МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: „Не пише нам се добро!“

MIRJANA BOBIĆ – MOJSILOVIĆ: „Ne piše nam se dobro!“

4 decembra 2016

MirjanaBobicMojsilovic2-78685

Piše: Mirjana Bobić – Mojsilović

DOK ceo zapadni svet ne može čudu da se načudi – da „Fejsbuk“, „Tviter“ i ostale društvene mreže služe kao savršeno sredstvo za masovno špijuniranje, to jest za suptilnu kontrolu, dok pojedine novine objavljuju neverovatne činjenice da celokupna istorija tumaranja po internetu u Velikoj Britaniji sada može da bude dostupna policiji i tajnim službama, te da svaki čovek lako može da postane „predmet obrade“, i dok se internet koristi pre svega za skretanje pažnje javnosti sa jedne opasne afere na drugu – kao što je slučaj sa otkrivenom globalnom pedofilskom aferom nazvanom Pizagejt, koja se pokriva skandaloznim hapšenjem i odvođenjem u ludnicu američkog repera Kanje Vesta jer se usudio da iskoči iz matriksa, malo ko ne vidi da sprovođenje masovne kontrole dobija dimenzije ravne onima koje su opisivali Orvel i Haksli.

U manje razvijenim informacionim društvima, stvari se, međutim, odvijaju onako kako je jedino moguće. Upotrebom ljudskog faktora. Siromašna Srbija, naravno, takođe koristi društvene mreže, a pre svega „Tviter“ kao izvor informacija značajnih za budućnost zemlje, pa su se tako u poslednje vreme poruke na „Tviteru“ ispostavljale kao ključni politički argumenti čak i u Narodnoj skupštini.

Ipak, pošto ne može ozbiljna država da se osloni samo na sto četrdeset karaktera, koliko u poruci omogućava „Tviter“, naši su se dosetili daleko boljeg metoda za držanje stvari pod kontrolom.

Ukoliko Skupština Srbije usvoji novi predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, Srbija neće imati o čemu više da brine. Institucija takozvanih profesionalnih upravnika zgrada, koji će imati pravo da ulaze u stanove bez dozvole vlasnika i sudskog naloga, popisuju stanare i cinkare podstanare, ispostavlja se kao pravi minjon iz poslastičarnice domaćih deserta.

Neće imati više niko da brine ni o čemu pošto će plaćeni Ilije Čvorovići imati ćagu da sa ponosom i revnošću prijavljuju sumnjive komunalnoj policiji. Lepota ovog projekta leži u činjenici da će stanari plaćati svog lokalnog žbira: upravnik vodi evidenciju ko gde živi, a ako je kreativan zapisaće i još ponešto o svakom stanaru, špijuniraće podstanare ili rođake sa sela, ko šta slavi i koliko je gostiju imao, da li je bilo radosti kad je naređeno da se tihuje, i obrnuto, i što je najzanimljivije, imaće pravo da uđe u svačiji stan, bez naloga.

Neverovatno je da se niko nije dosetio da upravniku zgrade poveri i rezervne ključeve od poštanskih sandučića, kako bi evidencija o životu, računima, dopisima i uopšte komunikaciji stanara, bila dostupnija, pošto i poreska mora od nečega da živi. Jer famozni upravnik zgrade dobija dužnost da otkriva podstanare i da ih prijavljuje poreskoj, kako bi se naplatio porez od 20%, pa onda upravnik postaje zaista kapo – jer obavlja i posao poreske uprave, ali i MUP-a. Iako po Ustavu nema svako pravo da kontroliše gde ko živi, jer o tome registar vodi MUP, upravnik se ispostavlja kao bog i batina u zgradi, pa je ono što će stanari morati da mu daju za platu, u stvari malo, s obzirom na to koliko će da ih špijunira.

Dodajmo tome i mali podatak – ko tri puta ne dođe na sastanak skupštine stanara, gubi pravo da glasa o stvarima koje ga se tiču. Revnosni hauzmajstor i privatni špijun može da saziva sastanke jednom nedeljno, i on sam postaje neka vrsta hodajuće mesne zajednice, naše nove porodice.

Tako život u stambenoj zgradi preti da postane život u instituciji. Moguće je, naime, zamisliti, kako će posle vaspostavljanja plaćenog špijuna po zgradama, neko doći na ideju da objedini internet u svakoj zgradi, ili da sprovede centralnu klimu, ili da zabrani otvaranje prozora. Ako Ilija voli da ide ranije na spavanje, nije nelogično pretpostaviti da se uvede obavezno gašenje svetla posle jedanaest uveče, kao i da se instalira alarm za rano buđenje celog komšiluka, pošto mora da se radi, radi i samo radi. Takođe bi mogla da se organizuje i dodatna aktivnost Ilije Čvorovića – inspekcija komšijskog đubreta, pošto ništa toliko ne govori o životu čoveka, njegovim navikama, stremljenju, ukusima, materijalnom stanju, lažima, pretvornosti, nastranostima i ideologiji – kao njegove kese za đubre.

Zapadni svet živi u matriksu informacija, a mi, bogu hvala, ostajemo verni sopstvenoj komediografskoj tradiciji. Špijunaža iz haustora je uvek davala fantastične rezultate, a sa novim upravnicima života, nama špijunke na vratima više neće biti potrebne, pošto će vrata naših života, po zakonu, morati da budu široko otvorena.

(Večernje novosti)

KOMENTARI10 komentara

 1. Pero Joksimovic says:

  Za naše dobro ne piše al` priča nam se dobro. Lepa Miro, ne sekiraj se - sve će to narod premlatiti.

 2. Despot says:

  U Nemackoj sam 46 godina. Profesionalni Upravnik zgrade NEMA pravo da udje u stan bez odobrenja vlasnika ili sudskog resenja koja se dobijaju samo u izuzetnim slucajevima eventualno i uz pomoc policije. Taj Upravnik zakazuje sastanke skupstine stanara i predlaze odredjene potrebe o odrzavanju objekta dok domar (hauzmajstor) na to nema pravo. On je samo zaduzen za fizicko odrzavanje objekta (bez unutrasnjosti stanova) i kontrolu ko boravi u stanovima kao i posetilaca u objektu. Kontrolu Stanara i podstanara kontrolise POLICIJA jer je po zakonu svaki gradjanin OBAVEZAN da se POLICIJSKI PRIJAVI gde stanuje(on sam ili vlasnik stana odnosno kuce). Posao policije je da kontrolise stanovnike objekata jer zato postoji zakon KOJI MORA DA SE POSTUJE, naravno uz pomoc sankcija za nepostovanje, za razliku od KOKOSARNIKA zvanog SRBIJA gde svaka kokos ceprka gde i sta joj se svidi.

  • rajko says:

   Draga Mirjana , ovaj grad je već toliko preplavljen žbirovimaa i špijunima da je jedan više beznačajno . Pogledajte Novi Beograd svi preko JNA ili policije podobijali stanove ,otkipili ih za po 100 do 200 eura i sad kao mladi penzioneri i ukoliko ne rade u nekoj ,, Sekjuriti ,,agenciji špijuniraju komšije i dojavljuju nadležnim . Gore je ovo i od vremena SFRJ jer su tada radili bar nešto i bili grupisani u kasarnama ili kancelarijama . Kojiko ih je samo radilo za strane obaveštajne službe .

  • Batina says:

   E moj despote, imas dosta godina al nista nisi naucio.

 3. SOIC says:

  bravo

 4. duki says:

  zaboravio si da napišeš da je u zemljama zapadne demokratije ZAKONSKA OBAVEZA da prijaviš ono što vidiš ili znaš da je protiv zakonito. U Srbiji se takvi zovu cinkaroši, žbirovi i slično.

 5. Vanja S. says:

  Daj bre nekrste, nemoj da je'š ono što se ne je! O časnim i poštenim ljudima iznosiš laži i neistine, a prećutkuješ skandalozno stanje u današnjoj "zemlji" Srbijici: skoro svi državni i nevladini funkcioneri su strani agenti i plaćenici koji konstantno rade na razbijanju i urušavanju svega što nosi predznak "SRB"! Ovaj tzv. "zakon" je toliko skandalozan i potencijalno opasan da ljudi toga nisu ni svesni! Ovakvog i ovolikog zadiranja u privatnost ljudskih života bilo je samo u Hitlerovoj Nemačkoj!

 6. Vanja S. says:

  I jedna primedba urednicima sajta: - Na latiničnom delu svi komentari pisani ĆIRILICOM se uredno "prevode" na latinicu, dok na ćiriličnom delu, komentari pisani LATINICOM, ostaju na latinici!!! Budite dosledni poštujte SVE svoje goste.

 7. namćor says:

  (Mojoj školskoj drugarici Miri): Pa zar zadnjih 30 godina (pola naših života) nismo svedoci "kuvanja žabe"? Žabe smo svi mi, a "kuvari" nisu poznati javnosti. Seti se, a to je univerzalno pravilo, kada su Srbi "kukali" na dvostruke standarde...to je nazivano "teorijom zavere". Seti se, kada su to isto radili bilo gde u svetu...i to su bile "teorije zavere". Kada postoje više nego kredibilne sumnje u zvaničnu verziju 11.9...i to su, naravno, "teorije zavere"! Sve gde se NVO (New world order, Neue welt ordnung . namerno i na nemačkom) ogoljen činjenicama...proglašava se "teorijom zavere". A pod tim pojmom podrazumevamo nebrojene apsurdne teorije. Toliko se glupih "teorija" plasira, da običan čovek ne može da vidi drvo od šume. Istinu od privida...a pogotovu ne istinu, ako joj se "montira" odgovarajuća pozadina. Običan čovek više nema vremena da se bavi okolinom. Jedno i jedino je - baviti se svojim opstankom! Tako "dresiranim" ljudima je najlakše upravljati. Takvi "gutaju" svako đubre sa ekrana svojih TV, mobilnih ili gde god...Možda (ali samo: možda) je i bolje da nismo potpuno u trendu...Možda (ali samo: možda) za nas ima nade. Da se otrgnemo!

 8. marinko says:

  SVE TACNO PISE seka nasa dobro nam se i ne pise nikad mi se nije ni pisalo uvek su me proganjali a neznam zasto sad znam i nemam nista

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *