МЕТЈУ ПАЛМЕР није именован због Србије и Косова, ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА…

МЕТЈУ ПАЛМЕР није именован због Србије и Косова, ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА…

14 септембра 2019

Кина нуди велики новац за луке у Трсту, Ђенови или Ријеци – САД не нуде ништа, али бране „продор Кине“. Недавно су италијански новинари открили да је висока делегација Кине током званичне посете Риму преговарала о узимању у закуп лука или у Трсту или у Ђенови, чији су терминали од премештања већине терета у луку Ђоја Тауро у Калабрији практично пусти.

Иако нема званичне потврде за то, Кина је о закупу луке Ријека и изградњи брзе железнице до Будимпеште вероватно преговарала и са представницима хрватске владе. У Италији се већем продору Кине у земљу успротивио Матео Салвини, који је био против свих предложених пројеката. Тако барем тврде представници бивших коалицијских партнера Лиге из Покрета пет звезда (М5С), који су рекли да је то један од разлога разлаза с Лигом, коју су прогласили странком Стива Бенона, а не италијанском суверенистичком странком.Како год било, Италија, Сједињене Америчке Државе и Кина имају нешто заједничко, а то је Јадранско море, због чега би ова тема требало помније да се прати и у Hрватској. Рим није схватио да је завршио на столу сукобљених прецртаних маневара Вашингтона и Пекинга, али оно што је још горе је што италијанска влада није ни схватила да нема шта да каже у ситуацији у којој се две супарничке земље такмиче за стратешку доминацију над оним што се може сматрати италијанским „двориштем“. Барем у италијанском делу Јадранског мора.

Кина је кроз пројекат Новог пута свиле инвестицијама и инфраструктуром преплавила економски запостављено подручје Балкана и сада жели да избије на Јадран и тако стекне неометан надзор над копненим и поморским трговачким путевима источне Европе.

С друге стране, Сједињене Државе схватиле су план Си Ђинпинга и за опструкцију планова Пекинга хитно су именовале посебног изасланика за нашу регију, Метју Палмера, који је одмах јасно изнео америчку визију на Бледском форуму.

Трампов циљ јесте ограничавање кинеске експанзије уверавањем кинеских европских партнера да се одрекну Пекинга и прихвате „нови развојни модел“. Али у том моделу САД не нуде ништа што би било приближно корисно и економски и финансијски прихватљиво као кинески пројекти.

Међутим, тешко је да ће се земље попут Србије и Мађарске, које су западне силе заборавиле и којима је Кина помогла, предомислити у тренутку када су напокон пронашле излаз из пакла.

Игра Сједињених Држава и Балкана

Палмеров посао је озбиљна операција. Амерички изасланик мора да делује дубински, без изазивања потреса, дипломатских котроверзи или било какве нетолеранције. Укратко, мора да обезбеди да се балканске земље ослободе сфере кинеског економског утицаја.

Кина је мудра и зна да искористи незадовољство Балкана у своју корист. Ово подручје САД и западне силе сматрају Ахиловом петом Европе, пре свега због бројних економских проблема који погађају земље бившег комунистичког блока.

Нико, ни Сједињене Државе, ни Европска унија, нису помогле земљама Балкана да се економски уздигну до прихватљивог нивоа у односу на западну Европу. То су учинили Кинези, који сада жању плодове своје интуиције.

Сада се овде појављује Вашингтон, који апсолутно не жели да види како Пекинг балканско подручје претвара у зону слободне трговине са излазом на Јадранско море.

Лука Трст

Какве везе Италија има са свим тим? Италија је земља у којој Кинези виде камен темељац за архитектуру о којој сањају у Пекингу. Североисточне италијанске луке су чворишта која би, према плану Си Ђинпинга, требало да служе као веза између копнених и поморских путева.

Кина стога рачуна на луку Трст, што је вероватно један од разлога због ког је Си Ђинпинг дошао до Италије како би с Римом потписао меморандум о разумевању о Новом путу свиле. Како пише портал Формицхе, гувернер провинције Фурланија-Јулијска крајина из редова Лиге, Масимилијано Федрига, прошлог јула је изјавио да се САД занимају за нека подручја тршћанске луке, као да жели да избалансира снаге око овог важног питања.

Нова Контеова влада сада је под будним оком америчке управе. Вашингтон се боји да би владајућа осовина коју води М5С, без утицаја Лиге, могла да пристане на даља отварања Кини, а то Вашингтон себи уопште не може да приушти, јер би то значило да је изгубио битку за Јадран.Ћутња Загреба

У овом глобалном сучељавању влада у Загребу се понаша, благо речено, аутистично. У тренутку када Пекинг у Ђенови, Трсту и без сумње Ријеци види златну капију за улаз на тржиште источне и југоисточне Европе, ова тема је потпуно одсутна у хрватским медијима. О свему је било говора у јануару ове године, али од тада влада мук, како из владе, тако и у главним хрватским медијима.

Могуће је да је Загреб већ изнео став да не жели да потреса европску и евроатлантску равнотежу, што би значило да је „уљудно одбио кинеску понуду“. Осим економског значаја, САД страхују да би Кина ове луке могла да користи и у војне сврхе, иако је то немогуће без јасно дефинисаних правила у билатералном уговору.

Што се тиче Италије, тешко је проценити вредност улагања и утицај на политику Рима ако Кина успе у свом науму. Али оно што је сигурно је да је Кина одлучила да укључи и Италију у свој геополитички систем и жели да дође до срца Европе. А за то јој, након Грчке и шпанских лука, требају и италијанске или хрватске.

Конкретно, два терминала су на врху листе приоритета, а то су Ђенова и Трст. Да ли је мотивација чисто политичка? Наиме, иза одлуке Пекинга да се усресреди на луке на северу Јадрана, или ону у Ђенови постоји економско, стратешко и изразито географско питање. Све луке су пуно ближе центру Европе од осталих логистичких терминала, не само у Италији или Hрватској, него у Европи генерално.

Азијски див „Цосцо“ је добио Пиреј и претворио Грчку у југоисточна европска врата Новог пута свиле. Онда је Кина своје напоре усмерила у Валенсију и Билбау у Шпанији, где је добила западна врата. Али на југу јој још увек треба важно упориште, а Италија, с Ђеновом и Трстом, или Hрватска с Ријеком, може Пекингу дати оно што жели.

То је уједно знак да Пекинг не гледа на ове луке како би се пробио на италијанско, а још мање на хрватско тржиште од једва четири милиона људи. Кина жели да лакше дође равно до срца Европске уније.

Бивши италијански министар Тремонти је то објаснио у интервјуу за Цорриере делла Сера.

“Кина у Италију не долази због нашег домаћег тржишта, већ због европског. И Ђенова и Трст много су ближе срцу Европе од Пиреја, ког је Пекинг већ освојио”, рекао је својевремено Тремонти.

Дакле, имамо врло јасан пројекат и јасно је зашто су Европска унија и Сједињене Државе подигли узбуну и зашто је Бела кућа хитно именовала посебног изасланика за Балкан, Метју Палмера.

Ово је огроман стратешки и економски изазов и Италија се нашла у центру светске битке, која ће се морати да се реши у скорој будућности. У току је нови Hладни рат, али не више између Москве и Вашингтона, већ управо између Вашингтона и Пекинга. И то са Европом која се опет дели на две стране.

Са стратешког становишта јасно је да за Италију избор уопште није једноставан. Ђенова и Трст су две темељне луке у италијанском инфраструктурном систему, али треба им улагања, проширења и пре свега новац и технологија адекватна изазовима блиске будућности. Исти је случај и са Hрватском, а само Кина у том смислу нуди атрактивне предлоге. САД не нуде ништа, јер немају новца за инострана улагања и зато се позивају на „трансатлантску солидарност“.

Јасно је да је Пекинг у поређењу са другим европским партнерима, али и са америчким, већ дао до знања да је припремио конкретан план како би задовољио потребе италијанског лучког система, нешто што САД и ЕУ, осим уобичајеног „не“, досад избегавају да гарантују.

Како немамо информација о могућим плановима за Ријеку и да ли се ишта радило у том смислу, можемо говорити само о пројектима који су предложени хрватским суседима.

На пример, како је пренео Цорриере делла Сера, председник Лучке управе Ђенове и Савоне, Паоло Емилио Сињорини, требало је да потпише “меморандум о оснивању компаније с највећом кинеском грађевинском групом, Кинеском компанијом за изградњу комуникација (ЦЦЦЦ). Пројекат у средишту види оживљавање луке у Ђенови.

Важност ових инвестиција је јасна, због чега је бивша влада Салвини-Ди Мајо-Конте почела да тражи гаранције од Сједињених Држава и Европске уније. У Риму су се бојали политичких ризика, наводно по „унутрашњу безбедност и на међународном нивоу“, али се Пекинг представио с довољно новца и технологијом да одговори на потребе регије Лигурија и општине Ђенова.

Померила би се спољна брана, проширило читаво подручје Финцантиери, изградила нова пристаништа, чак и она за потребе крузера. Компанија Финцантиери већ има изврсне односе са азијским дивом „Цхина Стате Схипбуилдинг Цорпоратион“. Није случајно што је неко време Пекинг, упркос општој тишини, вршио притисак на реализацију високобрзинске пруге Торино-Лион, јер би се из Ђенове железницом брже превозила роба широм Европе.

Исто је питање и за Трст, где су Сједињене Државе одавно ставиле вето на било какав долазак Кинеза по грчком моделу. Трст у рукама Кинеза је ноћна мора за атлантски блок.

Физичка, економска и политичка повезаност Трста с читавим балканским и подунавским подручјем изазива велику забринутост у НАТО пакту и Вашингтону, који се боје да ће лука Трст постати не само још једна тачка доласка за огроман проток кинеске робе и капитала, већ и да ће се претворити у прави клин Пекинга за продор у средњу Европу.

Престоница провинције Фурланија-Јулијска крајина, са Зеном Д’Агостином на челу Лучке управе, увек је била наклоњена доласку кинеског капитала и улагањима, али с неким темељним ограничењима. Д’Агостино је поновио “како је лаж рећи да се Кинезима продају Италија или Трст”. Регионални саветник за безбедност и локалну самоуправу, Пиерпаоло Роберти, из редова Лиге, која је ојачала у овој провинцији, рекао је: “За разлику од онога што се догађа у другим државама, ми не можемо продати делове лука ни давати уступке.“

„Дакле, оно што се у Грчкој догодило с Пирејем не може се догодити у тршћанској луци. Морамо пазити и бити опрезни. Прихватамо све инвестиције, али морамо бити у могућности да њима управљамо”, изјавио је Пиерпаоло Роберти из Трста, не дајући никаква објашњења према којој шеми би требало управљати кинеским улагањима.

Је ли битка готова? Вероватно није и Пекинг ће и даље улагати дипломатске напоре да осигура једну од три споменуте луке. Оно што ће Метју Палмер тешко објаснити јесте како то да Кинези не представљају стратешку претњу у Грчкој и Шпанији, а представљали би у Ђенови, Трсту или пак у Ријеци, ако је хрватска лука још увек у игри?

Није јасно ни како је Израел без икакве опструкције из Вашингтона кључеве луке Hаифа дао Кинезима. Кинеска компанија СИПГ је добила понуду за проширење луке Hаифа пре четири ипо године. Пројекат би требало да буде отворен 2021. године и кинеска компанија, која такође управља луком Шангај, ће луком Hаифа управљати 25 година. Још једна кинеска компанија победила је у изградњи нове луке у израелском граду Ашдоду.

Све ово говори како крајњи циљ америчке управе није да војно сузбије Кину у Средоземљу или Јадранском мору, већ да по сваку цену осујети све кинеске пројекте који би олакшали продају кинеске робе на европском тржишту. Наравно, заузврат Американци не нуде ништа, чак ни мање вредне пројекте који би колико толико побољшали изгледе за раст спорих економија Западног Балкана или Италије, која је у ситуацији у којој мора да отплати 2693 милијарди евра дуга, што је 145 одсто италијанског БДП-а. Ни економија регије, као ни италијанска коју притиска терет јавног дуга, неће се опоравити од „трансатлантске солидарности“, већ конкретним пројектима с поузданим партнерима.

(логицно.цом)

KOMENTARI12 коментара

 1. padre says:

  Da nije on u nekoj srodstvenoj vezi sa onom Lorom Palmer iz Tvin Piksa, nešto mi liči na karaktere iz serije!

  • persida says:

   Nije, on je rodjak Sonje Liht.

 2. Miraš says:

  Ako Kina prodre na evropsko tržište, Amerika u konkurenciji sa Kinom će ubrzo izgubiti dobar deo evropskog tržišta. Minus u spoljnotrgovinskoj razmeni SAD će i dalje da raste, a onaj američki veliki naduvani finansijski balon će takodje da nastavi da raste, pa tako do pucanja. Biće to veliki prasak.

 3. Miraš says:

  1. Kina je kroz projekat Novog puta svile investicijama i infrastrukturom preplavila ekonomski zapostavljeno područje Balkana (!) i sada želi da izbije na Jadran i tako stekne neometan nadzor nad kopnenim i pomorskim trgovačkim putevima istočne Evrope. ... 2. Trampov cilj jeste ograničavanje kineske ekspanzije uveravanjem kineskih evropskih partnera da se odreknu Pekinga i prihvate „novi razvojni model“. Ali u tom modelu SAD ne nude ništa (!) što bi bilo približno korisno i ekonomski i finansijski prihvatljivo kao kineski projekti. 3. Igra Sjedinjenih Država i Balkana - Kina je mudra i zna da iskoristi nezadovoljstvo Balkana u svoju korist. Ovo područje SAD i zapadne sile smatraju Ahilovom petom Evrope, pre svega zbog brojnih ekonomskih problema koji pogađaju zemlje bivšeg komunističkog bloka. Niko, ni Sjedinjene Države, ni Evropska unija, nisu pomogle zemljama Balkana da se ekonomski uzdignu (!) do prihvatljivog nivoa u odnosu na zapadnu Evropu. To su učinili Kinezi, koji sada žanju plodove svoje intuicije.

  • Miraš says:

   Moje mišljenje: IGRA SAD I EU SA SRBIJOM Zašto su nam postavili veoma težak uslov - priznanje tkzv. Kosova od strane Srbije? Da bi odugovlačili prijem Srbije u EU, a u medjuvremenu Srbija će se raseliti i nestati. Oni će dobiti obrazovanu i marljivu radnu snagu bez da su dinar uložili u njeno školovanje i podizanje, a strateški prostor Balkana bi postao prilično pust i sasvim sigurno Rusija bi izgubila svog viševekovnog partnera na Balkanu. Oni zapad vekovima igraju ratne igre kako da Balkan bude samo pod njihovom kontrolom. Čak i da smo već priznali tkzv. Kosovo, ni posle toga ne moraju da nas prime u EU. Dakle: NESTANAK SRBIJE su za nas predvideli pa u koju god njihovu varijantu da smo ušli ili ćemo tek da udjemo, pritom uopšte nije bilo bitno ni kada bi se mi za bilo šta odlučili iz ponude Zapada. U svakoj varijanti važilo je: Ima da nas nema. Da nema Srba na Balkanu. "Ahilova peta Evrope" (=Balkan) koju sad pominju, dosad bila je SUPER USPEŠAN DJAVOLSKI PROJEKAT ZAPADA, sve dok se nije pojavila Kina. Sad se djavo sekira. Ne samo da će izgubiti Balkan, nego može da izgubi dobar deo Evrope.

   • Miraš says:

    Zamislite koliko se njihov djavo uznemirio i sneveselio na ovo: Biće i Rusije na Balkanu, kao nekad.

 4. rajko says:

  E, našao je stručnjaka do mojega! Taj se razume samo u zločine, i to ne da ih počini on lično, nego da šalje druge da prljaju ruke. Kako će da otera Kineze? Da im priredi neku "oluju"? E, moj Trampe, na niske grane si spao i ti i tvoja administracija kad ti je Palmer neki kadar!

 5. Armagedon says:

  Упадом Кине у Европу престала би и лаж о мигрантској кризи. Сорош би морао мало да иде на клупу за резервне играче

 6. Gojko B says:

  Nečudi me pokušaj Kine da zagospodari evropskim tržištem sa svoim investicijama . . . Ipak , kako tako Evropa cela je deo istoka . . . U narednom vremenu , cela Evropa će prihvatiti kineze , to je neminovno . . .

 7. Бели Орао says:

  Гледам овог марсовца горе на слици и плашим се очи затворити , заспаћу па ћу још и да га сањам!!!

  • persida says:

   Veceg akrepa nisu mogli da nadju. Bezite deco, ide babaroga.

  • Slobodanka says:

   Ima oči kao pacov. Fuj, pacov sa naočarima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u