Могерини: Председник Вучић зна…

Могерини: Председник Вучић зна…

12 јула 2017

„Датум приступања Европској унији у највећој мери зависи од Србије, а чланство ће доћи са реформама и са нормализацијом односа са Косовом“, рекла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини за портал „Јуропеан Вестерн Балканс“ (Еуропеан Wестерн Балканс).

У сусрет Самиту лидера Западног Балкана који данас почиње у Трсту, Могерини је у интервјуу истакла да је Србија постигла сјајне резултате у протеклим годинама, отворивши 10 преговарачких поглавља и привремено затворивши два, и указала да се „реформе исплате, прво и најважније за грађане Србије“.

– Председник Вучић зна – као и лидери у региону – да у највећој мери од Србије зависи када ће одредити датум приступања ЕУ. Чланство ће доћи са реформама и са нормализацијом односа са Косовом. Обоје желимо Србију у ЕУ. Српско руководство ја амбициозно, па смо и ми – рекла је Могерини.

У погледу будућности дијалога Београда и Приштине, шефица дипломатије ЕУ изражава оптимизам, истичући да „добра доза оптимизма и посвећености увек може да допринесе дијалогу“.

– Ово је била веома интензивна година за односе између Београда и Приштине: пре само неколико месеци ситуација је била напета, али данас видимо нову и јединствену могућност за помирење. Када постоји политичка воља да се крене напред, увек постоји простора за оптимизам – каже Могерини.

У том контексту, подсећа да су се прошле недеље, када се састала са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем у Бриселу, сви сложили да почну нову фазу дијалога ка пуној нормализацији односа и сагласили се о важности примене постигнутих договора из дијалога без одлагања.

Кад је реч о приступању земаља Западног Балкана ЕУ, висока представница Уније каже да су „критеријуми за приступање јасни за све и ту нема пречица“, а темпо реформи, према њеним речима, зависи од сваког главног града и сваког руководства једне земље.

– Наша врата су стално отворена: све зависи од сваког из западнобалканске шесторке, да пређу линију и придруже нам се – поручује Могерини.

У исто време, указује она, постоји јасна веза између регионалне сарадње на Западном Балкану и напретка земаља региона ка ЕУ при чему, наглашава, регионална сарадња сваку чланицу западнобалканске шесторке чини снажнијом. Она указује и да не постоји стабилност без демократије, и то јаке демократије.

Како истиче, регион Западног Балкана је високо на агенди ЕУ и њена је свакодневна тема.

– Наставићемо да будемо најснажнији партнер региона – зато што верујемо у европску перспективу Балкана и зато што нам је потребна сарадња како бисмо одговорили на потребе наших грађана, од безбедности до економског раста – поручује Могерини.

За четврти састанак на високом нивоу у оквиру Берлинског процеса, који данас почиње у Трсту, каже да је кључни део ширег ангажмана ЕУ са регионом, истичући да Берлински процес олакшава заједнички рад у циљу увођења Западног Балкана у ЕУ.

– ЕУ неће никада бити комплетна без Западног Балкана. Регион је у срцу Европе. Народи Западног Балкана деле и доприносе европској култури, историји и економији. Овај регион је део Европе, а такође ће бити и део ЕУ – у то не постоји сумња – закључује Могерини, која је и потпредседница Европске комисије.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Trifun says:

    Znaci nema ubrzavanja primanja Srbije! To je poruka na zahtjev Vucica da dodaju gas malcice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u