МЕЂУНАРОДНИ ЕКСПЕРТ: Ма каква војска Косова, па они немају ни…

МЕЂУНАРОДНИ ЕКСПЕРТ: Ма каква војска Косова, па они немају ни…

5 децембра 2018

Некадашњи шеф економске јединице у Међународној цивилној канцеларији на Косову, Андреа Лоренцо Капузела сматра да је питање косовске војске лингвистичко, односно семантичко, јер као он тврди, Косово сада нема војску, нити ће је добити 14. децембра.

„Колико тенкова они имају? Да ли имају ваздухопловне снаге? Да ли имају бомбардере, да ли имају ракете? Колико ја знам не. Ако се то усвоји 14. децембра они ће рећи својим грађанима – ми имамо војску, али то су само речи“, каже Капузело.Он истовремено упозорава да ће Албанци ако формирају војску прекршити свој устав, а тако и један важан елемент који је гарант за српску заједницу на Косово, а то је вето на промене косовског устава на било шта што би могло да угрози српске интересе на Косову.

„Мислим да ће се међународна заједница заложити за ово и да неће допустити кршење гаранција дате Србима на Косову. Мислим да ЕУ и међународна заједница неће дозволити да Косово прекрши сопствене устав на тако важном питању“, закључује он.

Капузела истовремено не очекује ни брзо решење косовског проблема и то доводи у директну везу са чињеницом да су, како каже, европске интеграције све даље и неизвесније, а то је, сматра, и разлог због кога Приштина нема шта да понуди Београду у замену за признања независности.

„Не видим да је ово повољан тренутак за постизање споразума, иако неке стране то сада форсирају. Једину промену коју сада уочавам у односу на период пре 5-10 година је да Косово има знатно мању политичку подршку од стране Запада„, истиче бивши европски представник на Косову.

Он каже да Запад сада нема разлога да се претвара да је Косово успешна прича, и да такав став може водити ка смањењу преговарачке позиције Косово са Србијом.

„Мислим да је добро што актуелни предлози као што је размена територија или разграничење нису отишли превише далеко, јер сам ја скептичан на ове планове“, каже Капузела .

Он истовремено оцењује да се на примеру повећања такси за српску робу показује да ЕУ покушава да остане медијатор, неутралан играч у преговорима између Косово и Србија.

„Видећемо да ли ће такав резултат довести до резултате“, каже Капузела који потез Приштине о повећању такси види као одговор на резултате гласања у Интерполу.

„Мислим да је гласање у Интерполу био последња епизода у дугорочним фрустрацијама на Косову. Неучлањења Косова у Интерпол, Унеско, па чак и повлачења признања од стране неколико држава је све водило у овом смеру“, појашњава он.

Истиче да су ове мере Приштине веома погрешне и да оне заправо штете Косову и њиховим грађанима и каже да не мисли да ЕУ у овом случају нема моћ, односно да је питање – постоји ли јединство ЕУ око овог проблема.

„Ако је ЕУ спремна да заузме јединствен став, она може да постигне резултат“, сматра он, али скреће пажњу да земље које су признале независност Косова нису заинтересоване за решење проблема, јер ту одлуку сматрају унутрашњим питањем Приштине.

На питање да је повлачење такси у директоној вези са захтевом Приштине за визну либерализацију, Капузела, објашњава да ЕУ није обећала визну либерализацију за Косово са конретним датумом.

„Датуми су саопштавали само политичари на Косову који осећају притисак својих грађана и друштва по овом питању. Ово је можда најважније политичко питање које ставља у неповољан положај косовске политичаре између њихових грађана и Брисела који је скептичан или одбија да омогући визну либерализацију из бројних разлога“,оцењује он.

Међутим, Капузела сматра да би било добро да се визна либерализација искорист као услов косовским политичарима да повећају одговорност за оно што се дешава на Косову.

(Новости)

KOMENTARI6 коментара

 1. petrovgrad says:

  Nakon 1999 godine sa KiM se iselilo 35-40 posto Šiptara, ili u brojkama oko 550 hiljada. Zahvaljujući zapadnim zemljama oni su prepolovljeni. Daće bog da se tako i nastavi još za neki procenat i da budemo mirni. Da mirnim putem udjemo u Prizren, ako bog da i do Skadra.

 2. Miraš says:

  Prilično je iskren. Ipak pravu vojnu neutralnost a ne ovakvu kobojagi i samo željenu, Srbija će imati tek i samo ako postavi kao kontrateg rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji naspram NATO baze Bondstil koja je odavno nikla kao pečurka na našoj teritoriji. Nije normalno da natovske snage igraju ulogu misije UN na Kosovu ako su NATO države prethodno izvršile agresiju na celu SRJ bez dozvole SB UN, a pritom treba imati u vidu ulogu vodećih NATO država (vojnu, političku i diplomatsku) i to bilo prikrivenu bilo otvorenu, u razbijanju cele SFR Jugoslavije. Igra žmurke na tako ozbiljnu temu ne može da traje beskonačno.

 3. Miraš says:

  Samo u njegovoj Italiji da li bi uopšte mogao da stgne na vlast neko sa biografijom kao što je ima Haradinaj ili za koliko bi morao da podnese ostavku ako se nešto iole slično otkrije. Ovako Haradinaj sa onakvim CV samo ponovnim zastrašivanjem prilično će etnički očistiti Kosovo. Čak i kad su najfiniji iz Nato-a opet nisu kako treba.

 4. Milica says:

  Prećutao ili prevideo je ovo: Nakon osnivanja Vojske Kosova, već su određene države koje će im kroz donacije ustupiti složenija borbena sredstva i sisteme. To se pre svega odnosi na različite tipove minobacača, haubica, prenosnih protivoklopnih raketa malog i srednjeg dometa — od tri do pet hiljada metara. Dobiće i protivvazduhoplovne raketne prenosne sisteme, naravno zapadnog porekla, za gađanje niskoletećih helikoptera, aviona, i slično. Tako bi ih osposobili upravo za odbranu od jedinica Vojske Srbije.

 5. rodja says:

  Kakvo "pravo i kršenje ustava tzv r kosovo? I to, da su oni su ko bajagi "oduvali" eu, merkelovu, makroa i druge "naše bajne prijatelje". Sve se to, po "utvrđenom scenariju" radi već mnogo godina, uz prećutnu saglasnost istih "naših prijatelja". Naročito zadnjih šest godina!!! A šiptari, mic po mic, dobiše i granicu, Srbi ostali goloruki i bez oružja, ali sa "čvrstim obećanjima naših prijatelja" za bezbednost Srba na Koametu. Žalosno,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u