Маск: Човечанство је на прагу катастрофе, стижу проблеми које ће бити тешко решити

Маск: Човечанство је на прагу катастрофе, стижу проблеми које ће бити тешко решити

9 јула 2017

ОСНИВАЧ америчких компанија SpaceX и Tesla – Илон Маск – изјавио је да се човечанство налази на – прагу катастрофе!

Ни мање, ни више.

Свој катастрофизам је образложио овако:

„Људска раса се креће ка свом краху, али мало ко то примећује или се брине због тога. Повећање броја људи на Земљи се убрзава, а то ће довести до краха“.

Маск је ово написао на свом Twitter-налогу, реагујући на чланак Фреда Пирса у научно-популарном часопису New Scientist, објављен под насловом „The world in 2076: The population bomb has imploded“.

У питању је чланак из новембра 2016-те о главним проблемима које планета има са становништвом које на њој живи: са брзим старењем популације и све ограниченијим прехрамбеним ресурсима.

Пирс – као и Маск – упозорава да човечанство чека производња недовољна за преживљавање постојећег, а поготово увећаног, становништва, заједно са убрзаним старењем.

Међутим, Пирс не искључује сасвим могућност да ће – захваљујући развоју медицине и подизању нивоа живота фактички на целој планети – „стари људи моћи да постану нови млади“.

Маск је и раније говорио о својим страховањима за будућност човечанства. Само, то је било поводом долазеће свеопште роботизације.

Он је прилично сумњичав да ће људи бити у стању да постоје „у симбиози са напредном вештачком интелигенцијом“.

По његовој процени, вештачка интелигенција ће „заменити практично све професије“, а неуронске мреже ће у блиској будућности „боље од човека обављати чак и креативне послове“.

Он је уверен да човечанство од великих проблема може спасити само увођење „безусловног базног прихода“, односно – редовних новчаних исплата сваком члану друштва, независно од тога да ли нешто ради или не ради.

Овим поводом је упозорио: „Ова мера у себи крије другу опасност. Отвориће се за многе људе проблем – смисла живота. Многи себе не виде изван свог посла, а наметаће се питања типа: ако нисам потребан, ако мој рад никоме није потребан – шта даље? У чему је смисао? Мораће да се решава проблем масовног осећања људи да су непотребни. А то је проблем који ће бити тешко решити“.

KOMENTARI2 коментара

  1. Calima says:

    Naravno covek je u glavnom u pravu.Namece se prosto pitanje....a cemu to sluzi ljudska vrsta sama po sebi.? Navedite mi barem jedan doprinos ljudske vrste planeti zemlji? Nema niti jednoga. Mi smo naprosto uljezi koji koriste iskljucivo njene resurse i unistavamo je. To sto posedujemo neku nazovi inteligenciju zemlji ne znaci NISTA. Kotimo se nekontrolisano i CRPIMO CRPIMO resurse.To je nas civilizacijski domet i nijedan vise dragi moji.Igramo se odlaska u svemir i zamisljamo kolonizaciju Marsa. Makar sta , kakva glupost i kretenizam. Na Marsu cemo valjda napraviti bolje mesto za zivot nego sto ga imamo na zemlji. Kakvi moroni i tupadzije sa sve prepametnim fizicarem Stephen Howkingom koji nas zagovara na kolonizaciju svemira. Sve sto nam preostaje je odrzivi razvoj. Nije demokratsko pravo imati sedmoro dece. Mozes imati dvoje, musko i zensko i nijedno vise. Promisljeno voditi covecanstvo onako kako je nas Tesla preporucivao. Pre ili mozda isuvise kasno doci ce mo do te opcije kao jedine moguce. Sve drugo je cista neodgovornost i lakrdija ljudske rase. Jos jednom............cemu sluzi ljudska rasa sa stanovista zemaljskih potreba. NICEMU .......jedan obican arogantni neodgovorni uljez na planeti.

  2. Mali says:

    Katastrofe covecanstva su u zavisnosti faktora slobodne volje coveka,koja sa sobom nosi odgovornost.Mi smo samo jedna od brojnih civilizacija na ovoj planeti, pa ipak zivot tece dalje.Smisao zivota nije u radu i drustvenoj korisnosti - smisao zivota je da se preko svih zivotnih iskustava duhovno uzdignemo.Covek je most izmedju zivotinje i Boga, i na kom delu mosta se nalazi -zavisi od svesti,svesnosti o samom sebi.Zivimo milione zivota,nebili se konacno prosvetlili i shvatili da obican covek ima sve Bozije moci, ali ih nije svestan jer je u svakom trenutku preokupiran svakodnevnim materijalnim problemima,koje sam proizvodi, i kuka na Boziju sudbinu.Smisao i cilj je da sazrevanjem kroz sva zivotna iskustva progledamo i probudimo se iz ove iluzije koju zovemo "zivot".Zivot je jedan proces transformacije energije iz nizih ka visim nivoima. Sve ima svoj smisao i sve je u najboljem redu.Stvari treba sagledavati sire u svoj svojoj celovitosti,jer sve funkcioniae kao jedna velika celina / kosmos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u