ЛАЗАНСКИ: Србија је близу НАТО пакта и постаје мета Русије

ЛАЗАНСКИ: Србија је близу НАТО пакта и постаје мета Русије

20 јануара 2015

477899_011904c3_f-620x330Средином јануара Београд је направио још један искорак у сарадњи са НАТО, окончавши процедуру усвајања Индивидуалног акционог плана партнерства Србије (ИПАП) и западног војног савеза, што је највиши степен сарадње које може да постигне једна држава нечланица.

Шта то у пракси конкретно значи за Србију која је званично војно неутрална, „Вести“ су покушали да сазнају од познатог војног аналитичара Мирослава Лазанског.

„Ништа посебно, то су формални степени сарадње државе чланице Партнерства за мир и НАТО. ИПАП је завршни чин у том степеновању и све преко тога био би улазак у НАТО. То вам је све једна фолиража, где вам Американци нуде заједничке вежбе које њима одговарају – разбијање демонстрација, чување конвоја, затвора, кампова… Нема ту правих војних вежби које би нешто значиле за одбрамбене потребе Србије“, коментарише Лазански.

Извршни директор Атланског савета Србије Милован Милошевић сматра да после усвајања ИПАП Србија може да буде заступљенија у мисијама Алијансе.

„Мислим да Србија до сада није добила ниједном позив да учествује ни у једној НАТО војној операцији, а после овог усвајања ИПАП мислим да ми можемо да добијемо позив и за то, али је друго питање да ли ћемо га добити и да ли ћемо га прихватити, с обзиром да смо се одлучили за војну неутралност“, каже Милошевић.

Лазански сматра да је заједничко вежбање са НАТО снагама у ситуацији заоштравања односа западног војног савеза са Русима директан антируски потез и да свака држава која није чланица Алијансе а на то пристане, мора бити свесна да ће бити мета Руса.

Дачић задовољан

Усвајање ИПАП је прошло у сенци почетка српског председавања Оебсом који се десио истог дана – 15. јануара, али српски шеф дипломатије није пропустило прилику да искаже своје задовољство овим поводом.

„ИПАП као највиши облик сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир који не подразумева чланство у Алијанси има за циљ пружање помоћи држави партнеру у реформи и модернизацији система одбране и безбедности. У овом документу су јасно и транспарентно истакнути наши циљеви и приоритети које желимо да достигнемо кроз сарадњу са НАТО“, изјавио је Дачић.

„Да сам министар одбране, сада када Србија председава Оебсом и када је НАТО директно конфротиран са Русијом, ја бих се клонио тих заједничких вежби, јер ништа не добијамо, док смо у безбедносном и у политичком смислу само на губитку „, додаје Лазански.

Иначе, земље чланице Партнерства за мир могу да учествују у војним операцијама НАТО. То се ретко дешавало, а када прихвате позив, онда то буде симболично, попут аустријских конвоја камиона у Авганистану.

(Ј. Арсеновић / Вести)

KOMENTARI3 коментара

  1. sasa says:

    KOJI NATO ,DA MU JEBEM I OCA I MAJKU,KO CE PO ZEMLJI SRBIJI POKUPITI OSIROMASENI URANIJUM,JA MISLIM DA JE TO PRAVI URANIJUM ,NEK NATO POGLEDA UL. KNEZA MILOSA,STA SU URADILI,ONAJ KO PRIDJE NATU,DABOGDA MU SVI BILI SLEPI,JA SE SA TIM NEBI IGRAO,POGINULO JE PUNO NARODA U SRBIJI,AMERI SU SVETSKA ALKAIDA,JOS GORE,LEPO IM JE REKAO LUKASENKO.

  2. Pingback: Документи: Индивидуални акциони план партнерства између Србије и НАТО | Srbija u Lice

  3. marko says:

    SASA PUSTI TE PRICE POPOVSKE KLETVE I GLUPOSTI ONI RADE SVOJ POSAO SRBIJU SU UNISTILI S DOSOM PLATA JE 340 EVRA NEZAPOSLENH SAD CE BITI 33 5 KAD SE OTPUSTI 70 000 IZ DRZAVNIH SLUZBI SELJAKA SIGURNO PROPADA EVROPSKOM ROBOM I BEZ CARINE HRANOM 20 000 I ETO TI NOVIH 90 000 LJUDI BEZ POSLA. SRBIJA JE USLA UNATO S SPORAZUMIMA TO STO LAZE SAM USEBE OVA VLAST PARLAMENTOM DA JE NEUTRLNA TO JE ZA ONE KOJI NE VIDI NITI ZNAJU UOPSTE MISLITI. VIM DAS IMUNITET VOJNIKU SLOBODU NATO KRETANJA DAO SI MU INFRASTRUKTURU KANCELARIJE TO JE IMAS TEHNICKU SARADNJU POVERLJIVE INFORMACIJE VRSIS GODISNJE 200 VEZBI S NJIMA PORDAJES ORUZJE ISIL BORCIMA U SEIRJI NA NJIHOV ZAHTVE TI USTVARI SE DEO NATO PAKTA I PROVODIS POLITIKU NJIHOVU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u