Моћни прополис

Moćni propolis

25 decembra 2017

PROPOLIS – jedna od najdelotvornijih medicinskih prirodnih supstanci koju poznaje današnja nauka. Propolis se ne sme zagrevati na više od 50 stepeni Celzijusovih, jer gubi lekovita svojstva. Može se razređivati u puteru, a najbolje u maslinovom ulju. Nikako ne treba praviti mešavinu propolisa i alkohola koja se često preporučuje, jer alkohol odmah ubija najmanje 60 odsto njegovih lekovitih svojstava.

Recept 1: u prvim mesecima lečenja treba piti odvar (kuvani sok) od ovsa. Čašu ovsa kuvati u jednom litru vode jedan sat. Ostaće oko 750 ml tečnosti koju treba pomalo piti svakog dana. Ovaj recept ubija sve mikroorganizme, gljivice i čak gliste.

Mešavina putera i propolisa – u razmeri 1:1 otopiti puter i propolis. Ohladiti i čuvati u frižideru u staklenoj posudi. Uzimati po jednu kafenu kašičicu pola sata pre jela.

Recept 2: pomešati u mikseru mast jazavca (pola kilograma) i isto toliko livadskog meda i pola litra kvalitetnog konjaka. Dodati sveže isceđen sok od pola kilograma aloje. Izmešati. Uzimati smesu po jednu supenu kašiku, sat posle svakog jela.

Napomena: Kod nas nije lako doći do jazavčeve masti, ali nije nemoguće, jer se jazavac lovi u lovnoj sezoni. Najpoznatiji je tradicionalni lov na jazavce u bačkom selu Deronje, i kod deronjskih lovaca se može naći i mast.

Recept 3: u litar soka od breze (cvetovi-rese) staviti 120 kapi propolisa i piti bez ikakvog ograničenja.

Recept 4: u jedan deo mladih borovih pupoljaka staviti tri dela korena gaveza, deo cveta gloga, dva dela šipka, pet delova bokvice i dva dela aloje. Preliti ključalom vodom, potom je odstraniti i preliti smesu (kagor) – ostaviti da stoji 48 sati. Uzimati po jednu kafenu kašičicu pre spavanja.

Recept „sedam čaša”: uzeti po jednu čašu sokova rotkve, belog luka, limuna, šargarepe, vina, meda i cvekle. Dobro promešati i čuvati u staklenoj posudi na hladnom i tamnom mestu. Uzimati po 50 ml tri puta dnevno, 20-30 minuta pre jela. Tokom godine sprovesti najviše pet-šest tretmana, sa pauzom između svakog od tri-četiri sedmice.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *