МЛАДИЋЕВ РАТНИ ДНЕВНИК: Шокантна уцена Била Клинтона за Србију!

МЛАДИЋЕВ РАТНИ ДНЕВНИК: Шокантна уцена Била Клинтона за Србију!

6 децембра 2018

Дошло се у посед оригиналних докумената које је командант Војске Републике Српске руком писао, а односе се на сусрете које је имао и разговоре које је водио. У једном делу дневника Младић до детаља преноси шта се све збивало на састанку са Бранком Тупањцем, америчким бизнисменом српског порекла и једним од најбогатијих Срба у свету, у фебруару 1995. године, у београдском хотелу „Москва“. Све се догађало неколико месеци пре догађаја у Сребреници.

Током састанка, Тупањац обавештава Младића да тадашња званична америчка администрација са председником Билом Клинтоном на челу тражи 50 милиона долара да би се Југославији укинуле санкције. Тај новац, како му је Тупањац објаснио, треба да се одобри од заплењених 200 милиона долара југословенских пара које су тада биле у САД.Као човек од утицаја у Америци, Тупањац је предложио да за почетак српска страна уложи 10 милиона долара како би купила 100 до 200 конгресмена и сенатора који би лобирали за наше интересе. Тупањац је генералу објаснио да је лидер Хрвата Фрањо Туђман тако нешто већ урадио, а Хрвати су на сенаторе потрошили 17 милиона долара.

– У САД конгресмена и сенатора купиш као адвоката и он ради за тебе. То морамо. Овако се рат може завршити, а нисмо ово ни пробали – записао је речи Тупањца генерал Младић и констатовао да је „све боље него гинути“.

Ово је записао Младић после састанка са српским милионером

Бгд 5. 2. 1995. 20.35, Хотел „Москва“

Разговор са Бранком Тупањцем

* Бранко:

– У Требињу и Билећи ћу бити

– Донео сам лекова више од два милиона комада, које ћу ја сутра оверити

– Дао је професору Миљковићу 3.000 долара за ВРС, које ће професор донети сутра у ГШ

– Поклонио мени и ген. Миловановићу по један сат марке омега

* Требао сам 2. 2. 1995. бити са Пол Сајмоном, Бил Салатићем и Кајл Валденом, он је пореклом из Билеће (Тупањац овде мисли на глумца Карла Малдена, прим. аут.). Сајмон је сенатор из Илиноиса у Вашингтону.

Он је врло утицајан. Врло је утицајан Ли Хамилтон , а ја сам са њиме близак и имам слике. (Показује. Главни је Ли за набавку оружја и све војне опреме).

Политика је бизнис. Имам човека Таб Лајос (председник Демокр. партије у Чикагу, а они увек бирају председника Америке). Он каже да са мало пара може учинити свашта, а ја сам за то ишао код Милошевића (Караџић нема пара) и сада прије 15 дана зове ме и каже ја ћу доводити људе из Сената у хотел и треба им гурати лову. Он ми је рекао да би требало купити ЈАТ и онда ће САД рећи да ће бити.

Они кажу да је у САД заплењено 200 милиона долара, траже 50 милиона долара да се скину санкције. Велики бос (Клинтон) је то одобрио.

* Ја сам рекао да се повуку границе, да се пресели народ, али сам им рекао да ће то коштати 8 милијарди долара, Клинтон је рекао: но проблем. 4 милиона долара, а остало би било намирено од Европе. Ако би САД рекле ГО ХЕП (напред, зелено светло), онда нема проблема.

Шта би добили:

– са 8 милијарди могла би се држава оправити

– Срби би испрашили М и Хрвате

– Ја сам рачунао да по глави становника добије 15.000 долара – ко би онда ратовао, били би можда незадовољни неки политичари

– Ми у емиграцији смо доживели неко чудо, не можете сада добити људе

– Нама је у почетку требало 10.000.000 долара, могли смо купити 100-200 конгресмена и сенатора

– Туђман је пустио у САД 17.000.000 долара и купио сенаторе

– Нама треба сада да пусте 50-100 сенатора који требају да кажу истину, а не да лажу

– У САД конгресмена и сенатора купиш као адвоката и он ради за тебе. То морамо

– Овако се рат може завршити, нисмо ово ни пробали

* моје питање – Којим парама их купити?

Одговор: За почетак нам треба 10 милиона долара. Наши лупају у новинама. То се не ради преко новина.

*Арапи имају 15-20 људи који раде код њих, а мој је концепт да добијем већину и треба нам јак човек, ако М и Х имају Дола, зашто ми не би имали Клинтона, а они траже 50 милиона да их узму када се заврши посао и то да узму од оних 200 милиона долара.

Нисмо ми добили рат, тек треба да га добијемо

* Тежак сам 170 милиона долара, али то је у некретнинама

* Наш народ је најсиромашнији

* Ових 200 милиона долара су ЈАТ-ове паре

* Нико од наших политичара не зна како покренути земљу

* Сада Србија може купити за 120 милиона некретнине у Чикагу и да сваких месец дана добије милион долара

* Мајк Павловић, учествовао у мосту са 200.000 долара, он је го, нема ништа и то је изградила Србија, а он је добио право да користи мост 30 година

Ја: Све је боље него гинути, али морамо видети која је линија?

Тупањац: Ја сам мислио Неретва, читава Крајина, БиХ читава наша, с тим да се они прошире ка Гламочу и Грахову. Нека имамо коридор шири, да добијемо део Славоније, Фочу, Горажде, а да дамо РСК.

* Ово је трговина! Ко би ово могао прихватити? Вероватно су ово опције САД! (РМ параф)

Ко је Бранко Тупањац

-рођен 1938. у Билећи у Херцеговини

-у САД отишао крајем шездесетих година прошлог века

-у Чикагу постао привредник и један од најбогатијих Срба у Америци

-поседује пет предузећа, два хотела, неколико бензинских пумпи и двадесетак зграда

-финансирао преношење посмртних остатака књижевника Јована Дучића у Требиње

-ктитор је храма Херцеговачка грачаница, за шта га је СПЦ

-одликовала Орденом Светог Саве првог степена

-носилац Ордена Његоша првог реда и Ордена за мир УН

-од 2009. је сенатор Републике Српске.

(Српски Телеграф
)

KOMENTARI4 коментара

 1. rajko says:

  Hm. Tupanjac. Ko li je sad pa to? Možda jeste, možda nije. Možda je lažnjak, prevarant, američki, nemački, vatikanski čovek koji je došao da izvaćari Srbe za nekoliko desetina miliona. Možda ustaški, muslimanski, DB-ovski provokator. Možda obični kriminalac. Svakakvi su prodefilovali našim prostorima nudeći "pomoć" i "rešenja", neki su ostali kratkih rukava, neki su uspeli da nešto ćape, ali je jedno evidentno: niko nam nije pomogao. Tupanjac je čudno ime i liči na izmišljeno.

  • Milan says:

   Ako vec ne znas ko je taj g. Tupanjac, sto nisi probao da na internetu pronadjes. Dal si i za to nesposoban? Samo guglaj "Branko Tupanjac". I odmah iskoce podaci sa kraja teksta. Ja znam iz drugih izvora (odavno) da je on jedan od vrlo bogatih Srba u SAD i da je rodom iz Hercegovine, i da je (delom) finansirao prenosenje Ducicevih ostataka i gradnju crkve gde je Ducic ponovo sahranjen 2000-te u rodnom gradu.

 2. test01 says:

  Kakva crna ucena nego Srpska banda nisu dali pare - citava drzava je opljackana. milijarde su u pitanju... Sve je moglo da se zavrsi mirno i mnogu ljudski zivoti bi bili spaseni. Sto se tice Clintona, uzeo je pare od siptara i sada imamo sta imamo..

 3. Budi Bog s nama says:

  Eto, kada nekom namestiš igru, pa mu namestiš sankcije da ga opleniš, pa ga još uza sve to i bombarduješ, pa mu se smeješ kako je glup. Da li je to lepo? E, ali čika Bili ne zna da će svako od nas dobiti platu po delima sovjim o dolasku pravednog carstva Božije. A to i jeste ono glavno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u