MIROSLAV LAZANSKI: Supertajna misija srpskih pilota – napad na NATO avijaciju kod Tirane

MIROSLAV LAZANSKI: Supertajna misija srpskih pilota – napad na NATO avijaciju kod Tirane

12 juna 2014

ViPVOPiše: Miroslav Lazanski

25. aprila 1999. Supertajna misija naših pilota – napad na NATO avijaciju na aerodromu Rinas kod Tirane.

Tačno mesec dana posle početka agresije i bombardovanja Jugoslavije 1999. NATO se nalazio pred velikom proslavom 50 godina postojanja i još većim izazovom šta uraditi u ratu protiv Jugoslavije. Da li pojačati bombardovanje i po cenu novih civilnih žrtava i štete, što se sve medijski vraćalo kao bumerang, ili povesti kopnenu ofanzivu pre svega koristeći OVK kao pešadiju?

U Vašingtonu su zvonili bubnjevi i tumačenja da je sve osim totalne pobede zapravo totalan poraz za Zapad. Jer, vazdušni udari nisu slomili kičmu jugoslovenske vojske, moral vojske i naroda bio je visok i svi su bili ujedinjeni u želji za otporom.

Mišljenja zapadnih analitičara da će biti potrebno samo nekoliko dana bombardovanja da Beograd poklekne, nisu se pokazala kao tačna. Jugoslavije nije odigrala onako kako je to NATO očekivao, nije se predala posle nekoliko dana. Na brzinu inscenirani scenario realizovao se sa neverovatnim kontraefektima. NATO je intervenisao da bi, navodno, sprečio humanitarnu tragediju, ali ju je proširio i ubrzao. Intervenisao je da bi sprečio da kriza destabilizuje druge zemlje, a ona se u međuvremenu proširila i na Makedoniju sa neizvesnim posledicama po pitanju statusa Kosmeta. U prvom postmodernom ratu konfuzija bi bila zabavna da nije bila i krvava.

Viktor Černomirdin stigao je 22. aprila 1999. u Beograd u pokušaju pronalaženja rešenja i nekakvog kompromisa da se rat zaustavi. Tog dana jugoslovenska PVO dobila je striktno naređenje da ne dejstvuje upravo zbog avionskog leta ruskog pregovarača i moguće greške. Tu činjenicu NATO je iskoristio i jedan američki lovac-bombarder F-16 leteo je od mađarske granice do Beograda u radarskoj senci civilnog aviona Viktora Černomirdina da bi zatim bacio bombu od skoro tri tone na podzemni objekat Straževicu. Ratno lukavstvo, ili kršenje međunarodnog ratnog prava?

Saznavši da ih je američki F-16 iskoristio kao štit u prilazu Beogradu, ruski piloti su u odlasku Černomirdinov avion okrenuli potpuno drugim koridorom, tamo gde nije ni bilo predviđeno, pa se avion odjednom našao iznad položaja jedne pešadijsko-artiljerijske jedinice u Sremu. Sa zemlje je na nepoznati i nenajavljeni avion otvorena urnebesna vatra čak i iz pištolja i pušaka. Srećom nisu ga pogodili, jer je odmah uzeo veliku visinu.

Samo tri dana kasnije piloti na aerodromu Golubovci kod Podgorice izvlačili su karte za supertajnu misiju, bez znanja i odobrenja komande u Beogradu: napad na aerodrom Rinas kraj Tirane.

Na tom aerodromu bila je smeštena američka borbena grupa „Soko” sa 24 helikoptera tipa „apač”, kao i delovi 82. padobranske divizije iz Fort Brega, Severna Karolina. U ranu zoru 26. aprila u akciju je krenulo šest aviona G-4 „super-galeb” jugoslovenskog RV, inače iz sastava akro-grupe „Leteće zvezde”. Nisko leteći na samo tri metra iznad morskih talasa, da bi izbegli radarsku kontrolu, jugoslovenskim avionima trebalo je manje od 20 minuta da stignu do ciljeva u rejonu aerodroma Rinas. Stigli su iz pravca izlazećeg sunca i vizuelno bili teški za otkrivanje.

Prvo je raketama i bombama napadnut logor za obuku terorista OVK kraj aerodroma Rinas, da bi zatim avioni G-4 gađali američke helikoptere na zemlji. Uništeno je devet „apača” dok su još tri bila ozbiljno oštećena.

Italijanska državna televizija javila je istog dana vest o napadu na aerodrom Rinas samo jednom i onda je ta vest skinuta. Ruska agencija Itar-Tas javila je da je aerodrom Rinas kraj Tirane bio zatvoren za saobraćaj 26. aprila i nekoliko dana kasnije, da italijanski ministar unutrašnjih poslova nije odleteo sa tog aerodroma posle završetka posete Tirani i da se prva vest o gubitku jednog američkog „apača na rutinskom letu” poklapa upravo sa 26. aprilom. Albanska delegacija, koja se tog dana vraćala sa sastanka Saveta Evrope u Strazburu nije sletela na aerodrom Rinas već u Valonu.

Na brifingu za novinare u Briselu, jedan od portparola NATO-a, italijanski brigadni vazduhoplovni general Đuzepe Marani tih je dana vrlo pohvalno govorio o jugoslovenskim pilotima na avionima G-4.

Dan posle akcije na Rinas aerodromu, NATO je 27. aprila 1999. u tri navrata žestoko bombardovao aerodrom Golubovci kraj Podgorice posebno gađajući podzemni objekat tog aerodroma Tuzi, gde su se i nalazili avioni G-4 iz akro-grupe „Leteće zvezde”. Objekat je srušen i svi avioni u njemu su uništeni. Jedan od jugoslovenskih pilota tih je dana dobijajući vojno odlikovanje rekao da ga prima za uspeh u tajnoj misiji.

Prošlo je od tada dosta godina, po međunarodnom pravu Jugoslavija je imala puno pravo na odmazdu po onim državama koje su svoju teritoriju, ili vazdušni prostor „iznajmile” za izvršenje agresije na našu zemlju. Ipak, piloti o akciji na aerodrom Rinas ne žele uopšte da pričaju. Xag i sve ono što se dogodilo sa generalima iz Srbije određuju i sva kasnija ponašanja. Dakle, što se tiče pilota i njihovog ponosa, ta se priča nikada nije dogodila. Službeno, ne. Neslužbeno, „Leteće zvezde” odletele su u legendu…

(pouke.org)

KOMENTARI13 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  http://www.peticije24.com/nato_zloinci_i_njihovi_podrepai_na_sud

 2. zuba zubic says:

  JA ZIVIM U AMERICI 45 GODINA I ZNAM SVE STO JE SPOMENUTO U OVOM DIVNOM CLANKU VEC DOSTA GODINA. ISAO SAM 99/2000 SA NEKOM MISIJOM NA BOGOM DAT MOJ KOSMET,ZASTO GOSPODIN KOJI JE OVAKO INFORMATIVNO OBAVESTIO SVOJ SRBSKI NAROD NIJE TO URADIO MNOGO RANIJE, A JA SAM O TOME KAKIO,KAKIO,KAKIO,PRE 11/12 GOD."NOVINAMA" CENZURA, NORMALNO, A VI POSTOVANI, KOGA JAKO CENIM KAO STRATESKOG, KAO I HRABROG SRBENDU OGLASAVATE SE DANAS.ZAO MI JE DA SU I VAS NEGDE UKAKILI, MISLIM UPLASILI,ONI NA VLASTI, KADA STE TO SVE ZNALI(AKO SAM JA ZNAO I VI STE)U VREME DESAVANJA, GUBIM NADU, ODOH U NOVORUSIJU DA SE ZEZAM. DUBOKO POSTOVANJE MATEJA JESTROVICH

 3. Za Srbiju says:

  Išla su i dva "orla" iz pravca Kosova u niskom letu iznad kanjona između planina.

 4. gago says:

  zuba zubić - Ne znam kako ali mi koji živimo na ovim prostorima smo znali za ovu akciju naših pilota,nakon možda nekih mesec dana a da li je Lazanski to otkrio ili neko drugi,najmanji je problem!Objavljivati takve stvari (nepovoljne po "ugled" međunarodnih sileđija!)javno,nije ni malo "lekovito" jer objavljivača pojede mrak,vrlo brzo!

 5. Pavle says:

  Poslednjih dana otkako je Srbija stešnjena izborom izmedju istoka i zapada, čika Lazanski previše diže glavu u negativnom cilju po srbiju.... Cela Srbija zna za specijalne misije i herojska dela pa ne talasa u ovim teškim vremenima ali zato pojedinci slično vremenu '99 non stop pametuju ...

 6. joca says:

  Ispiranje Mozga... Amerikancima Poginu Dva Vojnika Pa Je Po Novinama, A Ovi Bacili Partizansku Eskadrilu, Dalibore Bacaj Bombe, Al Nigde Nista. Ta Baza Ima Vise Ljudi Nego Mnogi Manji Gradovi U Srbiji, I Da Niko Nije Snimio Ni Mali Filmic Od Tih Silnih Zapaljenih Apaca. Al Ajde Treba Da Se Napune Novine Necim.

 7. Zoran says:

  Ove avione na aerodromu Golubovci je jedan aktuelni general VS i to 17 komada, ostavio ladno Milu Djukanovicu prilikom otcepljenja Crne Gore i za to je nagradjen generalskim cinom. Umanjio je operativnu sposobnost srpskog ratnog vazduhoplovstva, a za to nagradjen.

 8. nikola says:

  Ja ne mogu da verujem da neko razmislja kao gospodin Joca u svom komentaru. Da on ocekuje da je neko snimio to i da to izadje u javnost. Pa to je sakriveno kako su znali i umeli. Da jedna drzavica sa takvom malom i zastarelom vojskom jednom takvom strasnom i modernom nepriatelju unistito sve avionima galeb ili orao nije ni bitno. Pa to je moralo biti zataskano u smislu da popobiju zive svedoke aj mozad preterujem ali da snimci procure. Pa da li on misli stavrno da je to moguce!!!

 9. Savle says:

  Ma, jok, ni one nevidljive nisu srušili, ni onaj bombarder koji je takođe skončao u Albaniji. Sve je izmišljeno. Jelda Joco?

 10. Mare says:

  Cica mica gotova prica... - Nego Lazanski aj sa bajki predji na basne, pa se raspitaj i pusti iz pera pricu o tome kako je sramno obelezena godisnjica od NATO bombardovanja. 15 godina je proslo, a nasi mediji jedva i da su provukli tu vest. Isto tako valjalo bi da se raspitas zasto su Englezi kupili prava na pricu oficira iz raketne brigade koja je oborila f-117 i od tada ugovorom covek vezan da ne sme da prica o tom podvigu. Zasto se pod tepih baca secanje na sve poginule heroje odbrane u toj zlocinackoj agresiji, a svi mediji cute. Bavite se malo time Lazanski Miroslave.

 11. NATO says:

  Onim šklopocijama od aviona da je nešto urađeno. Pa ljudi, vi niste normalni. Samo na Bosni su ih naobarali kao muha, a nisu oni baš nešto pretjerano (NIKAKO) imali PVO niti sisteme radarskog ili već kakvog osmatranja.... HA-HA-HA... Ovo je prije scenario na neki SF film... Bez veze!

 12. gordana says:

  Kao da niste bili u Srbiji za vreme bombardovanja.A mozda i niste.Istog dana kad se desila ta akcija jos 99,objavljeno je, ili su vam deca bila mala pa se nesecaju.Danas,kad je Gospodin Putin bio u Beogradu u posetu Vojnoj paradi setila sam se svih nasih podviga.I mogu reci da nasi mladi neshvataju sta je ponos Srbije.Misle da smo trebali da skinemo gace kad su nas bombardovali.Nije bilo tako.Ovo sto je Lazanski napisao svako ko nije sedeo u atomskom slonistu zna.Istina je negde tamo......Foks Molder

 13. Montenegro says:

  Vise manje, je bilo tako ali eto toliko o tome da crna gora nije pomogla u borbi protiv nato-a..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *