МЕРКЕЛОВОЈ ВЕЋ ОДРЕЂЕНА НОВА ФУНКЦИЈА: Наставиће да тлачи!?

MERKELOVOJ VEĆ ODREĐENA NOVA FUNKCIJA: Nastaviće da tlači!?

25 aprila 2019

Piše: Petar AKOPOV

EVROPSKA se sprema za važan test za svoj opstanak – kroz mesec dana biće održani izbori za Evropski parlament na kojem će nesumnjiv uspeh odstvariti evroskeptici.

Čak i ako ne budu imali najveću poslaničku grupaciju – njihov uticaj na politiku EU sigurno će porati i niko više neće moći da ih, pogotovo u svetlu Bregzita, ignoriše kao što su to dosad činili oni koji su vladali Evropom.Sve će izaći na videlo čim za koji mesec EU sebi bude birala novo rukovodstvo jer mandati aktuelnih predsednika Evropske komisije i Evropskog saveta – Žan-Klod Junkera i Donalda Tuska – ističu 1. novembra, odnosno 1. decembra.

Izbor predsednika Evropske komisije se utvrđuje u Evroparlamentu, a njegov novi saziv može doneti i iznenađenja.

Zasad je glavni pretendent na taj položaj Manfred Veber – 46-godišnji Bavarac koji je trenutno na čelu Evropskeй narodne partije koja ima najviše poslanika u Evroparlamentu (ranije su ih smatrali demohrišćanima, ali u njihovoj ideologiji od hrišćanstva jedva da je nešto ostalo).

Uspeh evroskeptika (od Marin Le Pen do Matea Salvinija) – ako ga zaista ostvare – biće neprijatan za evrointegratore i evrobirokratiju, ali su oni uvereni da će i to preživeti.

Međutim, pred Veberom se pojavila još jedna i neočekivana prepreka.

Junker je u svom poslednjem intervjuu otkrio da bi Angela Merkel mogla doći „na rukovodeći evropski položaj“:

„Ne mogu da zamislim da Angela Merkel može prosto nestati bez traga. Ona nije samo ličnost koja zaslužuje poštovanje, nego i umetnički proizvod dostojan ljubavi“.

Istina je: Junkeru je bilo postavljeno pitanje koje je upućivalo na odgovor – može li zamisliti da nemačka kancelarka dođe na čelo Evropske komisije kad joj istekne mandat u Berlinu. Uprkos tome, takve izjave se ne daju tek onako.

Stoga se nameće pitanje: nije li ovo priprema javnosti u EU za prelazak Merkelove na novu funkciju?

Njoj sadašnji mandat kancelara ističe ujesen 2021-ve, ali je već prestala da predvodi svoju Hrišćansko-demokratsku uniju.

Ako na izborima za Evroparlament Alternativa dodatno poboljša svoje pozicije, a partija Merkelove pogorša – Angela može odlučiti da ubrza događaje i da napusti kancelarsko mesto, na kojem bi je mogla naslediti Anegret Kramp-Karenbauer kojoj je već prepustila operativno vođenje partije.

Merkel jeste više puta rekla da će uskoro završiti političku karijeru, ali – šta ako je `zamole` da `spasava evropski projekat`? Od strašnih populista-evroskeptika…

Sa mesta predsednika Evropske komisije se dosad nije moglo rukovoditi celom EU. Samo, jedna je stvar kada je na njenom čelu bivši premijer Luksemburga, a sasvim druga – kad bi se u ulozi „Junkera“ našla eks-kancelarka Nemačke.

Sa Anegret na čelu vlade Nemačke, Merkelova bi mogla rukovoditi EU istovremeno i iz Brisela i iz Berlina.

Možda njen dolazak na Junkerovo mesto zaista pomogne Evropskoj uniji da preživi nadolazeću krizu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    „Ne mogu da zamislim da Angela Merkel može prosto nestati bez traga. Ona nije samo ličnost koja zaslužuje poštovanje, nego i umetnički proizvod dostojan ljubavi“. Ovo je izjavio "mlađani" Junker! Reče deda živela baba!

  2. Slobodanka says:

    Nemačka carica Kajzerica je spremna da vlada velikim delom Evrope: 28 država Evrope više od 508 miliona stanovnika na teritoriji veličine 4.381.376 km2, računato i sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Gledajući samo po veličini teritorije to bi bila 7-ma država sveta. Ispred su Rusija, Kanada, Kina, SAD, Brazil, Australija, zatim EU, a iza slede Indija, Argentina, Kazahstan, Alžir, Kongo, S.Arabija, Meksiko, Indonezija itd. A gde je po ekonomskoj moći? ... Da li je Nemačka ranije imala kontrolu nad tolikom teritorijom? Jeste bila slične veličine, moža čak i veća za vreme nemačke okupacije Evrope 1941-1942 godine, ali je kratko trajalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *