МИЛО ЂУКАНОВИЋ НА ИВИЦИ БАНКРОТА

МИЛО ЂУКАНОВИЋ НА ИВИЦИ БАНКРОТА

3 јуна 2020

Фирма Мила Ђукановића није платила ни цент пореског дуга општини Будва у последњих годину дана, објавиле су подгоричке „Вијести“. Како пише подгорички лист, осим што дугује за порез, његово предузеће гомила губитке који су већи него вредност имовине фирме, а рачун му је већ годину дана у блокади.

Међу дужницима од којих Будва не може да наплати порески дуг, годинама уназад је и Ђукановићева фирма, која дугује на име пореза на непокретност, а није измирила порез за земљишни комплекс од два хектара у подножју брда Кошљун на самом улазу у Будву, пишу „Вијести“.Општина Будва је због тога Ђукановићевој фирми „Глобал Монтенегро“ пре годину дана блокирала рачун.

То потврђује и јуче објављени извештај Централне банке Црне Горе о предузећима чији се рачуни налазе под блокадом. Партнерска фирма Ђукановића и његовог кума Вука Рајковића пуних 368 дана је под блокадом будванске општине која потражује 111.887,83 евра на име пореза на непокретност.

Са друге стране, Министарство финансија блокирало је општини Будва све рачуне због гаранције од 29,3 милиона евра коју је активирала немачко-аустријска компанија WТЕ/ЕВН за градњу постројење за третман отпадних вода у Бечићима.

„Глобал Монтенегро“ је био у блокади готово три године, све док није крајем 2017. измирио преко 60.000 евра пореског дуга општини Будва. Након тога је крајем 2018. поново доспео на листу блокираних предузећа због дуга од 192.000 евра. Општина Будва је 2019. принудно наплатила око 100.000 евра, али је остао дуг од 92.000, који је са каматом достигао 111.000 евра и још није измирен.

Лидер ДПС-а је са Рајковићем основао фирму „Глобал Монтенегро“, која је купила земљишни комплекс у Будви крајем фебруара 2007. Ђукановић је у неколико наврата објашњавао да је фирма новац за куповину атрактивног комплекса обезбедила захваљујући кредиту од пет милиона евра.

Кредит је узет 14. фебруара 2008. од једне подгоричке банке која је у претходних пет година имала уписану хипотеку на земљишним парцелама. Почетком марта прошле године у катастарској евиденцији Управе за некретнине „осванула“ је нова хипотека на имовину „Глобал Монтенегра“. Она је на износ од пет милиона евра у корист новог повериоца, „Хета Асет Резолушн“.

Ђукановићева и Рајковићева фирма узела је још једну кредитну линију у износу од 625.410 евра, код исте банке и то, како се наводи у катастарској евиденцији, 24. октобра 2010.

Ђукановић је још у априлу 2013. када је продао акције у Првој банци и зарадио милион евра, најавио да ће продати и земљу на Кошљуну, али до данас у катастарској евиденцији није дошло до промене власника.Реч је о атрактивном плацу, јер је на парцели важећим Детаљним урбанистичким планом „Поткошљун“ уцртан резиденцијални комплекс од 40 вила. Предвиђено је да укупно буде изграђено око 150 апартмана укупне површине 27.000 квадрата.

„Глобал Монтенегро“, како пише у последњем у финансијском извештају достављеном средином априла Пореској управи Црне Горе, прошлу годину је завршио са минусом од 96.520 евра. Тиме се укупни губитак фирме нагомилао на 4.010.379 евра.

Ђукановићева компанија је и 2018. завршила у минусу од 247.000 евра, 2017. је пословала са губитком од 253.000, а годину пре тога минус јој је био 67.000 евра.

Вредност имовине фирме износи 3,9 милиона евра. Дугорочни кредити су 5,4 милиона евра.

KOMENTARI2 коментара

  1. Slobodanka says:

    Ostavili su ga i partneri ili iznosi rezerve u inostranstvno za svaki slučaj? Da li zato želi da bude kao vladar još i poglavar nove CPC i da preotme imovinu SPC pa da on što pre počne da broji i uzima prihode naprimer sa Ostroga?! Baš mi Srbi tamo ostavljamo mnogobrojne time i značajne priloge. Dok to ne preotme nema nama ulaska u Crnu Goru, a kad to odradi računa nagrnućemo kao izgladnele ovčice i skoro sve što namenimo održavanju svetinje završiće u Milovom džepu. Možda će tim našim novcem da plati i svoje batinaše što maltretiraju narod i sveštenstvo u Crnoj Gori? KOLIKO TEK VREDE razni placevi i prilazi moru koje ima baš SPC u Crnoj Gori, a njih bi "vladika" Milo brzo utopio. Možda već ima kupce samo narod smeta.

  2. Kulak says:

    Srbi mogu ukloniti Mila Đukanovića malim prstom,ali neće.Kakav je,takav je,ipak je on Srbin.Doduše,Srbin izdajnik ali ipak Srbin.Mora postojati i neki Srbin koji drži vezu Srba sa Vatikanom,Amerima i NATO paktom.Svet je kompleksan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u