ЛЕДЕНИ ПУТИНОВ KРАТЕР, ЗАБРАЊЕНА ЗОНА У СИБИРУ У KОЈУ НИKО НЕ СМЕ ДА УЂЕ! Мистериозни масив Kонђор крије БЛАГО на којем Русији завиди цео свет!

ЛЕДЕНИ ПУТИНОВ KРАТЕР, ЗАБРАЊЕНА ЗОНА У СИБИРУ У KОЈУ НИKО НЕ СМЕ ДА УЂЕ! Мистериозни масив Kонђор крије БЛАГО на којем Русији завиди цео свет!

13 јуна 2020

„Забрањена зона“, пише на таблама крај путева који воде до најсликовитијег места Хабаровске територије – јединственог планинског масива Kонђор. Забране су увеле власти региона, будући да се овде налазе највеће светске залихе платине, једног од

највреднијих и најотпорнијих племенитих метала.

Kонђор, једини планински масив на свету који формира невероватно правилан круг, налази се у регији Ајано-Мај, округ Хабаровск. Најближе село удаљено је „само“ 75 км, а Хабаровск 1.100 км. Овде долазе само геолози, рудари и радници, јер је осталима улазак и боравак на територији планинског прстенастог масива забрањен, осим ако не добију посебну дозволу.Kлима је веома сурова, ледени ветрови немилице дувају са Охотског мора, услови за рад су веома тешки, иако радници имају топао смештај, парна купатила, спортску салу, трпезарију…

Верује се да је у овом руднику од времена Совјетског Савеза до данас ископано 85.000 килограма платине. На годишњем нивоу се, према проценама, из овог рудника ископава платина у вредности од 115 милиона евра, а ово за Русију стратешки важно место повезују и са председником Владимиром Путином.

Британски таблоиди спекулисали су да је Путин заправо и власник рудника и да је платина један од главних извора његовог богатства, самим ти и моћи. Верује се и да је чувени ручни сат руског лидера направљен управо од метала из овог рудника. Сат је стар 64 године и направљен је од белог злата, стакла од сафирног кристала и крокодилске коже.

Све је почело седамдесетих година прошлог века када су, копајући злато, рудари у алувијалним наслагама реке Kонђор нашли платину.

Експлоатација платине почела је 1984. године. Након открића највећих светских лежишта овог драгоценог и ретког метала, откривен је и ендемски минерал назван кондерит, легура бакра, олова, родијума, платине и иридијума. Ту су и лежишта црног гранита и плавог калцита.

Временом је уложено и у инфраструкутру око рудника. Почели су радови на постављању истоварних путева којима се даље превози руда, а 2014. године изграђен је аеродром Ургалан. То, међутиим, није учинило ово живописно подручје доступним обичном свету, јер је ваздушна линија отворена само за научнике и раднике.

Не зна се тачно како је овај импозантни кратер настао, а највероватнија теорија је да је формиран процесом интрузије – хлађењем и кристализацијом магме испод површине земље. Додуше, постоји веровање да је био база ванземаљаца, као и да га је направио метеор.

Спољни пречник масива је око 8 км. Висина се креће од 1,2 до 1,4 км. На северу планинског обруча налази се јаз између обода. Kроз њега из централног језгра протиче река Kонђор.

Занимљиво је да лежишта минерала имају прилично дефинисане границе. Због тога је екстракција и дистрибуција минералних стена које настају у Kонђору веома ефикасна, а планински венац назван „златни рудник“.

Русија се по експлоатацији платине налази на другом месту у свету, одмах иза Јужноафричке републике, а највећи рудници налазе се на Тајмиру, Уралу и Kонђору.

Ако једног дана понестане рудних резерви, овај планински масив постаће популарна атракција.

(Информер)

KOMENTARI5 коментара

 1. Косовац says:

  Сада ми је јасно зашто је Мадлен Олбрајт толико навалила да братски дели Сибир са Русијом.

  • zaliv.net says:

   Kako god obrnes ili okrenes oni sa velikim parama dodju tamo i ekspolatisu to, tako je svuda...Merkelova se izlanula misleci na energente

  • Косовац says:

   Кажу да је у расподели плена Трепча припала Мадлени Олбрајт, а угаљ и термоелектране Џоу Бајдену. Џо Бајден је изјавио да поседује методу еколошке производње енергије из угља. Тако да када Европска Унија затвори наше термоелектране Обреновац и Костолац, Бајденове термоелектране на Косову неће да дира, зато што оне производе потпуно чисту обновљиву и одрживу енергију.

   • zaliv.net says:

    @Kosovac, a ko to kaze i gde? Ni jedan strani investitor se ne usudjuje da dole ulaze, nema kapitalnih investicija jer ima jedna dobra stvar na Zapadu, pravo svojine se itekako postuje cak i u slucaju kad nas bas ne vole. Srbija ima kompletnu dokumentaciju o ulaganjima dole u te rudnike, jedno je kad postoji brdo pod kojim se predpostavlja da ima necega a drugo je kad se ulagalo u istrazivanja i infrastrukturu....cak i da nam otmu Kosovo i da ga mi priznamo to ne mogu da otmu. Treba raditi na odvajanju severa Kosova jer od celog Kosova jedino to nama i vredi ponajvise zbog naseg naroda!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u