsku. Ovako sve neki bezlični monolog za skupljanje političkih poena..

 4. Pero Joksimovic says:

  Doće Šipci sve do Ralje a od Ralje nemož dalje! Separatni mir je čudo.

 5. deda mraz says:

  E pa sad je sve jasno, znaci prodali ste Kosovo a ovo jezadnja faza tj. nama ce sever pripasti a ostatak to samo dragi bog zna jer ne verujem da je Amerima stalo da prave veliku albaniju.Ono sto je veliki vodja obecao pre 70 godina to njegovi naslednici sada zvanicno rade tj. sto je on obecao da ce albaniji dati Kosovo to ovi sada legalizuju.

 6. SRBENDA says:

  Gospodin Petrović je potpuno u pravu za razliku od g. Zorana Dragišića! Jer, sada 2017. godina A RUSIJA na čelu sa CAREM VLADIMIROM VLADIMIROVIČEM PUTINOM je MOĆNA VOJNA SILA!!! Prema tome, ovaj put zapadnim zlikovcima ni u ludilu ne bi smelo da padne na pamet da nas napadnu kao 1999. god, pogotovo ako bi im brat Purin prstom pokazao da sede mirno u svom ćošku i podviju repove... da im ih On ne bi lično podvijao!!! ŽIVELA VELIKA I MOĆNA PRAVOSLAVNA MAJKA RUSIJA!!! I NJEN GENIJALNI VOĐA VLADIMIR VLADIMIROVIČ PUTIN!!! NA MNOGAJA LJETA!!!

 7. aco says:

  Ma nema potrebe za veliki borbama,samo SABOTAŽE na naše neprijatelje,ali momke dobro obučiti ,platiti i KRITI,znači paliti krbatske prodavnice ,muslimanske,šiparske,auta,kuće,njihov narod u Srbiji i R.Srpkoj napadati noću,pod maskama,uterati im strah u kosti,stalnom pritiskom.Napraviti trojke koje su spremne i moćne,tako oni napadaju već 25 godina.

 8. Kulak says:

  Srbija ima pravo postaviti Srpsku Armiju na međunarodno priznate granice Srbije.Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi deo Srbije.Kad dođe povoljan trenutak,Srbija mora munjevitom akcijom osloboditi svoj trenutno okupirani teritorij i likvidirati teroriste.Živimo u realnom svetu koji priznaje samo i jedino vojnu moć,pa je jasno da za predstojeću akciju Srbija mora imati pouzdani i obavezujući dogovor sa našim saveznicima,u prvom redu sa Rusijom.

 9. milos says:

  Lazanjski je istaknuti clan SNS-a

 10. fantom says:

  @ aco...to što ti predlažeš bilo bi nemoguće raditi bez odobrenja i podrške same države i njenih poluga moći (bezbjednosnih službi, policije, vojske) i to nije način da se u određenom sukobu i pobjedi, već samo način da se on i pokrene ako bi postojali realni izgledi da se on i dobije. Pri tom ne zaboravi, da bi nakon eventualne pobjede, svi ti članovi "trojki", plaćenici ili bilo ko drugi koji bi u tome učestvovao, od strane iste te države i njenog aparata za koju su do juče bili "heroji" i "junaci" bili pometeni gvozdenom metlom kao najgore smeće, jer država javno i u odnosu sa drugim državama, pa makar to bilo i sa onim najsavezničkijim, ne može sebi dopustiti njihovo postojanje i priznavanje da ih je ona organizovala i podržavala. Zato se bolje okani svojih veleumnih savjeta i mozak prebaci na "off", to je mnogo korisnije i za tebe i za okolinu koja te sluša.

 11. opet ja says:

  Tako je Miloše. Lazanski je član SNS i podržava ovu izdajničku vladu. A što se tiče intervencije slažem se da treba celo Kosovo da očistimo i rešimo taj problem jednom za uvek.

 12. nenadDX says:

  Ma kaki Pec, do Albaniju, Skadar

 13. Stiv says:

  Sto neides u hrvatsku kad si tolko hrabar mudonja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *