МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ БРУТАЛНО ИСКРЕН: Голман ВК Црвена звезда, Црногорац, испао је…

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ БРУТАЛНО ИСКРЕН: Голман ВК Црвена звезда, Црногорац, испао је…

17 фебруара 2019

Пише: Мирослав Лазански

Ватерполиста Александро Краљ није се показао у Сплиту ни као прави члан ватерполо клуба Црвена звезда, а богами ни као мушкарац. Скинути дрес клуба за који играш, онако понизно бацити тај дрес, јесте не само спортска, већ и мушка предаја. Што би обичан народ рекао, дотични Александро из Котора испао је обична пи….. А рећи оно што је он рекао, јесте индиректно прозивање Србије и Срба за све недаће на овим просторима у последњих 30 година. Јер, шта значи завапити, додуше, из хладног мора у фебруару: „Ја сам Црногорац”? Да ли то значи да Србе треба бацити у море јер су криви за све, а да су Црногорци из тога изузети? Или, браћо Хрвати, ви и ми Црногорци смо сада у НАТО-у савезници, није ред да мене тучете, ја сам ваш савезник, удрите по Србима, они нису у НАТО-у.Или је ово, заправо, само освета Сплита Црној Гори зато што Подгорица неће да врати Сплиту бивши школски брод југословенске ратне морнарице „Јадран”, који сада плови под црногорском заставом. За куповину тог брода давних година, као појединац, највише пара дао је покојни краљ ујединитељ Александар. Па је морем у Сплиту, уместо „Јадрана”, запловио сироти Црногорац Александро Краљ. Ипак, поступак Сплићана није фер, јер ако су већ опростили Црној Гори пљачке и паљевине црногорских резервиста у униформама ЈНА на подручју Дубровника 1991. године, отимачину јахти и чамаца, штампарије у Конавлима и опреме са дубровачког аеродрома, могли су и да не нападну Црногорца у дресу Црвене звезде. Истина, нису млади Сплићани знали чије срце куца испод Звездиног грба на мајици. И за кога куца. Јер, у професионализму смо, зар не? Нема емоција, само лова…

Сплит је необично место, њега су годинама уназад настањивали тзв. ролингстонси, односно људи из Далматинске загоре, за које стари Сплићани кажу да су се с камењем са брда скотрљали у град. И питомци Војнопоморске академије у време СФРЈ својевремено су у Сплиту доживљавали бацање у море, јер се ролингстонси морају доказати и у мржњи и у дивљини. Само се о томе није много писало.

Једном сам, почетком осамдесетих година, за телевизију Загреб направио репортажу о ракетној фрегати Ф-31 „Сплит”, као најбоље наоружаном ратном броду у тој категорији и тонажи на Медитерану по оцени италијанског војног магазина „Ривиста маритима”. Ту оцену сам изнео у репортажи, дакле то није била моја оцена, већ оцена италијанског војног листа, што сам и нагласио. Када сам 15 дана после приказивања те репортаже на телевизији пио капучино у кафићу „Семафор” у Сплиту, у друштву команданта фрегате „Сплит” Иве Милишића, двојица младића која су седела за оближњим столом непрекидно су ме мрско гледала.

– Шта је овима, барба Иве?

– А ништа, не воле војску.

– Чекај, па фрегата носи име града Сплита, зар нису поносни на то?

– Не разумијеш ти ролингстонсе, па сви ми официри и подофицири на посао у Сплиту долазимо у цивилној одјећи, пресвлачимо се на броду, или у касарни. Нема нас у униформама у граду и тако је то већ годинама.

Што би рекли војници, сироти Александро је био у униформи Црвене звезде, тај је клуб синоним Срба, Србије и српства и Александро је одлетео у море. Могао је из мора да виче и „враћамо Јадран” – не би помогло, јер грб Црвене звезде је велики изазов. Не може свако да га носи.

Плакао је Сплит на Риви кад је разарач „Дубровник” 1934. довезао из Марсеља убијеног краља Александра. Фудбалски Пољуд плакао је у мају 1980. године када је умро Маршал. Играо је Хајдук против Црвене звезде. И када је спикер објавио да је Тито умро, на стадиону је завладала гробна тишина. А затим песма целог стадиона: „Друже Тито, ми ти се кунемо да са твога пута не скренемо!” Цео стадион пева, а играчи Црвене звезде и Хајдука стоје помешани на терену и плачу. Постоји о томе ТВ снимак. После смо сви скренули. Можда нисмо ни заслужили оно што смо имали.

– Ти си плака тада на Пољуду, оптужио је Антун Врдољак много година касније у једној телевизијској емисији Хајдуковог бека Мужинића.

– И ти си плака, видија сан те! – није се дао Мужинић.

– А не, ја сан отворија виски! – на то ће Врдољак. У Титовој Југославији снимио је своје најбоље филмове, а све је финансирала држава.

Постоји у архивама један неми филм. Краљ Александар и краљица Марија долазе у Загреб 1930. године, народ на Јелачић плацу одушевљено кличе краљу и баца цвеће, 1934. убијеног краља возе кроз Хрватску за Београд, поред пруге народ клечи, моли се и плаче, 1937. кнез Павле и кнегиња Олга на Јелачић плацу у Загребу, народ одушевљено кличе, година 1941. Немци на тенковима улазе у Загреб, народ одушевљено кличе и баца цвеће, неколико дана касније Павелић држи говор на Марковом тргу, народ одушевљено кличе, 1945. године партизани улазе у Загреб, народ стоји са стране и знатижељно посматра, али без клицања и цвећа. Неколико дана касније Тито држи говор на Марковом тргу са истог прозора где и Павелић 1941, народ слуша и повремено пљеска, Тито умире 1980, народ на Главном колодвору испраћа Плави воз и плаче. Туђман побеђује на изборима 1990, народ одушевљено кличе, Туђман умире крајем 1999, народ плаче на улицама Загреба…

И сада се чудимо што је сироти Александро скочио у море.

(Политика)

KOMENTARI25 коментара

 1. Portopranco says:

  Opet, po stoti put govorimo o tim pokatoličenim Vlajima, Vlasima i Morlacima iz Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine koji su se naselili u Split i potpuno izmijenili genetski kod tog grada.Konvertit je uvijek najžešći nacionalista.Tako su i ti nekadašnji Morlaci i Vlasi od kojih je katolička crkva iskonstruisala nekakvu hrvatsku naciju danas nositelji fašistoidnih, proustaških i šovinističkih ideologija. Oni danas u Splitu dominiraju i Split je zbog njih postao gadan grad na zlu glasu.Svakog čovjeka prvenstveno formira kućni odgoj, a ti doseljenici u Split su iz ustaških familija i odgajani su u tom ustaškom duhu.To je strašno zlo,ali nažalost danas je u Splitu to tako.

  • Karital says:

   Pola Vlaha su u startu bili katolici, dok je malo više od polovice ostalo pravoslavno.Ti, Vlasi katolici nemaju ništa sa Srbima.Retki su konvrtiti među katoličkim Vlasima, a ustalom koga to konvertitsvo brine?

   • Biogradlija says:

    Dosta više o tim Vlajima,Vlasima,Morlacima ili šta već jesu.Ovi šta su iz etničke mržnje napali vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu mogu biti po naciji sadašnji hrvati,bivši vlasi ili šta hoće,ali nisu ljudi već neljudi.Oni su šljam,otpad.

   • Rujan says:

    Katoličanstvo u startu nije postojalo, rolingstone, nego se nakon milenijuma izmetnulo od Hrišćanstva. A Srbi, Dalmati, Vlasi, Morlaci,Iliri, Kelti, Vendi, EtRašani,Veneti,Rasjani, Rašani, Frugijci... ili kako god zvao jedan jedini narod je i te kako postojao, čak i pre Hrišćanstva. I govorio jednim jedinim jezik kojim i danas govori. Potraži nemačko - ilirski rečnik iz prošlih vekova, pa ćeš videti da govoriš i pišeš ilirski, a samo si ćirilicu zamenio latinicom.

   • Željko says:

    Koja slučajnost pa i on se preziva Kralj kao i golman Partizana Ivica Kralj koji je bio glavna atrakcija u tekmi Dinamo - Partizan 5:0 netom nakon rata u Hrvatskoj jer Ivica je Hrvat, znači vjerojatno i Aleksandro je Hrvat!!

 2. Kulak says:

  Da. Ne tucite mene, ja sam crnogorac, a ova druga dva moja drugara možete tući, oni su Srbi. Pa taj Aleksandro ili kako li se već zove je totalni kreten. Možda je to rekao u paničnom strahu da ga ustaše ne ubiju, ali i u tom slučaju je totalni kreten.Taj više nema šta da traži ni u Crvenoj zvezdi ni u Srbiji ni u Beogradu.

 3. Nemanja Vlahović says:

  Bravo, Miroslave, mislim da to je tvoj najbolji tekst što sam dosad pročitao.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Svi mi Srbi,svaki Srbin na kugli zemaljskoj danas žali što Dalmacija i Istra nisu u sastavu Italije i žalimo što su se naši očevi Srbi borili da Istra,Rijeka i Dalmacija budu u Jugoslaviji.Žalimo jer su te teritorije danas umesto u sastavu Jugoslavije za koju su se naši borili u sastavu tvorevine onih koji su poklali 700.000 Srba u Jasenovcu.Ko su oni i šta su oni najbolje svedoči urlik one spodobe sa ženskim glasom:IPAK JE ON ČETNIK!

 4. Goran Swe says:

  Dobro si me nasmijao Lazo :-)))) mada je tragikomedija.

 5. slobo says:

  Ma ispao je ono sto jeste Kukavica I gotovo .Njih cetvorica onolikih momaka pobjegli ko pi..e .Kukavice jos plakali I zene ih spasavale .Ma obicni kreteni

 6. Velika Metla says:

  Видео бих тебе Лажањски како би се понео да те појури 5-6 психопата! Као прво,овај "неидентификовани" је школски производ ваше назови политике према тој злочиначкој назови држави! Срби,као и србски спортисти,НЕ ТРЕБА да иду у ту усташку средину,и ТРЕБА с њима СВАКИ могући контакт прекинути! Уствари контакте је требало прекинути још 1990.године! И повући признање те геноцидне творевине! Ако тражите да друге државе повуку признање нарко-картела "косове",онда треба и ви као држава да повучете признање усташке творевине! Толико је та срПијанска назови држава дужна према свим ммртвим и протераним! Бранити се с тиме да "косове" није држава нема никакве сврхе,јер је та усташка назови држава небројено пута направила више зла Србима него шлихтарија!

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  NEMOJTE ME TUĆI,JA SAM CRNOGORAC!A OVE MOJE KOLEGE MOŽETE TUĆI,ONI SU SRBI!Ovo je najkukavnija i najsramotnija izjava zadnjih 100 godina.A taj bednik Aleksandro je zaslužio da ga cipelari cela Srbija,ceo Beograd.

  • Milan says:

   Postoji kod nas ozbiljan sukob generacija. Krivi su roditelji kao su vaspitali svoju decu, iver ne ide daleko od klade. Mladji često misle samo ovoliko: To su ovi matori zakuvali, a bilo im je lepo dok su turistički posećivali Jadransko more. Takav "uzoran" primer možda su videli kod oca kad se obraćao svom ocu, itd. Mladi, a najviše misle samo da nam je negde ići i često su zaostali zbog lične ljubomore prema starijoj generaciji u tome gde su matori išli. Pa onda gledaj šta rade mlade budale. Ovaj "test" jeste bio nezgodan. Izdaleka lako je komentarisati. Glupo je što su uopšte sedeli na takvom mestu. Njih četvorica zajedno pa nisu se nadali da će ih neko uznemiravati ili napasti. I na kraju vidimo u primeni: Daj išta što bi spasilo glavu. ... Oni koji su ih napali time bi da obezbede svoju teritoriju, i ovim grade kineski zid. Imaju ozbiljan kompleks poznat pod imenom "narcizam malih razlika".

 8. kojic jovan says:

  Nakon incidenta posle 5 minuta gde je snimak objavljan rekao sam tog igraca izbacit iz kluba.

  • Kulak says:

   Dobro kažu komentatori.Cela Srbija treba cipelariti tog kretenčinu.

 9. marko says:

  POANTA LEZI U SLEDECEM DAL JE COVEK ISPAO KUKAVICA ILI NE NIJE VAZNO.ZASTO PRVO NE ZNA SE BRANITI KAO NI OSTALI CLANOVI VK ZVEZDA KAD TE NETK O NAPADNE NOZEM ILI PALICOM TREBA ZNATI STO I KAKO .DRUGO OCITO JE DA VECINA TZV SPLICANA SU KRETENI JEDNI JESU DRUGI SE PRAVE DA NISU TK O ZNA VIDETI KAO I C ELA HRVATSKA NEMA TU RAZLIKE. COVEK JE VIDEO DA OKOLNI LJUDI GOVORE DA JE CETNIK ONI KOJI SUI GA NAPALI I U HOTELU JE IMAO ISTU BOLESNICU ZENSKU KOJA GA JE IZBACILA ZNACI CELI SCENARIJ JE REZIRAO SPLIT I VLAST SVE JE TO ISTO IAKO NETKO KAZE NE NE MOZEMO TO IZJEDNACAVATI. PREPORUKA MOJA MISLJENJE SRBIJA UOPSTE SVI SPORTOVI JEDNOM ZA UVEK TREBA OVU BOLESNU NACIJU IZBEGAVATI. ONI NE PRESTAJU OS 1991 BOLESNICI IZBACIVATI IZ SEBE TU MRZNJU KAO SAD SU NATO PAKTU PA MOGU BITI VECN O ZASTICEN I ITD. KOJA KORIST SRBIMA OD HRVATSKE NIAKAKVA APSOLUTNO NITI EKONOMSKA KAMOLI SPORTSKA KRAJ SVI MPRICAMA. ALI CE OVO OPET BELSAVI SRBI ZABORAVITI I OPET DOBIJATI PO GLAVI SLEDECI POTEZ CE BITI UBISTVO KLANJE NEKOG SPORTISTE I NITKO NECE ODGOVARATI 200% KAO STO NISU NI JEDNOG JEDINOG USTASU STO JE KLAO OSUDILI DOZIVOTNO USTASE .

  • Velika Metla says:

   Марко,СВИ ватиканоиди су усташе,комплет СВИ,с мањим или већим усташким набојем,али су СВИ усташе!! Ако су усташе мањина,како каже она већина који нису усташе,онда та већина ТРПИ ту мањину! А кад трпиш некога ти га подржаваш! А кад некога подржаваш онда си саучесник! Је ли ово тешко схватити? Не питам Марко тебе,него генерално питам! преко 50 хиљада присутних на стадиону су арлаукали кад је фудбалер Шимунић позивао с паролом "за дом спремни"! Значи СВИ који су били на стадиону! И шта онда рећи?

 10. Biogradlija says:

  Nezamislivi kreten,skandalozna izjava.JA SAM CRNOGORAC,NEMOJTE ME TUĆI,OVI DRUGI IZ VK CRVENA ZVEZDA SU SRBI,TUCITE NJIH!!!!!Proterati ga zauvek,doživotno mu zabraniti ulazak u Srbiju.Sramotno,skandalozno,nečuveno!Svi mi,cela Srbija treba kičmu da mu lomimo čim izađe na ulicu.

 11. petrovgrad says:

  Докле ће да нас понижава и управља Србијом та црногорштија. Изгледа да је и даље нај исплативије занимање Црногорац у Србији. То Вам је значајније од било које дипломе, било код успешног стваралаштва и рада. Говно од човека, а колико их има у државним апаратима. Са Црном Гором само реципроцитет, колико Срба у полицији Црне Горе, толико Црногораца у Србији.

  • Velika Metla says:

   Петровград,ниједном Србину који из "региона"дође да живи у Србију НЕ СМЕ СЕ ДОЗВОЛИТИ да се бави политиком,нити да буде у врху било којег нивоа власти! Капичића,Вељовића,Драшковића,Вучића,Шешеља,Чанака,Јовановића,Михајловићки......,и осталог шљама је Србији пуна капа!

 12. dinki says:

  Kada će vama Srbijancima biti jasno da su Crnogorci prestali biti Srbi i da će vremenom pokušati da urade isto ono što su radili ustaše ,balije,balisti i ko zna kakva sve ostala stoka.Posle svega što su montenigersi uradili a najgore od svega je priznavanje nezavisnosti KiM vi i dalje masovno dolazite na more i svojim novcem pomažete Đukaju i njegovim montenigersima da gaze i pljuju po Srpstvu.Vi im poklanjate novac da ostanu na vlasti,da nije vas klali bi se između sebe oko mrvica zar vam je toliko teško da nekolike sezone ne dolazite na kupanje u ovoj kanalizaciji gdje vas ponižavaju na svaki mogući način nazivaju paradajz turistima kažu da čak ni vi nećete više da ljetujete bez klime u apartmanima ,nazivaju vas ciganima ali vole vaš novac on im ne smeta a zaboravili su da im je Srbija uputila najveću pomoć posle zemljotresa 1979 god,zaboravili su kako ih je Srbija primila i pomagala kao kolonizatorima posle II svjetskog rata,zaboravili su na milionske Srpske gubitke u dva svetska rata zaboravili su na junake sa Mojkovca zaboravili su da je unuk Kralja Nikole napravio Jugoslaviju(našu grobnicu) umjesto VELIKE SRBIJE,novac i položaj brišu Srpstvo iz montenigersa. Pozitivna diskriminacija koju možete sprovesti u Srbiji na svim nivoima društva protiv montenigersa,bosanserosa,hercegovanaca(naslednika starih komunjara) je najmanje što možete uraditi i dok tako nešto ne počnete raditi ne žalite se na montenigerse na mlatite praznu slamu ne čekajte da vam lupaju šamare oni koji vam nisu ni do članaka.Bratski pozdrav iz Crne Gore gore glavu Srbijanci niste vi stvoreni da budete ničije roblje

 13. Kulak says:

  Da, ovaj Aleksandro je izašao iz Đukajeve antisrpske kuhinje.To je taj montenegrinski, milogorski način razmišljanja.NEMOJTE TUĆI MENE, JA SAM CRNOGORAC, TUCITE MOJE DRUGARE ONI SU SRBI!!!Čovek koji ima trunku ljudskog morala i hrabrosti u sebi tako nešto ne sme pomisliti ni u snu.Đukaj i Đukajevi su najgori šljam,neljudski otpad.A i ovo naše gledanje kroz prste tom otpadu prevršilo je svaku meru.

 14. samostalan says:

  Crnogorce proterati iz Srbije, pa da nam svane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u