МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Срби су коначно постали Срби, а Србија ће бити све снажнија!

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Срби су коначно постали Срби, а Србија ће бити све снажнија!

24 јуна 2015

Lazanski Srbija 32443Пише: Мирослав Лазански

Као што је по Клаузевицу рат наставак политике другим средствима, тако је и фудбал наставак политике на други начин. Јер, због фудбала су својевремено у Јужној Америци заратиле две државе. Пуцали су топови, летели и бомбардовали борбени авиони. Док су нас бомбардовали 1999. године, два европска лидера су водила телефонски разговор прекидајући га када су на телевизији падали голови. А по нама су управо тада падале бомбе и ракете. Фудбал је одавно опијум за масе, наравно не само по Марксу.

Прочитајте од Мирослава Лазанског још:

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Какав је заправо Владимир Владимирович Путин изблиза?

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Како Немачку није срамота да нас уцењује после свега што је починила на овим просторима 1914–1918, 1941–1945, и 1999?.

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Од сада ће све бити другачије, Русија и Путин су званично прогласили НАТО за непријатеља

Фудбалска репрезентација Србије, играчи до 20 година, постала је првак света. Феноменалан успех играча и селектора тренера успех је за историју. Начин на који су играчи и руководство тима прославили титулу шампиона на терену одмах после финалног меча вероватно заслужује и дубљу социолошко-психолошку анализу. Као и дочек који је Београд приредио шампионима. Нација је експлодирала у новом осећању моћи, самопоштовања и вере у себе. А све то нам је недостајало протеклих година. Дакле, могло би се рећи да су Срби овом титулом шампиона света у фудбалу коначно постали Срби. Наиме, у бившој СФРЈ већина Срба прво су били Југословени, добар део њих и комунисти, па тек онда Срби. За друге нације у бившој нам заједничкој отаџбини СФРЈ то се не би могло тврдити. Хрвати су увек били Хрвати, истина добар део њих су били и комунисти, а најмањи део Југословени. Распад СФРЈ затекао је Србе изненађене и остављене у офсајду. Сви се извукоше, они остадоше сами пред голом. Требало је времена да се Срби опамете и приберу, да схвате да је Србија само њима важна и никоме другом. Прослава фудбалера после финала на Новом Зеланду, та млада лица која сведоче о здравом патриотизму, одушевљени грађани Београда на дочеку, то је заправо ново лице Србије. Лице настало после година међународног уцењивања, понижавања, санкција и неправди. Свака акција изазива реакцију. Опруга се може савијати до одређене мере, после тога се враћа као бумеранг. Јер, млади су данас носиоци патриотизма у оном најпозитивнијем смислу. А њих је најтеже савијати и ломити. Зато, хвала фудбалерима и тренеру селектору за ново лице Србије, које ће свакако изазвати и одређене промене у геополитици Балкана.

Нисте хтели Југославију, господо бивши Југословени. У реду, сада ћете имати све снажнију Србију, у спорту, вероватно убрзо и у економији, а војни аспект био је данас представљен на изложби наоружања и војне опреме „Партнер 2015” у Београду. Оно што може данас да произведе српска војна индустрија то бивше југословенске републике не могу: нове авионе, нова оклопна возила, нове ракете…

Дакле, као непоправљиви југоносталгичар могу да констатујем да су Срби изгледа коначно постали Срби. И то је добро за Србију.

(Политика)

KOMENTARI5 коментара

 1. Mare says:

  Lepo. Samo ja se ne bih uzdao u omladinu. Ja sam takodje pripadnik te iste omladine i previse puta sam cuo komentare sta ce nam Kosovo, sta ce nam Raska, Sta ce nam Vojvodina itd... Sve ipak krece iz kuce, a vecina upravo pomenute stavove slusa kuci.

 2. Golgeter says:

  Gdje li samo iskopa ovakvu konstataciju?

 3. Е, кад би ми били везани одназад says:

  Полтрончић се брзином муње претвара у полтрончину. Ма све као пресликано из новоамеричкосрпске власти. Господине Лазански, колико сендвича добијете по изјави? Ускоро ће нам сваку победу наших спортиста претстављати као крвави рат српских хероја и корак ближе ка слободи. Праве хероје у Хаг или протерати или покрстити а спортистима и бившим и упокојеним научницима пребезима остаје слава ослобађања Србије. Ајте, Лазански, па немој те баш тако по плићаку. Загазите макар до колена. Ето, ваши узори су загазили до гуше у Бриселу, а ви се још брћкате по плићаку. Идите већ једном и поклоните се Бриселу, па данам и вама сунце сване. Да нам буде јасно, а не да нам завлачите на кварњака. Јакшић је то одавно урадио, ваша уредница успут је и то стигла, па шта ви још чекате? Не прихватају они само изјаве. Морате се и наклонити. Онако људски, родољубиво а може мало и одназад. Зашто да они имају 5-10 хиљада евра месечно, а ви 300? Шта фали? Сви врхунски министри и они изнад су већ то урадили, па што не би и ви? На добром сте путу и очекујемо скоро јављање из Брисела. Знам ја да сте били убеђени да нико неће прокужит овако лепо запакован поклон. Ех, да није и нас који смо живели једно време баш тамо где и ви.

 4. Миливоје Кузмановић, univ. dipl.oec. says:

  Свака Вам част господине Лазански! С поштовањем. Миливоје Кузмановић

 5. Dux says:

  Gosp. Lazanski, dobra konstatacija-svaka čast!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u