Милена Павловић Чучиловић: Мушкарци више нису „јача половина“

Milena Pavlović Čučilović: Muškarci više nisu „jača polovina“

13 marta 2017

14-kul-muskarci-vise-(1)_620x0

MLADOŽENJINO „ne“ i svadba koja se nije dogodila, ali su se četiri žene, ipak, dobro provele – tema je nove predstave na repertoaru Beogradskog dramskog. Komedija „Ženska posla“ glumice Milene Pavlović Čučilović (u režiji Marka Jovičića) premijerno će biti izvedena 14. marta na Novoj sceni BDP.

Tekst je nastao po motivima komada „Testosteron“ Andreja Saramonoviča, a razlog da se posveti baš ovakvoj priči autorka je našla u savremenim muško-ženskim odnosima:

– Danas su uloge često zamenjene, pa polovi gube identitet. Muškarci više nisu „jača polovina“. Emancipacijom žena i njihovom mogućnošću da rade poslove za koje je potrebna muška energija i princip, situacija se umnogome promenila. Zbog drugačijih uloga i partnerskih odnosa (muža i žene, oca i majke), najviše pati porodica – ističe Milena Pavlović, koja igra i jednu od uloga.

Zato su, kako kaže, rastanci postali sve učestaliji. Sve je manje spremnosti za kompromis, a razvod je gotovo normalna stvar:

– Junakinje ove priče našle su se na svadbi koja je propala. Ogorčene su na muški pol, ali kroz razgovor uviđaju da i same greše i da je za sve bolje ako se vrate pređašnjim ulogama. Konačno, mi jedni bez drugih ne možemo.

Iza naše sagovornice je dvadesetak uloga u teatru na Crvenom krstu, ali i dvanaest režija u matičnoj kući, Kraljevu, Srpskom narodnom pozorištu, „Pužu“, „Dorćol placu“. Dva puta je radila dramatizacije i adaptacije Džulijana Barnsa, kao i roman o životu Virdžinije Vulf. Kada bira naslove koje će postaviti na scenu, uglavnom bira male forme:

– To su jednostavne ljudske priče koje svako razume i koje imaju poentu. Lako mi je da radim s kolegama iz kuće jer me znaju kao glumicu i imaju u mene poverenja. Ne namećem autoritet, volim da se ekipa dobro oseća, mada svi moraju da znaju zašto smo se okupili. Konačnica je, ipak, rediteljska.

U svom filmskom opusu dva puta je imala priliku i sreću da glumi u filmovima oca Živojina Pavlovića, „Dezerteru“ i „Državi mrtvih“:

– Dok je tata bio živ nisam ni znala da ću se baviti režijom. Ali, gledajući njegove filmove usvajala sam i način razmišljanja – u slikama, bojama, promenama ritma, raznolikosti likova, tempu i muzici. Crpela sam inspiraciju ne samo iz očevih filmova već i iz onih koje smo zajedno gledali, kao i knjiga na koje mi je skretao pažnju. Od Raleta Milenkovića, pak, učila sam kadriranje režije u teatru. I pozorište ima svoj krupan plan i masovne scene. U „Pužu“ sam se „izdriblala“, učeći od Cace i Branka.

Uz autorku, u predstavi igraju i Danina Jeftić, Sandra Bugarski i Tatjana Kecman. Scenu i kostim osmislila je Staša Jamušakov.

PRIZNANJA

Milena je dobitnica više teatarskih i filmskih nagrada na festivalima u Užicu (Jugoslovenski pozorišni festival), Vršcu (Pozorišna jesen), Novom Sadu (Dani SNP-a), Beogradu (Pozorište Zvezdarište), Nišu (Filmski susreti), kao i Nagrade FIPRESCI. Dvostruki je dobitnik Nagrade „Tatjana Lukjanova“ BDP-a i Godišnje nagrade Beogradskog dramskog pozorišta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zoran says:

    Onda su verovatno lepša...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *