Мит о Авали

Мит о Авали

22 марта 2015

Dimitrije Vojnov 34eПише: Димитрије Војнов

Шел Силверстајн је 1964. године написао и нацртао дечју књигу „Добро дрво“. Она је говорила о пријатељству дечака и једног стабла јабуке. Када дечак дође у адолесценцију и затреба му новац, јабука му предложи да продаје њене плодове и тако заради. Када одрасте, треба му кућа, јабука му предложи да посече њене гране и користи их као грађу. У средњим годинама, пожели брод, јабука му предложи да узме њено стабло и направи га. Када дечак остари, остао је само пањ. Дрво више нема шта да му да. Али старцу је то довољно јер му треба само место где ће да седи и одмара.

Када се клима ублажи, на пролеће и с јесени, на сваких годину дана поново се актуелизује прича о приватизацији Авала филма и сетим се „Доброг дрвета“. Овог пута изгледа да је приватизација доста конкретна, не само због одлуке одговорних органа већ и због опште атмосфере у друштву. Ко је способан да уклони дрвеће из Студентског парка сасвим сигурно може и да приватизује Авала филм.

Један део оних који су незадовољни чињеницом да се Авала Филм приватизује инсистира на томе да би ово предузеће требало ревитализовати. То је бесмислена иницијатива на више нивоа. Сам Авала филм је у време своје пуне функционалности био у близини коридора за прелетање авиона што је реметило снимање филмова а данас се поврх свега налази унутар насељеног подручја, врло је тешко прићи студијима са већим камионима који служе за доношење декора, део технолошких капацитета који тамо постоје су анахрони и компензовани другим техничким базама итд. а поврх свега Пинк има велике студије на много бољем месту и са много новијом инфраструктуром, и колико видимо више их користи за телевизијске програме него за снимање филмова.

Други део оних који су незадовољни тиме збиља имају западну црту да стечај не виде као слом већ као нову прилику, захтевајући да држава претвори Авала филм у грађевинско земљиште, прода га скупо а онда од дела тог новца сагради адекватан филмски центар на неком другом месту. Нажалост, ми већ годинама живимо у непрестаном доказивању како је неко нешто купио јефтиније него што вреди и потом профитирао. То је тачно. Међутим, нико не поставља питање да ли би ико куповао и инвестирао да је ишта морало да се плати по реалној цени. Авала филм се продаје за багателних девет милиона еура а тврди се да земљиште вреди десетак пута више. Међутим, да ли постоји неко ко би га заиста толико и платио? Нисам сигуран. Прецењивање ресурса којима располажемо може бити подједнако опасно као и њихово багателно распродавање. Када смо одлучили да уђемо у тржишну економију онда се морамо водити не само принципом понуде већ и потражње.

Коначно, отвара се питање располагања филмовима Авала филма у њиховом физичком облику али и у форми интелектуалне својине. То је свакако кључно, за наше друштво на дуже стазе значајније чак и од финансијске компензације за ливаду. За разлику од других земаља у региону, Србија није учинила практично ништа у погледу обнављања филмских материјала својих класика, многи филмови остају недоступни и филмофилима и истраживачима, и да није пирата, пола српске филмске баштине уопште не би имало где да се погледа. После деценија потпуне небриге за филмски фонд, сад одједном двеста филмова из Авале побуђује интересовање еснафа који ни своје савремене филмове не чува у адекватним условима, више их чак ни не издаје на ДВДу.

Авала филм је био стуб једне озбиљне државне кинематографије које више нема. Сада је постала тема лаганог пролећног активизма групе филмских радника који су учинили све да се та кинематографија трансформише како би они могли да раде шта хоће. Сада када је и та нова кинематографија оглодана до кости, очекују да стара Авала буде пањ који ће упумпати још мало новца у њено труло тело иако то нису залужили.

(Стари кадар, Наше новине)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. MIROLJUB says:

    Nista bolje nisam ni ocekivao...sve promasaj do promasaja,ko li tebi dade posao novinara....pitam se pitam!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u