ЛУKАШЕНKО ЗАБИЈА НОЖ У ЛЕЂА ПУТИНУ?! Почео преговоре са Американцима! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА…

LUKAŠENKO ZABIJA NOŽ U LEĐA PUTINU?! Počeo pregovore sa Amerikancima! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

25 januara 2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Moskvu da vrši pritisak na njegovu zemlju da se ujedini sa Rusijom i poručio da to neće dozvoliti.

U razgovoru sa radnicima fabrike papira na istoku Belorusije, Lukašenko je rekao: „Mi imamo svoju državu, mi smo suvereni i nezavisni“, preneo je AP.

„Svojim mozgom i rukama zarađujemo šta možemo, gradimo svoju državu“, kazao je predsednik Belorusije i istako: „Mi ne možemo biti deo neke druge zemlje“.Rusija je prestala sa isporukom nafte svom postsovjetskom susedu nakon 31. decembra. Dve države nisu uspele da se dogovore o ceni nafte za ovu godinu.

Ovaj spor se, kako prenosi Rojters, nadovezao na širi geopolitički sukob između Moskve i Minska u kojem je Lukašenko optužio Kremlj da pokušava da primora Belorusiju da uđe u zajednicu sa Rusijom, koja bi, kako kaže, označila kraj njegove političke karijere.

„Neću da budem poslednji predsednik Belorusije“, rekao je Lukašenko danas i dodao da je sa SAD-om, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom razgovarao o isporukama nafte, prenela je Belta.

„Imam divne odnose sa njima. Kažu – isporučićemo koliko god vam treba. Naravno, to je po svetskoj ceni. Ali kvalitet nafte je bolji“, naveo je beloruski predsednik.

Rusija na Belorusiju gleda kao na tampon zonu između nje i zapada, i podupirala je Lukašenka u poslednjih 25 godina kreditima i energetskim subvencijama, navodi britanska agencija uz napomenju da je ta pomoć, međutim, prošle godine počela da se smanjuje.

Ruska suspenzija nije uticala na dotok nafte iz Belorusije u Evropu ili na snabdevanje prirodnim gasom, ali ima posledice po Belorusiju, koja se oslanja na Rusiju sa više od 80 odsto svojih energetskih potreba.

Američki državni sekretar Majk Pompeo bi trebalo da poseti Belorusiju sledeće nedelje, što bi bila prva poseta na najvišem nivou jednog zvaničnika SAD toj zemlji u više od dve decenije.

KOMENTARI7 komentara

 1. deda mraz says:

  Ma batko tolike godine si dobivao popust i pocinjes da licis na onoga iz ukrajine sto su ga njegovi prijatelji na kraju hteli ubiti i naravno da je podvio rep i pobegao u Rusij i nisu ga trebali Rusi spasavati posto je htio sa EU medjutim kad je ispalio Ruse onda su mu i ovi rekli nema nista od milijardi koje smo ti obecali nego za to sto si ispalio Ruse mozes dobiti 600 miliona € ali kredita i naravno da onda nije hteo sa EU ako ovaj nastavi ovako a nije mu prvi put isto ce i on zavrsiti.

 2. Slobodanka says:

  Čim se zove Aleksandar mora biti malivuk koji viri iz dupeta Amerike.

 3. politikant says:

  kad mu zapad smesti jednu narandžastu revoluciju, sa melanholijom će se setiti Putinovog predloga.

 4. milorad2 says:

  komendija:) ali ko zna zna...igraće se ova politička igrica još neko vreme:)a vreme je na strani rusije i lukašenko sigurno neće biti protiv rusije.

 5. Cp6a says:

  Batka se samo cenka i to se vika "biznis". A to i ljubav ne idu zajedno...nego odvojeno. Žao mi samo zapadnih monstruma što se jadni tu nadaju nešto.

 6. M says:

  Dobri komentari čitatelja!👍

 7. Pera says:

  Steta, nemojte da ga ikad zaboravimo, kad nam je dosao za vreme bombardovanja. Otprilike kontam da mu je Putin predlagao da se malo odmori, da ne bude vecno, kao sto i sebi radi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *