ЛАЗАНСКИ: Путин уводи посебне мере, велике промене стижу у Русију због короне

ЛАЗАНСКИ: Путин уводи посебне мере, велике промене стижу у Русију због короне

15 априла 2020

Због губитка посла још око 55 држављана Србије из Русије се пријавило за евакуацију и повратак у Србију, изјавио је амбасадор у Русији Мирослав Лазански.

– То су наши грађани, пре свега, они који су остали без посла. Овај месец се сматра нерадним, тако да ће још доста њих остати без посла. Видећемо, када се број повећа преко 100 шта и како. Свакодневно смо у контакту са нашим грађанима и бавимо се њиховим проблемима, не само око евакуације него пратимо и да неко не оболи – рекао је Лазански.Иначе, из Русије је до сада враћано 300 наших грађана, додао је амбасадор. Када је реч о евентуалном доласку авиона Ер Србије по наше грађане, Лазански је рекао да приоритет у том питању одређује Влада Србије, која одлучује када ће и где доћи авион.

– Ми овде само евидентирамо захтеве и број људи, а када и да ли ће авион доћи, то одређује Влада Србије сходно хитним потребама. Ми, у том смислу, не можемо ништа, осим да извештавамо о броју људи који желе да се евакуишу, а влада ће одлучити када ће авион доћи – рекао је Лазански.

Рекао је да је на простору Руске Федерације, према најновијим подацима, тестирано 1,4 милиона људи, укупно да је оболело од корона вируса 21.102, да је до сада оздравило 1.694, а да је умрло 170 људи. У односу на протекли дан на простору Русије је регистровано 2.774 новооболелих.

Руски аналитичари тумаче да се становништво мало уморило од рестриктивних мера и забрана изласка, па су мере самоизолације попустиле и да је то разлог због чега је дошло до наглог раста броја оболелих, пре свега у Москви. Додао је да је доста грађана Москве тренутно у викендицама у подмосковљу, где иначе живи око четири милиона људи.

Амбасадор Србије каже да је најављена примена нових исказница за контролу изласка из куће и да је реч о компјутерским шифрираним исказницама.

– Данас на улици није било већих заустављања од стране полиције. Метро и саобраћај ради. Главне прехрамбене трговине раде. Око 40 одсто запослених у Москви је прешло на рад од куће. Патријарх московски, који се обратио верницима преко телевизије, апеловао је да за Васкрс остану у својим кућама, и нису предвиђене литургије нити било какво масовно обележавање празника у црквама- каже Лазански.

– Врло је занимљиво како је патријарх Кирил позвао вернике да остану кући и да се Васкрс прославља у кругу породице и да се не иде у цркву. Овде је црква потпуно одговорила захтевима државе – рекао је Лазански.

Поводом тога да ли ће бити одржана парада у Москви на Дан победе 9. маја, када се обележава победа на фашизмом у Другом светском рату, Лазански каже се то тренутно још не зна и да још никакав званичан став није изнет. Руска армија се, према његовим речима, припрема на војном полигону Алабино крај Москве и припреме теку својим током.

– Да ли ће параде бити, знаће се вероватно тек пред крај месеца, а можда и раније – додао је он.

Упитан како је Русија као највећа земља на свету успела да одржи ситуацију под контролом по питану корона вируса, каже да је ту било кључно руског здравство које је наслеђено из времена Совјетског савеза, пошто у Русији здравство није приватизовано као у неким другим земљама, већ је остало државно, тако да су руске болнице биле прилично спремне да прихвате први удар.

Додаје да у периоду од 8. до 10. марта у Русији није било масовне појаве оболелих од короне, већ да су била само два или три случаја у граничном подручју према Кини и то нису били Руси већ Кинези.

Лазански истиче да за 8. март Руси масовно путују на топле дестинације и враћају се после пет или шест дана и да је после тог повратка дошло до експлозије и наглог раста броја оболелих, с обзиром да су Руси масовно ишли у Италију и Шпанију.

Чак и неке шпанске анализе показују, додаје, да су масовна окупљања у тој земљи за 8. март довела до наглог пораста броја оболелих.

Лазански је поновио да је Русија је наследила здравствени систем из времена социјализма, који је прилично солидан, али и указао да је да земља одмах потпуно блокирала границу према Кини и зауставила летове страних компанија које су долазиле у Москву.Највећи број оболелих је у Москви, а занимљиво је да је Санкт Петербург, велики град, са 6,5 милиона становника, остао готово сачуван од Ковида-19, јер бележи дневни пораст оболелих свега 30 до 40, евентуално 50 особа, што је врло мали број.

Он је напоменуо да су Руси много дисциплинованија нација него што је случај са нама.

– Овде, када се каже нема излазака – заиста нема излазака. Било је пре две-три недеље случајева да су људи излазили за викенд по парковима, али тога више нема. Грађани се придржавају и дисциплиновано спроводе оно што су им градоначелник и политички врх државе саопштили – рекао је Лазански.

Када је реч о руској привреди, Лазански каже да и они очекују одређени ударац, а да су мала и средња предузећа већ на неки начин погођена.

– Руски премијер Михаил Мишустин је недавно изјавио, за ове супербогаташе који возе бугатије и бентлије, прво продајте ви ваше најскупоценије аутомобиле, па тиме исплатите плате радницима, па онда тражите помоћ од државе – каже Лазански.

Указује и да је председник Путин, у свом недавном обраћању, велики део излагања посветио економским питањима, како спасити мале и средње фирме од банкрота, како помоћи привреди.

Руси су, преноси, одлучили да стимулишу све фирме које не отпусте раднике, нешто слично попут онога што је и у Србији урађено.

– Када гледам мере које смо ми предузели, и које Руси предузимају, видим да Руси много тих мера копирају од нас, и када је у питању економски фактор и када је у питању фактор социјалне дистанце – рекао је Лазански.

Појашњава да руска привреда има још један велики проблем, а то је пад цене нафте, али да су сада то некако стабилизовали, у договору са ОПЕК-ом.

Руски буџет је програмиран на цени нафте, на око 34-35 долара по барелу, па у Русији очекују да ће моћи да издрже. Русија има највеће залихе злата, од свих држава у свету.

– Верујем да за њих до неће бити велики проблем, и када вирус прође, како ће се економија и којим темпом опорављати – закључио је Лазански.

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Putin i crkva rade na tome da Rusija bankrotira sa ostatkom Zapada, po nalogu globalista. Ne verujem da su Tramp i Putin suverenisti. Bice mi drago ako sam pogresila.

    • doktrina soka says:

      Svako zlo za svoje dobro,bar ce nas osvestiti da sve uzimamo sa rezervom,kako Rusiju tako i EU,a i nasi politicari su na velikom ispitu,po TV su svi sredeni sa frizurama i sminkom,a narodu zabranjuju da radi,Presednik Vucic ne nosi masku a ni rukavice,lep primer,pakome da vise verujes?.Kod nas je epidemija pocela polovinom februara,kad su deci produzili raspust zbog epidemije,a mi smo pandemiju proglasili 7.marta,do tada je neizolovano stanovnistvo vec bilo u inkubaciji,a mnogi su vec oboleli poprilicno blagom klinickom slikom tako tako da su ovo repovi tzv pandemije.Kraj nismo svi glupi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u