МЕРКЕЛОВОЈ ВЕЋ ОДРЕЂЕНА НОВА ФУНКЦИЈА: Наставиће да тлачи!?

МЕРКЕЛОВОЈ ВЕЋ ОДРЕЂЕНА НОВА ФУНКЦИЈА: Наставиће да тлачи!?

25 априла 2019

Пише: Петар АКОПОВ

ЕВРОПСКА се спрема за важан тест за свој опстанак – кроз месец дана биће одржани избори за Европски парламент на којем ће несумњив успех одстварити евроскептици.

Чак и ако не буду имали највећу посланичку групацију – њихов утицај на политику ЕУ сигурно ће порати и нико више неће моћи да их, поготово у светлу Брегзита, игнорише као што су то досад чинили они који су владали Европом.Све ће изаћи на видело чим за који месец ЕУ себи буде бирала ново руководство јер мандати актуелних председника Европске комисије и Европског савета – Жан-Клод Јункера и Доналда Туска – истичу 1. новембра, односно 1. децембра.

Избор председника Европске комисије се утврђује у Европарламенту, а његов нови сазив може донети и изненађења.

Засад је главни претендент на тај положај Манфред Вебер – 46-годишњи Баварац који је тренутно на челу Европскей народне партије која има највише посланика у Европарламенту (раније су их сматрали демохришћанима, али у њиховој идеологији од хришћанства једва да је нешто остало).

Успех евроскептика (од Марин Ле Пен до Матеа Салвинија) – ако га заиста остваре – биће непријатан за евроинтеграторе и евробирократију, али су они уверени да ће и то преживети.

Међутим, пред Вебером се појавила још једна и неочекивана препрека.

Јункер је у свом последњем интервјуу открио да би Ангела Меркел могла доћи „на руководећи европски положај“:

„Не могу да замислим да Ангела Меркел може просто нестати без трага. Она није само личност која заслужује поштовање, него и уметнички производ достојан љубави“.

Истина је: Јункеру је било постављено питање које је упућивало на одговор – може ли замислити да немачка канцеларка дође на чело Европске комисије кад јој истекне мандат у Берлину. Упркос томе, такве изјаве се не дају тек онако.

Стога се намеће питање: није ли ово припрема јавности у ЕУ за прелазак Меркелове на нову функцију?

Њој садашњи мандат канцелара истиче ујесен 2021-ве, али је већ престала да предводи своју Хришћанско-демократску унију.

Ако на изборима за Европарламент Алтернатива додатно побољша своје позиције, а партија Меркелове погорша – Ангела може одлучити да убрза догађаје и да напусти канцеларско место, на којем би је могла наследити Анегрет Крамп-Каренбауер којој је већ препустила оперативно вођење партије.

Меркел јесте више пута рекла да ће ускоро завршити политичку каријеру, али – шта ако је `замоле` да `спасава европски пројекат`? Од страшних популиста-евроскептика…

Са места председника Европске комисије се досад није могло руководити целом ЕУ. Само, једна је ствар када је на њеном челу бивши премијер Луксембурга, а сасвим друга – кад би се у улози „Јункера“ нашла екс-канцеларка Немачке.

Са Анегрет на челу владе Немачке, Меркелова би могла руководити ЕУ истовремено и из Брисела и из Берлина.

Можда њен долазак на Јункерово место заиста помогне Европској унији да преживи надолазећу кризу.

KOMENTARI2 коментара

  1. Velika Metla says:

    „Ne mogu da zamislim da Angela Merkel može prosto nestati bez traga. Ona nije samo ličnost koja zaslužuje poštovanje, nego i umetnički proizvod dostojan ljubavi“. Ово је изјавио "млађани" Јункер! Рече деда живела баба!

  2. Slobodanka says:

    Nemačka carica Kajzerica je spremna da vlada velikim delom Evrope: 28 država Evrope više od 508 miliona stanovnika na teritoriji veličine 4.381.376 km2, računato i sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Gledajući samo po veličini teritorije to bi bila 7-ma država sveta. Ispred su Rusija, Kanada, Kina, SAD, Brazil, Australija, zatim EU, a iza slede Indija, Argentina, Kazahstan, Alžir, Kongo, S.Arabija, Meksiko, Indonezija itd. A gde je po ekonomskoj moći? ... Da li je Nemačka ranije imala kontrolu nad tolikom teritorijom? Jeste bila slične veličine, moža čak i veća za vreme nemačke okupacije Evrope 1941-1942 godine, ali je kratko trajalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u