ЛУКАШЕНКО У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ

ЛУКАШЕНКО У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ

9 јуна 2020

Хиљаде људи који широм Белорусије потписују петиције за опозиционе кандидате преплашиле су председника Александра Лукашенка, пише Радио слободна Европа.

Лукашенко је на власти од 1994. године и тражи шести мандат на изборима 9. августа.

Откако су пре више од месец дана започели скупови и окупљања опозиције, Лукашенко је наредио хапшења, међу којима и два кључна опозициона лидера, отпустио је владу и обећао да у Белорусији неће бити револуције у стилу Мајдана – референца на протесте у суседној Украјини 2014, након којих је проруски председник свргнут с власти.Проблеми настају док се Белорусија бори с ковидом 19, болешћу коју је Лукашенко одбацио као „психозу“ сугеришући да се она може отклонити вожњом трактора, вотком или одласком у сауну.

Белорусија је једна од ретких земаља која није затворила своје границе и није увела мере ограничења ради заустављања ширења коронавируса.

У Белорусији су, према подацима које је прикупио амерички Универзитет Џон Хопкинс, до 8. јуна забележена 49.453 потврђена случаја коронавируса, са 276 смртних случајева.

Здравствени званичници напомињу да је стопа заразе висока с обзиром на то да у Белорусији живи око девет милиона људи.

Али аналитичари и други страхују да би стварне бројке, посебно о смртности, могле бити много веће. Неки су упоредили Лукашенков одговор на пандемију с поступањем совјетске владе у нуклеарној катастрофи у Чернобиљу.

„Сасвим тачно, многи данас пореде ситуацију с догађајима из 1986. године, када је Чернобиљ експлодирао, јер ми до сада не знамо колико је било болесних, колико је умрло, каква је стварна ситуација у држави. Бројке које видимо пркосе свим постојећим правилима математике. У ствари, људи виде потпуно непоштовање према њима и они се, наравно, придружују редовима [за потписивање петиција за опозиционе потенцијалне кандидате]“, рекао је за РСЕ Јараслав Раманчук, економиста и кандидат за председника 2010. године.

Међутим, хапшења и забрана потенцијалним кандидатима да чак прикупљају потписе за кандидатуру сугеришу да ће 65-годишњи Лукашенко држати неопходне полуге како би осигурао победу 9. августа, као што је то био случај са свим претходним изборима откако је први пут победио три године након распада совјетске власти.

Западне владе и међународни посматрачи сматрали су да ниједни избори нису испунили демократске стандарде.

„По мом мишљењу, све је унапред одређено. Лукашенко у потпуности контролише ситуацију. Без обзира колики постотак бирача заправо гласа за њега, он има средства да осигура да се у последњим пребројавањима појаве бројке које га задовољавају“, рекао је за белоруски сервис Радија слободна Европа Игор Минтусов, политички саветник који је радио за Бориса Јељцина током руске председничке кампање 1996.

Престројавање владе

Лукашенко је 4. јуна за премијера именовао 46-годишњег Романа Головченка, који је претходно надгледао војну индустрију.

Именовање је дошло дан након што је Лукашенко, који је обећавао претрес владе пре избора, отпустио Сергеја Румаса заједно с његовим кабинетом.

Лукашенко је рекао да „морамо стиснути зубе“ и показати више дисциплине како бисмо санирали економску штету узроковану пандемијом коронавируса и „спасити оно што смо изградили“.

„Морамо се мобилизовати како бисмо се у кратком раздобљу могли носити с више нових изазова“, рекао је Лукашенко.

„Лукашенко покушава да осигура потпуну контролу над све лошијом економијом и блокирати протесте. Потребан му је премијер који је предвидљив и спреман испунити било коју наредбу“, рекао је политички аналитичар из Минска Валер Kарбалевич, у коментару за Ројтерс.

Дмитриј Болкунец, белоруски политички аналитичар, рекао је да је тај корак мало више од оквира за портрет Лукашенка док предузима акције за побољшање пандемијом ослабљене економије.

„Али кога год он постави на чело владе, јасно је да у Белорусији шеф владе није одговоран ни за шта. Његова улога је минимална. Он решава нека техничка питања“, рекао је Болкунец за Руски сервис РСЕ.

Рушење се наставља

Састанак је уследио дан након што је полиција у граду Хомелу саопштила да су пронашли око 900.000 долара у кући која је припадала Сијархеју Шиканоуском, видео-блогеру, чији је позив да се скину папуче и здроби Лукашенко, којег он назива „жохаром“, ођекнуо међу многим Белорусима.

Шиканоуски (41) је путовао широм земље проповедајући о жељи за „независном“ Белорусијом без Лукашенка.

Његов канал ‘Земља за живот’ (А Цоунтрy Фор Ливинг) на Јутјубу има више од 200.000 претплатника и ту је документовао наводну корупцију и мито у Белорусији.

Шиканоуски је био у и изван затвора под оптужбом да је одржавао непријављена масовна окупљања с присталицама. Изборни званичници забранили су му да се кандидује за председника, али је његова супруга Свјетлана Шиканоуска добила одобрење.

Шиканоуски је поновно ухапшен 29. маја у Хродни, западном граду у који је путовао како би прикупио потписе за кандидатуру своје супруге. Оптужен је за напад на полицајца, иако су он и његове присташе рекли да их полиција спречава да легално прикупљају потписе.

Још једном истакнутом опозиционом вођи Микалају Статкевичу – који је изазвао Лукашенка на изборима 2010. године, обележеним тврдњама о превари – овог пута забрањено је да се кандидује.Статкевич је такође осуђен 1. јуна на 15 дана затвора због учествовања у опозиционом догађају у Минску дан раније, када су се Белоруси постројили у главном граду и другим градовима како би потписали петиције у знак подршке тим потенцијалним кандидатима којима су изборни званичници забранили кандидатуре.

Према белоруском невладином удружењу Виасна (пролеће), „бројни блогери, активисти и присташе Шиканоуског“ хапшени су 31. маја „широм земље током прикупљања потписа. Виасна је известила да им је Министарство унутрашњих послова саопштило како је отворена криминалистичка истрага због наводног чина насиља над полицијским службеницима, у који су наводно умешани Шиканоуски и други притвореници.

Организација Хјуман рајтс воч је у мају упозорила да бјелоруске власти појачавају сузбијање демонстраната, опозиционих блогера, новинара и других владиних критичара.

Подмукла фрустрација

Велика гужва не само у Минску, већ и у Бресту, Хродни, Хомелу, Слутску и другим мјестима, нагласила је подмуклу и раширену фрустрацију у Бјелорусији, рекао је Болкунец.

„Лукашенко је на власти, сетимо се, 26 година, и осјећа да није провео реформе у земљи – [тражи] још пет година и ‘можда ће то и завршити’. Обећао је људима пуно: добар животни стандард, висока плата итд. Али он није успео да постигне [просечну месечну плату од 500 америчких долара]; сваки пут нађе неки изговор. Али овај пут, мислим да је тешку економску ситуацију у земљи сигурно докрајчио коронавирус“, рекао је.

Чињеница да су Валер Цапкала, истакнути привредник и бивши белоруски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама, и Виктор Бабарика, банкар и филантроп, бацили шешире на трку сугеришући да су чак и пословни лидери и други утицајни Белоруси жељни промена.

„Лукашенко се, према мом мишљењу, трансформисао у свог бившег противника из 1994. године Вјачеслава Kебича, који је уједно и последњи од лидера из совјетске ере који је остао на челу власти независне државе“, рекао је Раманчук.

Године 1994. рекао је, „Људи су само желели неко ново лице.“ У 2020. години ситуацију је „погоршао коронавирус“ и питања попут оног које он назива „великим недостатком у образовном и здравственом систему“.

Док се Лукашенко можда суочава с највећим изборним изазовом до сада, аналитичари упозоравају да и даље чврсто контролише полуге.

Виасна и други критиковали су формирање изборних комисија у земљи, тела која надгледају процес гласања.

Група за људска права саопштила је да је недостатак „законских гаранција за заступљеност у изборним комисијама свих политичких субјеката који учествују у изборним резултатима произвољан и дискриминаторан према опозиционим партијама и групама“.

Та је критика ођекнула и Европском унијом која је у изјави од 27. маја осудила свеукупну борбу против мирољубивих демонстраната у Белорусији и рекла да је „забринута“ одлуком белоруске Централне изборне комисије да искључи „истакнуте опозиционе личности“.

Сједињене Државе и ЕУ су континуирано критиковале бјелоруске власти због избора и њиховог разбијања опозиције, уводећи санкције против Лукашенкове владе. Међутим, неке од тих казни укинуте су последњих година пошто је Белорусија ослобађала политичке затворенике као дио Лукашенкових напора да досегне Запад током напетих времена са Русијом, главним бјелоруским финансијским ослонцем и партнером у блиској, често напетој вези.

Минтусов је напоменуо да је шефица Централне изборне комисије на тој позицији више од две деценије и да нема потврде о одржавању чистих избора.

„Лидзија Јармошијна била је на челу ЦИK-а 20 година и сви су избори прошли кроз њене руке. Чињеница да се ова комисија није мењала толико година показује да ће председник сам одлучити колико ће му гласова бити додељено у коначним пребројавањима гласова„, рекао је Минтусов.

За време парламентарних избора 2019. године, независни посматрач снимио је жену за коју се чинило да убацује гласачке листиће у гласачку кутију на бирачком месту у Бресту, граду на граници с Пољском.

Јармошијна је одговорила рекавши да посматрачу који је снимио видео треба да буде одузета акредитација.

„Није важно шта посматрач каже“, рекла је. „Најважнија ствар је гласачка кутија. Истина је одређена бројем гласова.“

Током тих избора, опозиција није освојила ниједно место. Два члана опозиције који су имали мјеста у доњем дому Народне скупштине – Хана Kанапатскаја и Алена Анисим – искључени су као кандидати.

KOMENTARI5 коментара

 1. Косовац says:

  Радио Слободна Европа. Од свих бедника из европског медијумског простора, РСЕ носи барјак. Дојче Wеле им није ни до појаса. ……….Нису објавили име аутора овог чланка, али би по правилу то морао бити неки купљени Белорус. Белорус антирус. ……….Код нас такође, када се напише неки антисрпски чланак, онда се употреби неки српски новинар из плејаде оних комунистичких писарчића који су изгубили комунистичку сису онда када је Слободан Милошевић ампутирао Ивана Стамболића.

 2. pera says:

  Da li je i kod nas potpuno kontrolisana situacija? Jack Pot-ovi su kod nas već podešeni da SNS pobedi sa 57% većinskih glasova

 3. zaliv.net says:

  Radio Slobodna Evropa, tamo mozes cuti sve i svasta ali istina je prava retkost

 4. Von Urok van der Evil says:

  Da dodje bilo koji pro-EU-pro-USA opozicionar na vlast pretvorio bi Belorusiju u propalu drzavu ko sto su sve nove kvazi drzave nastale od '90-ih konstrukcijom zapadnih kauboja. Ovako imaju svoje resurse,fabrike a svi su zapoalni. Korona je ionako zapadni konstrukt i propali igrokaz.

  • milanm says:

   To prijateljima Bjelorusima govorim vec 20 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u