Лоша комбинација лекова ствара нову болест

Лоша комбинација лекова ствара нову болест

12 јула 2018

КОЛИКО могу да помогну, лекови, ако се лоше комбинују, још више могу да нашкоде. Проблеми са срцем, крвним судовима, нервним системом и дисајним путевима, рецимо, настају некад због истовременог узимања две врсте лекова, који су намењени лечењу различитих обољења. Поједине медикаменте не треба комбиновати, док је прописивање трећег лека, у циљу смањивања ризика од нежељених ефеката претходна два, могућност која се често практикује.

Крварење из дигестивног тракта, један је од најчешћих проблема који настају када се узимају два лека која удружено могу да изазову здравствене компликације.– Крварење може да буде последица повећања антикоагулантног дејства лекова, у случају када се користи други лек који смањује избацивање антикоагуланса из организма. Због тога, лекари и фармацеути треба да воде рачуна како приликом прописивања, тако и током издавања рецепта – каже професор Мирослав Савић са Фармацеутског факултета у Београду, члан Комисије за регистрацију хуманих лекова Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

Истовремена примена инхибитора моноаминооксидазе и антидепресива из група инхибитора преузимања серотонина, може да изазове серотонински синдром.

– Такви медикаменти могу да се користе након што се лек који је првобитно уведен обустави, а након одређеног времена започне се примена другог – каже проф. Савић.

Прописивање трећег медикамента, који смањују ризик од нежељених ефеката једног или више лекова који се упоредо примењују, јесте једно од решења. Инхибитори протонске пумпе примењују се у циљу заштите желудачне слузнице, када пацијент истовремено узима више лекова, што је случај током опоравка након инфаркта миокарда. За смањење желудачног сока, примењују се антисекреторни лекови.

– Уколико се појави лоша реакција, потребно је пронаћи адекватно решење. Ипак, не мора да значи да ће иста комбинација лекова код свакога да изазове тегобе. Већина компликација које се испоље, не дају тешке последице, осим ако нису у питању апсолутне контраиндикације које морају бити јасно назначене – каже проф. Савић.

Осим два лека који међусобно појачавају или имају супротно дејство, поједина храна такође може снажно утицати на метаболизам лекова. Сок од грејпфрута инактивира ензим укључен у активацију појединих лекова, као и инактивацију неких других.

– У првом случају долази до смањења, а у другом до повећања ефеката лекова. Упоредна примена сока од грејпфрута заједно са антиагрегацијским леком прасугрелом, доводи до смањења активности лека, а у овом случају смањења антиагрегацијског дејства – објашњава проф. Савић.

Промене и тегобе које нису постојале пре примене терапије јесу један од главних знакова да пацијент лоше реагује на терапију и да је неопходно да обави додатни лекарски преглед.

ЕФЕКТИ СЕ МОГУ ПРЕДВИДЕТИ

НЕЖЕЉЕНИ ефекти најчешће се могу предвидети и морају да буду назначени на паковању.

– Контраиндикације могу да угрозе живот пацијента, морају бити наглашене у стручним информацијама о лековима. Лекари и фармацеути имају обавезу да се упоредна примена таквих лекова избегне приликом прописивања, односно издавања лекова – каже проф. Савић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u