МОЈ НОВИ ПРИЈАТЕЉ ПУТИН: Филипини незадовољни понашањем Американаца и окрећу се Русији!

МОЈ НОВИ ПРИЈАТЕЉ ПУТИН: Филипини незадовољни понашањем Американаца и окрећу се Русији!

17 децембра 2016
15510-duterte-9

Филипински председник Родриго Дутерте (71) запретио је у суботу да ће прекинути споразум према коме је америчким трупама дозвољено да бораве у тој земљи, уколико САД спроведе одлуку о укидању великог пакета помоћи, преносе агенције.

Америчка владина агенција Миленијум челинџ корпорејшн, саопштила је ове недеље да је њихов одбор изразио забринутост због поштовања права и људских слобода на Филипинима, али да није одлучио да ли да потврди или укине хуманитарну помоћ Филипинима.

Та агенција је саопштила да ће наставити да прати дешавања на Филипинима, пре наредне седнице у марту 2017. године. Дутерте је због тога у свом говору у Давау, а након посете Камбоџи и Сингапуру, критиковао тај став.

– Разумем да смо нападнути од стране те агенције. Ок, поздрављам то. Ми не можемо да преживимо без америчког новца, али као што знате Америци се може примедба упутити. Поручио бих им да се припреме да напусте Филипине. Припремите се за опозив или укидање споразума – рекао је Дутерте.

Он је поручио САД да ако они могу да укину помоћ, може и он споразум и додао „Бај, бај Америко“.

Дутерте је и раније износио сличне претње, у јуну ове године, а његови службеници су негирали његове изјаве, чиме су стварали конфузију. Филипински председник американце назива „кучкиним синовима“ и „хипократама“, док за Кинезе говори да имају „најлепшу душу“ због понуђене финансијске помоћи.

„И што ми онда треба Америка“, упитао се он.

Дутерте је казао и да би Русија могла да буде веома важан савезник јер „не вређа“ и „не меша се“.

Филипини су били предвиђени за нови пакет помоћи, након што је претходни петогодишњи програм за редукцију сиромаштва успешно примењен. Тај програм је износио 434 милиона долара помоћи.

извор: вести-онлине.цом

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u