МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Сопствено мишљење је авантура!

MATIJA BEĆKOVIĆ: Sopstveno mišljenje je avantura!

21 jula 2016

Matija BeckovicPiše: Matija Bećković

Bolje je raditi loše, a izjašnjavati se pravilno, nego obrnuto.

Raditi treba stalno i teško. Verbalno se izjašnjavati može ređe i sa manje napora. Radi se daleko od očiju, a izjašnjava uvek pred kamerama i mikrofonima. Izjašnjavanje se dalje čuje od svakog dela. Izjašnjavanja se štampaju na prvim stranama, a informacije o novim delima negde u uglu, ako ima mesta.

Postoji poetesa, loših stihova i nežnog srca, koja ne propušta nijedan datum da nam ponovo ne saopšti kolika je naša domovina i kako nikad ne treba zaboraviti sve ono što je nezaboravno.

Postoji komentator koji se godinama potpisuje ispod zvaničnih izjava, saopštenja, biltena i tuđih reči. Za tu odanost tuđim mislima bogato je nagrađen i visoko cenjen. Nema opasnosti da će on nešto reći iz svoje glave. On se time ne bavi. On se bavi unosnim zanimanjem – verbalnim izjašnjavanjem.

Njihovo mišljenje rađa se ispod indiga zvaničnih stavova. Njihove greške su uvek tuđe greške, jer su i njihove misli uvek tuđe.

Njihova se fraza ofucala, što je samo dokaz da su stari borci. Oni vijore tim frazama kao zastavama.

Verbalno izjašnjavanje je uvek patetična parada odanosti zvaničnim stavovima i opštim mestima.

Sopstveno mišljenje je uvek avantura, neizvesnost i rizik. Napor koji često ne donosi ploda.

Podržavati tuđa mišljenja je najunosniji profesionalizam.

Vi takođe vrlo prirodno volite svoju zemlju, majku i slobodu. Zašto to nikada niste javno rekli? Vi mislite da se to podrazumeva, da je uvredljivo za druge razmetati se opštim osećanjima. Vi mislite da je sramota dobiti stan za jednu takvu izjavu.

Međutim, niko vam ne veruje. Drugi se izjašnjavaju, vi ćutite. Vaši razlozi ne mogu biti dobar ukus, dostojanstvo i pamet.

Izjasnite se! To bar nije teško.

Teško je objasniti zašto se ne bavite tako lakim i tako cenjenim poslom: svojom tvrdoglavošću stavljate sebe na optuženičku klupu.

Kako ćemo znati šta mislite, ako se verbalno ne izjasnite?!

Lečite ljude, a ne objašnjavate zašto. Pišete knjige, a ne kažete za koga. Bavite se naukom bez odgovarajuće političke fraze. Pronosite slavu ove zemlje, a nema vas na sastancima!

Kod nas je verbalno izjašnjavanje izjednačeno sa mišljenjem. Ko se više i češće izjašnjava pravilno – taj pravilno i misli. Druge logike nema.

Za rad se prima plata, a za verbalna izjašnjavanja sva ostala društvena priznanja. Rad se unosi u radnu knjižicu, a verbalna izjašnjavanja u biografiju.

Sopstveno mišljenje nije ni vrednost ni dokaz. Dokazaćete se tek kad se izjasnite i zakunete da su vam tuđe misli jasne i bliske.

Nije važno šta i kako ko misli nego šta govori.

Misliti se može samo na jedan način, po jednom moralu i načelima. Izjašnjavati se, međutim, može za razne misli, različita načela i moral. Kako kad. Zato je izjašnjavanje nepogrešivo.

U izjašnjavanju nema mnogo finesa i ličnog učešća. Izjasnite se da li ste za ili protiv. Dignite ruku… Dileme nema.

Što se primitivnije izjasnite, iskreniji ste, jasniji i ubedljiviji. Tako će vam se najpre verovati.

Smatra se da svi misle ono što govore. Tako je data prednost govoru nad mišljenjem. Mišljenje bez izjašnjavanja postalo je sumnjivo i pogrešno.

Zato su oni koji se izjašnjavaju uvek šefovi trojici koji ćute. Jedni rade, misle i ćute, a drugi daju smisao njihovim naporima.

Oni koji se verbalno izjašnjavaju poistovećuju se sa progresom, narodom, armijom. Svaku svoju reč i gest smatraju prilogom borbi. Oni objavljuju sve svoje sentimentalnosti kao bisere epohe.

Dakle, evo vam recepta:

Ako hoćete da na lak način dođete do mira, ugleda i položaja, popnite se ponekad na neku govornicu, zagrlite mikrofon kao brata i glasno recite nešto zvučno i poletno.

Ako tako postupite, malo ste učinili za svoj narod, ali za sebe niste mogli više!

  1. S.

Meni je žao što ovo može biti savet i našim neprijateljima. Oni se takođe mogu lako sakriti iza verbalnih izjava i izjašnjavanja. Poznato je da neprijatelji i špijuni ne polažu mnogo na iskrenost, dostojanstvo i principe. Neprijatelja koji je javno rekao da je rodoljub, teško je otkriti.

(Iskra)

KOMENTARI2 komentara

  1. Aleksandar says:

    Sopstveno mišljenje je oduvek bilo avantura. "Duhovna avantura" (Simon de Bovoar). Matija se zanosi svojom originalnošću.To je koješta. Ne bi ga ni bilo, bez Stanke Veselinov, na primer. Osim igre reči, i ideja, naravno tuđih i raubovanih, povezanih na nov i duhovit način, Matija drugog nema, a kako stari imaće još manje.Zasad je specijalista za nekrologe.

  2. sinisa says:

    Cetiri najfrekventnija kretena srpskih medija: Vucko, Beckovic, Lazanski, Gdja Milic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *