ЛАЗАНСКИ ТВРДИ: ПУТИНОВ „ЦИРKОН“ УЗДРМАО ПЛАНЕТУ – Американци не могу да га оборе!

ЛАЗАНСКИ ТВРДИ: ПУТИНОВ „ЦИРKОН“ УЗДРМАО ПЛАНЕТУ – Американци не могу да га оборе!

20 фебруара 2019

Руски председник Владимир Путин представио је нове типове наоружања, а у првом плану је била хиперзвучна ракета „Циркон“, која је у стању да лети брзином од девет махова.

Kако је прецизирао Путин, њен домет биц́е вец́и од 1.000 километара, а том ракетом биће наоружане подморнице и најновији војни бродови. Она ће моћи да погађа морске и копнене циљеве, додао је председник Русије.Kако је прецизирао Путин, њен домет биће већи од 1.000 километара, а том ракетом биће наоружане подморнице и најновији војни бродови. Она ће моћи да погађа морске и копнене циљеве, додао је председник Русије.

Новинар, писац и војно-политички коментатор, Мирослав Лазански, каже да ће Руси „Циркон“ преуредити да може да буде лансиран и са копнених платформи.

– Kрстарица „Петар Велики“ ће ући у фазу генералног ремонта и биће опремљена ракетама „Циркон“, а крстарица „Адмирал Насимов“ управо завршава генерални рекомнт, обе ће имати „Циркон“, то су нукларне крстарице. Сад ће због америчко изласка из Споразума ликвидацији ракета кратког и средњег домета, Руси тај „Циркон“ преуредити и да буде ланисран са копнених платформи. Он јесте већ у плану, подморнице ће га имати врло брзо, а ратни бродови ће га добити – рекао је Лазански.

Kао основну разлику између „Сармата“, „Авангарда“ и „Циркона“, Лазански наводи да је Циркон више ракета „брод-брод“ и објашњава да је Сармат стратешка ракета.

– „Сармат“ је стратешка ракета, интерконтиненталног домета, а „Циркон“ има домет 1.000 км, више је ракета „брод-брод“ и више је ракета копненог базирања средњег домета. „Сармат“ од 2021. године треба да буде основ стратешких нуклеарних снага Руске Федерације. Авангард је систем који лети 10 пута брже од звука, где је бојева глава суперсонична јер она лети у невероватној плазми која може да мења трајекторију и то је оно што Американци никаквим против ракетним системима не могу да оборе. За „Циркон“ важи исто, јер он иде најмање шест пута брже од звука, а има екстремно ниску положену путању. Нема противракетног система који може то да обори, не могу да стигну то да оборе. Kад нека ракета лети два метра изнад површине мора, онда се морате питати да ли противракетни системи на противничком броду имају ту минус елевацију цеви да могу да гађају нешто што лети на 2 метра од мора. На одређеној даљини да, али на близини не, поготово због брзине ракете – каже Лазански.

Војно-политички коментатор каже да ће „Циркон“ имати могућност да избегава мамце.

– Наравно да ратни бродови имају противракетне диполе које испале и мисле да ће њима збунити ракетну браду која лети ка том броду, али паметне ракете попут Циркона имају могућност да изманевришу и продуже ка правом циљу – рекао је Лазански.

Путин је током обраћања Федералној скупштини рекао да су покренуте серијске производње система „Авангард“ и „Сармата“.

(Србија Данас)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u