МЕРКЕЛОВА ПРЕСЕКЛА – ВАШИНГТОН ШОКИРАН: Време је да престанемо да хранимо америчке војнике!

МЕРКЕЛОВА ПРЕСЕКЛА – ВАШИНГТОН ШОКИРАН: Време је да престанемо да хранимо америчке војнике!

14 септембра 2019

АНГЕЛА Меркел је – коментаришући односе између САД и Немачке у оквирима НАТО – рекла да је време да њена земља престане да храни америчке војнике и да се усредсреди на своје.

Немачка канцеларка је овако иступила у Бундестагу, а то ће додатно забринути Вашингтон. Поготово што је додала да више не функционише систем успостављен у време Хладнг рата када су се све европске земље уздале да ће их Америка заштитити од свих спољних претњи.У наставку је рекла да су САД себе ослободиле улоге заштитника Европе и да имају само један циљ – да наведу партнере да повећају војне расходе и да тај новац дође до њих.

Немачки медији указују да је Европа неприметно претрпела највећи пораз у својој новијој историји кад је дозволила САД да ступи на територију буџета њених држава. Тако је свака чланица НАТО признала губитак властитог суверенитета трампећи га за тобожњу заштиту.

На сличан начин је протеклих месеци наступао и француски председник Емануел Макрон.

KOMENTARI8 коментара

 1. Miraš says:

  Objektivno SAD više nije zaštitnik Nemačke, a ni Evrope, od 02.08.2019 kad su zvanično napustili Sporazum INF o raketama srednjeg i malog dometa. Zatim isto tokom avgusta već su isprobali i uverili se da njihove nove tomahavk rakete mogu da budu lansirane sa rampi MK-41 koje su dosad služile samo za gadjanje raketama-presretačima u sklopu američke PRO. Takve rampe postoje u Rumuniji i biće ubrzo instalirane u Poljskoj. Odsad SAD je opasnost za Evropu bez obzira što američka saveznička vojska prijateljski sedi u bazama po Nemačkoj i zapošljava mnogobrojno domaće civilno osoblje. Ali Merkelova to uopšte ne pominje nego pogadja je samo visina izdvajanja za NATO, što je takodje opravdano imajući u vidu veličinu ukupnog BDP-a Nemačke. Najverovatnije Tramp će ubrzo da tvitne kako podiže dažbine na nemački izvoz u SAD. Manje je verovatno da će Nemačka uskoro prestati da puni NATO kasicu-prasicu istovremeno praveći sopstveno samo nemačko naoružanje i jačajući svoju vojsku. Ali ako Nemačka ipak krene da pravi sopstveno naoružanje i da hrani samo svoju vojsku, onda će Srbi na radu u Nemačkoj da prave nemačku opremu, možda i naoružanje. U toj varijanti, Srbi srećno zaposleni u Nemačkoj doprineće da kad Nemačka ponovo krene na Srbiju da ne dodje praznih ruku, nego da ima sa čim opet da izvede rata-tata-ta po narodu u Srbiji.

  • ralence says:

   Трамп ће да напише “то је Fake news “ и да опали пацку Немици и Французу пошто су неваљали. Знају добро Европљани и ЕУ бирократија ко је газда и ко вуче конопце пајацима.И ако УК изађе из ЕУ , Европљани знају да морају да остану заједно под једном капом.Њима је НАТО гаранција против Немачког реваншизма и много агресивних малих национализма,малих држава Европе.

 2. Pera says:

  Trla baba merkelova lan. Bice kako kazu vlasnici amerike i evrope na celu sa londonskim gradjaninom rotsildom !

  • persida says:

   Ne razumeju to Srbi, oni misle da su Vucic i Dacic najjaci.

 3. теоретичар says:

  Немачка већ има једну од најразвијенијих војних индустрија света. Русија је увозила понеке војне ствари из Немачке, али са санкцијама Немачка јој је ускратила тај део увоза. На пример, одустали су од извоза полигона за вежбу специјалаца у Русију. Русија није одустала од извоза нафте и гаса у Немачку а Немачка није одустала, бар не одмах, за данас не знам, од извоза мерцедеса богатим Русима. Срби у немачкој одавно праве немачко наоружање и већ је било рататата по Србији са тим производима на којима раде и Срби. Срби америке исто то раде у Америци са истим последицама по Србију.

 4. теоретичар says:

  Мислим да Америка има намеру опет да искористи исконску жељу Немаца да освоје Русију и да ће им дозволити да самостално развију своју војну индустрију а успут ће им хранити мржњу према Русији. И једно и друго је већ стартовано. Не верујем да је део плана да се Америка повуче, а ако до тога и дође, Пољска је већ уређена као замена али и као препрека Немачкој. Мање више, Амери могу из Пољске да усмеравају и контролишу Немачку и када дође време да је напусте на Русију, придружиће јој и Пољску. Пољска је у средини и не гине јој разређивање у случају оваквог развоја догађаја. Пољаци не волу ни Русе ни Немце а ни ови не волу Пољаке. Лепа комбинација. Мислим да је Британија повучена из овог плана.

 5. Mica opajdara says:

  Sekice skapirala si da je amerika okupirala evropu.kada se evropa oslobodi amerikičkog kolonijalzma,evropa će moći da razmušlja svojom glavom i donosi svoje odluke

 6. Beli Orao says:

  А нордини и пољаци се радују ами заштити.........хахахахааааааааааааа, ! Будимо искрени кога су амери спасили од неке агресије и рата , НИКОГ само су га гурнуле даље у блати кад је било стани пани!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u