МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ко је одлучио да Велика Британије изађе из ЕУ?

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ко је одлучио да Велика Британије изађе из ЕУ?

26 јуна 2016

Miroslav Lazanski 3244Пише: Мирослав Лазански

Сазнавши за демонстрације на улицама Београда и рушење Тројног пакта са нацистичком Немачком 27. марта 1941, британски премијер Винстон Черчил рекао је у парламенту: „ Јутрос су Југословени нашли своју душу”. Да сам циник, а нисам, ја бих краљици послао исту поруку: „Јутрос сте спасили своје душе”. Нешто као СОС у поморским катастрофама.

Признајем да ме је резултат гласања у Великој Британији изненадио, наиме веровао сам да ће екипа из Ми-5 урадити све да Британија остане у ЕУ. Имали су све инструменте озбиљне и демократске државе да наштимају резултат, кад оно – препустише тамо неким провинцијалцима да одлуче о елити. Разочарали су ме, али и то је енглеска демократија, свуда по свету мућке у британској режији су могуће и изводе се, осим код куће у Британији. Наравно, не рачунам на ТВ серију „Мућке”. И још Енглезима никако да дају водећу улогу у ЕУ заједно с Немцима и Французима.

Дакле, можемо ли да схватимо тамо неког фармера у Јоркширу, којем је пун куфер имиграната, који опседају његов локални паб? Он их неће у свом пабу, неће, па неће. И то је његово право. Или да схватимо неког радника на доковима Темзе, који стрепи од јефтине радне снаге из Бугарске и Румуније? А где су тек Пољаци. Много раније, Индуси и Пакистанци. Па Арапи, који покуповаше све фудбалске стадионе. И још се дрзнули да за себе прибаве и званичну принцезу. Шта остаде од Велике Британије? Неће моћи…

Испада сада да Немци највише жале због одласка Британаца, заборавили су да се Маргарет Тачер највише и најдуже јавно противила уједињењу две Немачке тврдећи да је то будућа катастрофа за Европу. Дуго времена ни највећи евроскептици нису се усуђивали да доведу у питање свете принципе и демократско надахнуће процеса интеграције. Табу је срушио управо Енглез, историчар Џон Лафленд својом немилосрдном књигом која врви од референци и која је објављена у Великој Британији 1997. под насловом „The Tainted Source”, или „Загађени извор”. С поднасловом „Антидемократски корени европске идеје”.

Џон Лафленд је још 1997. бацио бомбу на маузолеј оснивача ЕУ поручивши: „Склоните са зидова портрете Аденауера, Шумана и Жана Монеа и замените их портретима Хитлера, Мусолинија, или Петена, јер то су прави апостоли европске идеје.” Из њихових хромозома настале су „рачуновође” из Мастрихта, који владама предају школске књижице: прошао си, или понављаш. Немам антинемачке предрасуде, нити сам гледао холивудске филмове где шефови Бундесбанке носе свастику на рукаву, али је Лафленд своје процене поткрепио значајном документацијом. Ко су, заправо, по њему праоци европске идеје?

Јозеф Гебелс, министар пропаганде Трећег рајха. Идејни зачетник спаљивања „забрањених” књига, кампања против Јевреја. Говор из 1940: „Ви сте постали чланови једног великог рајха који се спрема да реорганизује Европу, да поруши границе које раздвајају европске народе и омогући им да лакше живе заједно.” Укидање националних држава и јесте циљ споразума из Мастрихта. Или је Гебелс био далековид када је 1940. изјавио: „За 50 година људи више неће размишљати у категоријама нације.”

Неко ће рећи да је то била пропагандна реторика, класичан параван из кога се крије политика агресије. Обраћајући се једном скупу нацистичке странке у Нирнбергу 1937, Хитлер је нагласио: „Нас више интересује Европа од било које државе. Наш народ, наша култура и наша економија развиле су се у једном ширем европском контексту. Морамо спречити сваки покушај да се унесу елементи раздора и деструкције у ту породицу народа.” Је ли то Адолф био у праву?

Године 1942. на великој конференцији у Берлину на тему „Europaische Wirtschaftsgemeinschaft”, или „Европска економска заједница” и у присуству водећих нациста министар економије Трећег рајха Валтер Функ, који је истовремено био и председник Централне банке, заложио се за јединствено европско тржиште у коме ће рајхмарка бити референтна валута, а то је и био сан немачких економиста. И Мусолинијев министар финансија од 1922. до 1925. Алберто де Стафани написао је 1941. да „нације не могу бити чврста основа за пројекат новог поретка због своје разноликости и традиционалне непомирљивости. Европска унија можда не би била подложна осцилацијама унутрашњих политика које карактеришу либералне режиме”. Директор листа „Ћивилта фашиста” Камило Пелици написао је 1941. године: „Једна нова Европа, то је циљ који нам предстоји за нас Италијане и Немце.” Корпоративна држава умних људи у црним кошуљама? Национална држава као сметња за економију планетарних димензија? Или, може ли се покупити шлаг либералног поретка, а да се притом не дотакне торта националности, закона и политике који су основ свега? Можда сам носталгичан према тачеризму? Може бити, али су за то мало криви и тирани јединствене монете.

А Србија после „брегзита”? Па ништа, није смак света. Нити смо ми Енглези нити смо Немци, да ми уредимо државу по европским стандардима после 1945. За нас доста.

(Политика)

KOMENTARI9 коментара

 1. vlada says:

  Ajde, Lazanski, probaj jos jednom, leba ti. Siguran sam da mozes bolje.

 2. CRO kontejnerokopač says:

  PA AMERI,KO DRUGI,ONI SU GAZDE EU-A, SVE ONE KRITIKE NA SVOJE SARADNIKE ENGLEZE KAKO TO NIJE DOBAR POTEZ SU KROKODILSKE SUZE.

  • Da čika Velja bonu says:

   Nažalost nisi upravu ove svinje sa ostrva diriguju i sa onim debilima u Americi pogana nacija u rukavicama.......

   • CRO kontejnerokopač says:

    http://www.intermagazin.rs/veliku-britaniju-iz-evropske-unije-izvele-sjedinjene-americke-drzave/ pusti šta Lučić priča, niko nije u svemu u pravu pa ni on

 3. Sremac says:

  "Niti smo mi Englezi, niti smo mi Nemci da uredimo državu.....". Mi se učlanimo i uvlačimo u vladajuću zadnjicu, trenutno SNS koju vodi pomahnitali Vučić i malo pišemo kolumne u "Politici" koje su nekada davno jednom, bile novine.

 4. opet ja says:

  A Kalergi?? Idejni tvorac ujedinjene Evrope bez nacija, miks sa Azijatima i Afrikancima... https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_von_Coudenhove-Kalergi

 5. sumadinac says:

  englezi su posebni narod u svetu oni samo gledaiju sebe sto vam je za njima nece niko da bude pod njemackom papucom

 6. Kosta says:

  MIROSLAVE, NEMA IZNENADJENJA Da se i ja oglasim povodom tzv BREGZITA, ali ovoga puta sa mnogo vise rime nego u mojim stihovima. Sve cista farsa! Po mom skromnom misljenju, radi se o reziji za dva moguca scenarija. -odugovlaciti dve godine dok se ne razvodni zakon o raseljavanju imigranata, a kako su rekli, referendumu takoitako daje poslednju rec brit. parlament. Druga mogucnost je huskanje EU u rat protiv Rusije, pa da bi sve izgledalo kako London ostaje cistih ruku. Bulavi je svejedno gde BUDE BUM zato bolje... (Sta-vise moguc je zajednicka rezija Rusije i Engleza a sve zbog Ukrajine i jos nekih dodatnih MESNIH ZAJEDNICA.) Uvek sam bio misljenja, a sada i potpisujem da USA nikada nije postojala. Elem, tzv USA je samo desna ruka Engleza koja po svetu cini to sto cini. Kao ostrvska drzavica, Britanija se ne usudjuje da se prikaze kao neprikosnoveni BOSS u svetu, te zato koristi USA. U protivnom bi je Evropljani pojeli za mrsaviji dorucak, a Francuzi i Nemci je simpatisu ponajvise.

 7. Bojan says:

  "Priznajem da me je rezultat glasanja u Velikoj Britaniji iznenadio, naime verovao sam da će ekipa iz Mi-5 uraditi sve da Britanija ostane u EU. Imali su sve instrumente ozbiljne i demokratske države da naštimaju rezultat, kad ono – prepustiše tamo nekim provincijalcima da odluče o eliti. Razočarali su me, ali i to je engleska demokratija..." Da li ste gospodine Lazanjski isto tako verovali da će ekipa iz BIA uraditi sve da Srbija ostane pod SNS? Da li Srbiju svrstavate u ozbiljnu i demokratsku državu u kojoj je moguće štimovati rezultate? Ako je ne svrstavate zbog čega dajete podršku svojim angažmanom u SNS tako neozbiljnoj državi/demokratiji, da li vas to čini neozbiljnim? Da li je i u Srbiji prepušteno tamo nekim provincijalcima da odluče o "eliti"?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u