МАКЕДОНСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОНОВИО БРИСЕЛУ: „Не!“

МАКЕДОНСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОНОВИО БРИСЕЛУ: „Не!“

3 априла 2017

Djordje Ivanov g55

Македонски председник Ђорђе Иванов још једном је рекао „не“ Бриселу када је реч о захтеву да преда мандат за састав нове владе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву.

Иванов је, наиме, рекао данас да је председнику Савета Европе Доналду Туску пренео да је његов став о том питању непромењен, пренели су македонски медији.

Заев је заједно са албанским партијама ДУИ и Беса окупио парламентарну већину са 67 од укупно 120 посланика, али Иванов одбија да му повери мандат за састав нове владе, док се не отклоне законске и политичке препреке.

Иванов сматра да политички лидери треба да се баве спровођењем реформи, а не албанске платформе.

– Разговарао сам са Туском о актуелној политичкој ситуацији у Македонији. Знам шта су ми уставне обавезе као председника и знам шта је пракса у Македонији од 1992. када је реч о начину давања мандата. Мој став је врло јасан и остаје непромењен – рекао је Иванов новинарима након разговора са Туском.

Македонски председник је рекао и да је са Туском разговарао о мигрантској кризи.

Такође, казао је да би влада, коју би формирао Заев, била уцењена и супротна Охридском споразуму, што би омогућило манипулацију грађанима и охрабрила би међуетничке сукобе.

Туск је казао да је Македонији потребно јединство и нагласио да политичка криза кочи земљу на њеном путу ка ЕУ.

– Ова продужена криза наставља да кочи евроатлантски пут Македоније. Ви још увек можете наћи решење које се заснива на демократским принципима пристојности и здравог разума. Само такво решење може бити одрживо. Када нађете такво решење можете рачунати на нашу подршку – рекао је Туск.

KOMENTARI2 коментара

  1. lilit says:

    Bravo, to je pravi predsednik a ne kao ovaj "naš", ide kod Angele Merkel da mu ona restartuje mozak

  2. deda mraz says:

    Daj Makedonac poconi vise te sipce da picite a mi onda mozemo sljam komunisticki u CG isto tako i naravno sipce jer ovi sipci i komunisti tj. sljam koji Amerika placa sve vise i vise uzimaju maha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u