ЛЕХ ВАЛЕНСА: „Пољска је близу грађанског рата“

ЛЕХ ВАЛЕНСА: „Пољска је близу грађанског рата“

22 јула 2017

Поводом реформе правосуђа коју хитно покушава да прогура кроз парламент пољска владајућа странка Право и Правда а десетине хиљада Пољака широм земље излазе већ четврти дана на улице да против ње протестују – бивши председник Пољске Лех Валенса изјавио је данас да је земља близу грађанског рата.

„Као први сам упозоравао на претњу грађанског рата а сада смо веома близу. Упозоравао сам, говорио да где год се појаве браћа Качињски долази несрећа, али народ ме није слушао. Изабрали смо неодговорне људе“, казао је некадашњи легендарни вођа отпора Пољака комунистичком режиму пољској приватној телевизији Полсат.

Валенса је оценио да реформа рада судова јесте неопходна али да је реформа коју гура Право и Правда опасна и лоша.

„То што предлажу – то је као да идемо из баре у блато. То је много горе. Изгубићемо равнотежу поделе власти а то све мора да се одрази на земљу. Председник Анџеј Дуда, ако је мушко, лупиће вратима и одбацити сва три закона“, рекао је Валенса.

„Близу смо грађанског рата. Научили смо да се вековима боримо па ћемо ваљда то избећи. Морамо да поставимо питање: да ли ова влада има право на тако далекосежне промене“, казао је Валенса и затражио да се распишу ванредни избори у којима по његовој оцени Пољаци сигурно не би поново изабрали странку Право и Правда Јарослава Качињског.

KOMENTARI4 коментара

 1. Slavica says:

  Koje govno Lex Valensa, neka bude gradjanskog rata, nema ti Regana i pape da rusite Rusiju, sad ce da vas podele i pojedu.

 2. goran says:

  Samo si nam ti falio, truli cijasu.

 3. Kosovac says:

  Сада је прилика, док се кува у пољској, да Руси ракетирају пољски ракетни штит, па да ракета промаши и удари у неко насељено место. Проузроковани дефицит би се књижио у колатералну штету.

 4. gaga says:

  val ensa je budala koja govori u ime CIA i vatikana! Gde moze jedan lucki radnik da ima obrazovanje?Drugo on to prizeljkuje "jer kakve su vam misli takav vam je zivot"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u