МОНСТРУМ ОД ДЕТИЊСТВА: Ево ко је заправо Абделхамид Абауд!

МОНСТРУМ ОД ДЕТИЊСТВА: Ево ко је заправо Абделхамид Абауд!

18 новембра 2015

Abdelhamid-Abaaoud_620x0Белгијски џихадиста Абделхамид Абауд, највероватнији идејни творац терористичких напада у Паризу, био је силеџија још у школској клупи, а недавно је из базе Исламске државе у Сирији дао интервју џихадистичком пропагандном часопису у којем се изругује Западу.

Абауд, 28-годишњи становник Брисела пореклом из Марока, био је током последње две године укључен у низ планова исламских екстремиста за извршење напада на Западу, као и у напоре за регрутовање нових џихадиста, а хвалио се како читаво то време успешно избегава хапшење, пренела је агенција АФП.

Француска полиција је данас саопштила да је током рације на северу Париза, покренуте у циљу хапшења Абауда, убијено двоје џихадиста у размени ватре са специјалцима.

Абауд се у фебруару ове године у интервјуу џихадистичком часопису „Дабик“ хвалио како је успео да избегне хапшење током једног пута у Европу, иако је за њим била издата потерница.

„Невернике је заслепео Алах. Чак ме зауставио један погранични полицајац, који је проучавао мој лик како би видео да ли личим на човека са потернице, али ме је пустио јер није видео сличност!“, рекао је Абауд.

„То није било ништа друго него поклон од Алаха“, истакао је брадати Абауд, који се појавио и у пратећем видео снимку, на којем се види како стоји испред аутомобила америчке производње, држећи у једној руци Куран, а у другој црну заставу ИС.

Он се такође хвалио тиме да је успео да побегне из Европе након што је белгијска полиција почетком године разбила ћелију која је планирала терористичке нападе на припаднике белгијске полиције и војске, при чему су погинула двојица Абаудових пријатеља џихадиста.

Изругујући се Западу, Абауд је ликујући рекао: „Моје име и слика су били на свим вестима, али сам успео да останем на њиховој територији, да планирам акције против њих и да безбедно напустим Европу кад је то постало неопходно“.

Абауд је европским безбедносним службама постао познат још прошле године, пошто се појавио у видео снимку Исламске државе како насмешен вози аутомобил који вуче унакажена тела по путу.

У фебруару је тај белгијски џихадиста преузео одговорност за планирање напада на полицајце и навео да се прикључио ИС-у у Сирији.

Суд је Абауда у јулу осудио у одсуству на 20 година затвора због организовања мреже за регрутовање џихадиста који би се борили у Сирији.

Абауд, рођен 1987. у Моленбеку, четврти Брисела познатој као леглу џихадизма, такође се представља под именом Абу Омар Суси, што је назив родног места његове породице у Мароку, и Абу Омар ал-Баљики, што значи Абу Омар Белгијанац.

Његов бивши школски друг из Брисела је за белгијски лист „Дернијер Ер“ изјавио је да је Абауд био „мали силеџија“ и да је малтретирао другу децу, али и учитеље, а знао је и да краде новчанике.

Абауд наводно познаје Салаха Абдеслама, који такође потиче из Моленбека, а полиција га тражи као организатора напада у Паризу, као и Салаховог брата Брахима, који се разнео експлозивом испред једног бара у Паризу.

Поред тога, Абауд је уверио свог млађег брата Јуна, тада тринаестогодишњака, да му се придружи у Сирији, а дечака су тада медији назвали „најмлађим џихадистом на свету“.

Њихов отац Омар Абауд, чија је породица у Белгију стигла из Марока пре 40 година, рекао је у марту након што је разбијена исламистичка ћелија у Бриселу чији је члан био његов син: „Зашто би за име Бога он желео да убија невине Белгијанце? Ова земља је мојој породици све дала“.

„Абделхамид је осрамотио нашу породицу. Наси животи су уништени. Никад више не желим да га видим“, рекао је отац белгијским медијима.

„Овде смо имали диван, па чак и фантастичан живот. Абделхамид није био тешко дете и кад је одрастао, постао је добар бизнисмен. Али је изненада отишао у Сирију. Сваког дана сам се питао како се радикализовао. Никад нисам добио одговор“, навео је отац шесторо деце, од којих су двојица постали џихадисти.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u