MI TO TAKO: Plate ne plaća čak 40% gazda

MI TO TAKO: Plate ne plaća čak 40% gazda

4 августа 2014

strajkZakonsko rešenje o kontroli poslodavaca koji ne isplaćuju mesečne zarade na vreme teško će biti sprovedeno u praksi, tako da je potrebno doneti neki podzakonski akt kojim bi bila predviđena.

Krivična odgovornost i automatski stečaj za takvog poslodavca, izjavili su predstavnici Samostalnog sindikata i Unije poslodavaca Srbije (UPS). Generalni sekretar UPS-a Dušan Korunoski je izneo poražavajući podatak UPS-a iz ankete poslodavaca da je u prvom tromesečju ove godine samo oko 40 odsto poslodavaca isplaćivalo mesečne zarade na vreme. Korunoski je rekao da zakonsku mogućnost kontrole poslodavaca vidi kao „lepu populističku meru”, za koju je izrazio bojazan da neće dati rezultate.
Sudovi nespremni

„Nažalost, poslodavcima je kroz ovaj zakon povećana mandatna kazna od nekih 100.000 na nekih 200.000 dinara i ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da se on kontrliše”, predočio je Mihajlović. To što je u zakonu data mogućnost da zaposleni može sa platnom listom preko suda naplati to što mu poslodavac duguje, jednostavno je nezamislivo u našoj zemlji, jer u Srbiji ne postoje sudovi rada koji se bave, da to zaposleni reše na brz i efikasan način, kazao je Mihajlović.

„Imate tu više razloga, a jedan je taj što neće svi radnici da tuže poslodavca koji im duguje platu u strahu da ne izgube svoj posao”, objasnio je Korunoski i podsetio da je predlog UPS bio prilično jednostavniji, a podrazumevao bi automatski stečajni postupak za preduzeće koje mesec, dva ili tri, ne uspeva da isplati plate. Kada bi svakom vlasniku nad glavom bio taj stečajni postupak, kao pretnja za neisplaćivanje plata, uverenje UPS-a je da bi te plate bile mnogo ranije i mnogo brže isplaćivane, naglasio je Korunoski.

„Ja mislim, da ta kontrola ne može da se propiše Zakonom o radu nego mora da se propiše novim zakonom i inspekcijom koja se upravo pravi. Međutim, i tu smo skeptični, jer ako se kompletno poslovanje ili skoro sve poslovanje preduzeća ne prebaci on-lajn, te inspekcije će biti jednostavno nemoguće, zato što je nemguće obezbediti dovoljan broj inspektora koji bi proverili sva preduzeća”, objasnio je Korunoski.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da je činjenica da novi Zakon o radu apsolutno neće doneti promene u delu koji se odnosi na redovnost u isplati plata zaposlenima.

„Mi smo i dalje u začaranom krugu, više ne postoji način da se poslodavac iskontroliše i da se on sankcioniše zato što on ne isplaćuje zaradu”, ocenio je Mihajlović i podsetio da je taj sindikat tražio da se u novi Zakon o radu unese odredba kojom bi se neisplaćivanje zarada poslodavaca cenilo kao krivično delo.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Despot says:

    Kake kazne bre? Pa oni ce da placaju kazne od tih zaostalih plata a radnicima opet nece placati. Kakvi bre sindikati, to su samo dzabalebarosi na grbaci jadnih radnika. Cim drugi mesec nema olate, motke i motike u ruka pa udri po gazdi. Drukcije se nece opametiti. Nikakvi sudovi to nece resiti jer je to zajedno sa advokatima potplacena mafija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u