Mađarski premijer Viktor Orban pobedio na parlamentarnim izborima

Mađarski premijer Viktor Orban pobedio na parlamentarnim izborima

7 априла 2014

 

Viktor Orban 43232Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je noćas pobedu svoje stranke Fides na parlamentarnim izborima.

Orban je istakao da su rezultati glasanja pokazali da Mađarska predstavlja najujedinjeniju naciju u Evropi.

Orban je rekao da su rezultati izbora potvrda politike njegove vlade stvaranja radnih mesta, podržavanja porodice i borbe za nacionalni suverenitet.

„Ovo nije neka nevažna pobeda. Ostvarili smo veliku pobedu, čiji značaj noćas još ne možemo da shvatimo“, naglasio je Orban, obraćajući se okupljenima u sedištu njegove partije desnog centra Fides, prenela je agencija Rojters.

Orban je kazao da su glasači rekli „ne“ mržnji i „ne“ napuštanju Evropske unije.

„Oni su potvrdili da je mesto Mađarske u EU, ali samo ako ima jaku nacionalnu vladu“, rekao je Orban.

Rezultati na osnovu 71 odsto prebrojanih glasova pokazuju da bi Fides partija mogla da osvoji 135 od 199 mesta u parlamentu, savez levičara, predvođen socijalistima, 39, a desničarska stranka Jobik 25 mesta.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj održani su posle ustavnih promena kojim je smanjen broj poslanika, a prvi put je glasanje omogućeno i Mađarima s dvojnim državljanstvom koji žive van matice i mogu da glasaju poštanskim putem.

I pre izbora bilo je gotovo sigurno da će Orbanov Fides osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a jedino pitanje bilo je da li će zadržati dvotrećinsku većinu koja toj stranci omogućava da menja ustav.

Međutim, mnogi Mađari – naročito na siromašnijem severoistoku zemlje – smatraju da im protekle četiri godine nisu donele poboljšanje kvaliteta života niti zaposlenje.

Orban je jedini evropski političar koji je na izborima (2010. godine) osvojio dvotrećinsku većinu. Neki zato danas mađarskog premijera Viktora Orbana zovu „mađarski car“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u