„Мешу Селимовић“ деле Алек Вукадиновић и Мило Ломпар

„Мешу Селимовић“ деле Алек Вукадиновић и Мило Ломпар

22 фебруара 2019

Награда “ Меша Селимовић“, коју додељује компанија „Вечерње новости“, припала је за 2018. годину равноправно Алеку Вукадиновићу за збирку поезије „У ватри се Бог одмара“, у издању „Конраса“, и Милу Ломпару за студију „Црњански – биографија једног сећања“, у издању „Православне речи“.

За награду, једну од најпрестижнијих у региону за литерарно дело на српском језику, гласао је, по 31. пут, Велики жири „Вечењих новости“ у коме је било 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара.

Новинар Драган Богутовић, који је са Огњеном Лакићевићем оснивач ове награде, у Задужбини „Вук Караџић“ констатовао да се „још једном показало да је ово специфичан и јединствен избор победника јер се све обавља јавно“.

У Великом жирију су припадници свих генерација зналаца српске књижевности, разлика између најмлађег и најстаријег је 55 година, а долазе из различитих средина и градова.

Према речима Богутовића, поштоване су пропозиције које су установљене кад и награда, а сви чланови Великог жирија придржавали су се правила и рокова. Од 7. фебруара свакодневно је у „Вечерњим новостима“ објављиван избор чланова Великог жирија.

Победници су добијени збрајањем гласова.

Предложено је 109 књига, а двојица победника су добили по 20 гласова, казао је Богутовић, и додао да је пети пут како се награда дели на равне части, а први пут је награђена једна есејистичка књига.

Награду „Меша Селимовић“ чине скулптура са ликом великог писца, повеља, новчани износ, и биће уручена следећег месеца на посебној свечаности.

KOMENTARI3 коментара

  1. samostalan says:

    Alek Vukadinovic je bio zanimljiv kao pesnik pre 40 godina. Ovo sto sada pise je totalni kic, iznemogla frulica.

  2. petrovgrad says:

    Ja ne želim ikoga da asimilujem, svako ima pravo na svoje ime. Slavni srpski gnjiževnik Selimović nije se zvao Meša, njega su njegova tetke i strine zvale tako. Njegovo ime je Muhamed Selimović. To što se zvao Muhamed, ne čini ga manje Srbinom od bilo koga Dušaana ili Milošs

  3. samostalan says:

    Cuo sam od nekih kriticara da je Vukadinovic licno zvao clanove zirija i molio da glasaju za njega. Jad i beda nase knjizevne scene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u