МИЛОГОРЦИ КАО УСТАШЕ: Добио отказ у војсци јер је СРБИН

МИЛОГОРЦИ КАО УСТАШЕ: Добио отказ у војсци јер је СРБИН

29 јуна 2020

Милан Медојевић провео је у црногорској војсци скоро 10 година. У јуну прошле године остао је без посла уз оправдање да није потребан служби. Ипак, он сматра да је све због тога што се јавно декларисао као – Србин.

У петак је у Основном суду у Подгорици одржано припремно рочиште по тужби Милана Медојевића из Мојковца, а против Војске Црне Горе, ради поништења решења о престанку радног односа, пише портал Ин4с.

Медојевић је испричао да му је Војска Црне Горе прекинула радни однос из разлога што је Србин и што никада није хтео да се одрекне свог српског идентитета.

„У Војсци сам провео скоро 10 година. Током јуна прошле године, Војска Црне Горе је одбила да ми продужи уговор, правдајући да нисам потребан служби. То наравно није тачно, зато што је моје формацијско мјесто у гарнизону у Колашину, експресно попуњено другим војником“, каже Медојевић.

„Све је то учињено зато што сам се јавно, а и у Војсци декларисао као Србин. Надлежни су ме више пута упозоравали на то“, казао је Медојевић.

Даље у разговору истиче, да је као припадник ВЦГ имао беспрекоран досије, као и да је прошао обуку за одлазак у мировну мисију у Авганистану.

„Ја сам Србин и нисам желио ни за какву цијену да то промијеним, иако сам знао да ме то може коштати посла. Такође, желим да напоменем да сам и ван службе поштовао сва правила, нисам се бавио политичким радом и нисам члан ниједне политичке партије. Једина моја кривица је – што сам Србин“, објашњава Медојевић.

Он истиче да јавност у Црној Гори зна да он није једини који је удаљен из Војске зато што је по националном опредељењу Србин.

„Било је раније таквих примјера, али чини ми се да их је све више и више у последње вријеме. Војсци је забрањено учешће на литијама, што је скандалозно“, рекао је Медојевић.

Његов пуномоћник, адвокат Никола Балтић, у краткој изјави је казао да је предметно решење незаконито, да се ради о својеврсној дискриминацији која је узела маха у Црној Гори, да као таква представља наставак прогона против припадника српске нације у Црној Гори.

„У току поступка, извешће се докази, којима очекујемо да се потврде ови наводи, те да се решење, донијето по основу мобинга, укине“, поручио је адвокат Балтић.

Према писању портала Ин4с, у мају су дошли смо до информације да су сви војници српске националности који су били распоређени на дужностима обезбеђења војних објеката и магацина, широм Црне Горе, усмено обавештени да не долазе на посао до даљег, без икаквог образложења.

Такође, према сазнањима тог портала, министар одбране Предраг Бошковић је, у више наврата, упутио директиву старешинама, да утичу по дубини на оне припаднике Војске Црне Горе који се изјашњавају као Срби, да промене своју националну припадност уколико не желе да буду одстрањени из службе.

Тај потрал упутио је тада званичан допис Министарству одбране Црне Горе, у циљу добијања одговора и детаљног образложење такве одлуке. Одговоре никада нису добили.

Бошковић: У Војсци Црне Горе има више од 20 одсто Срба

Ипак, министар Бошковић је почетком јуна у Скупштини Црне Горе казао да у Војсци Црне Горе никад неће бити пребројавања по вери и националности, већ искључивости према односу државе чију униформе носе.

„Пошто сам добио сагласност да ово могу да кажем, начелник, како га ми зовемо у Генералштабу Г1, дакле главни који је одговоран за кадровање је Србин из Требиња. Бивши командант ваздухопловства који иде на мисију у Брисел је Србин из Крагујевца. Командант највећег брода је Србин из Војводине. У Војсци Црне Горе има припадника свих нација, док Срба има више од 20 одсто“, поручио је тада Бошковић, у одговору посланику ДФ-а Милану Кнежевићу.

Начелник Генералштаба ВЦГ квалификовао литије као политички протест

„У Војсци Црне Горе нема места за онога ко мисли да треба да брани цркву од закона, јер се од војника очекује да брани државу у складу са законима и Уставом“, поручио је раније начелник Генералштаба Војске Црне Горе, Драгутин Дакић.

„Нико војницима не забрањује да практикују вјеру на начин како се то врши, али учествовање на протестима на којима има видљивих примјеса политике, на којима се могу видјети само заставе друге државе је недопустиво“, казао је Дакић.

KOMENTARI4 коментара

 1. Ivana says:

  MILOGORCI KAO USTAŠE nije KAO nego jesu usraše milogorske koje jednako mrze i Crnogorce i Srbe zbog pravoslavlja.

 2. Mir brate mir says:

  Pa daa, uče jedni od drugih kako treba postupati sa Srbima. Hrvati su se u vreme "Oluje" hvalili da se uče na iskustvu kosovskih albanaca, e sad je na red došo i car Milo. Etničko i nacionalno zatiranje, pa zašto ne bi Milo bio otac nove nacije koja do sada nikada nije ni postojala, nešto kao Milogorci, bitno je da se prenese taj duh a najuspešnije se to čini putem ubeđivanja na mržnju. Nešto kao "Srbi su nam krvi za sve, iako smo i mi bili nekad Srbi." To možemo reći i mi iz Srbije, pa da postanemo europljani, gastarbasteri i šta god želiš. Sloboda prijatelju, biraj pa uživaj.

 3. petrovgrad says:

  Ko je nama kriv što je najvažnija diploma da se zaposliite u državnoj službi u Srbiji zvanje "Ja sam Crnogorac". Koliko je takvih kadrova u Vojci Srbije, MUP, diplomatiji, sudstvu, i dr.

 4. Mr.Macola says:

  Nema u svijetu nista slicno Crnoj Gori. Oni tamo imaju sutuaciju da se od dva brata jedan izjasnjava kao srbin a drugi kao crongorac, i jedan drugom psuju mater, srpsku odnosno crnogorsku. Ziva istina, te price sam cuo kad sam bio u Herceg Novom. Aj kad bude treci svijetski rat pa cemo se malo obracunati svi izmedju sebe, ponovo ali ovaj put i protiv njih, zajedno sa ustasama, slovencima, muslimanima, makedoncima ako zele ... a posebno albancima. Pa kad ponovo pobijedimo bude neko pametniji nego Karadjordjevic - mason (koji je trebao i mogao nacrtati granice Srbije kakve je htio), onda cemo ih mi nacrtati po svom. Davno sam rekao, nek nas samo svijet pusti da se malo pobijemo i da se niko ne mijesa. Pa kom opanci a kom obojci. Da jednom zauvijek rijesimo pitanje ko je gdje i sta je cije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u