Левица Милановића

Levica Milanovića

24 septembra 2015

Aleksandar-Apostolovski-velikaPiše: Aleksandar Apostolovski

Doskora je bilo teško zamislivo da premijer socijaldemokrata iz zemlje članice EU zbija rasističke viceve na račun izbeglica. Ali, kada je Zoran Milanović preporučio svom srpskom kolegi Aleksandru Vučiću – „šaraj brate, malo” – tražeći od njega da izbeglice iz Srbije prestane da usmerava samo u Hrvatsku i da migrantskom politikom šaranja preusmerava kolone nesrećnika ka Mađarskoj i Rumuniji, hrvatski predsednik vlade se potpuno narugao briselskoj mantri o evropskim vrednostima. A Brisel se narugao nama. Evropska komisija je odlučila da se Hrvatska nije ogrešila o migrante. O tome da li se Milanović ogrešio o Srbiju – ni reči.

Nedavno je Hrvatska pompezno proslavila dve decenije „Oluje”. Na Kninskoj tvrđavi je pevao i Tompson, kao glavna zvezda državne ceremonije, dok se uz njegovu muziku njihao i tekstopisac, šibenski biskup Ante Ivas lično. To što je pre 20 godina oko 250.000 Srba proterano za dan i nešto više, Hrvatska je ironično, sa pijedestala članice EU, komentarisala kroz Tompsonov domoljubni repertoar. Tada se socijaldemokrata Zoran Milanović nije naročito isticao, za razliku od njegove kohabitacione partnerke, hadezeovke Kolinde Grabar Kitarović.

Sada se izbeglice vraćaju u Hrvatsku. I Milanović se naročito ističe. Zvaničnici u Zagrebu su uspeli da svega 16 časova prikazuju evropsko lice, da bi se vrlo brzo vratili k sebi iz doba „Oluje”. Odluka Milanovića o potpunoj zabrani ulaska robe u Hrvatsku jednako je sablaznila i vlasti u Beogradu i hrvatsku poslovnu ekipu koja je gotovo zagospodarila srpskom privredom, poput Emila Tedeskog i Ivice Todorića.

Orbanovska desna skretanja levičara Milanovića koji, uzgred, upravo optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana, Vučića i HDZ za sveto trojstvo, ne izazivaju samo potrebu da se čovek prekrsti. Verovatno se Tedeski i Todorić mole, umesto da se krste, strahujući da se u proevropskom Vučiću ne probude stare snage i blokiraju biznis hrvatskih kompanija.

Šta je, onda, nateralo levičara Milanovića da se približi Bogu, kad razmišlja o multinacionalnom savezu desnih snaga koje, eto, rovare protiv Hrvatske?

Naravno da je reč o izborima. Milanovićeva strategija je da natkaramarkuje Karamarka, vođu HDZ-a. Da kao levičar pokaže da ima čvršću desnicu. A kako će to bolje i lepše pokazati, ako ne zaoštravanjem politike prema Beogradu.

Uzgred, Milanović još nije zakazao izbore. Šta li čeka? Možda dalje zahlađenje, kao idealnu predizbornu temperaturu u odnosu između Srba i Hrvata. Da li tu zeka pije vodu?

(politika.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vujadin says:

    Treba organizovano podržati Milanovića na njihovim predstojećim izborima, to je siguran put da će nestati bez traga, kao i Srbi koji slijepo vjeruju karikaturi Vučiću.

  2. Mile says:

    Ko moze da objasni da Orban ne pusta izbeglice kojie dolaze iz Srbije,a pusta kada dolaze iz Hrvatske.Rekao bih da i Orban i Milanovic rade za istog-Angelu Mangelu kao sto su im preci radili za Hitlera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *