МОНСТРУМ ОД ДЕТИЊСТВА: Ево ко је заправо Абделхамид Абауд!

MONSTRUM OD DETINJSTVA: Evo ko je zapravo Abdelhamid Abaud!

18 novembra 2015

Abdelhamid-Abaaoud_620x0Belgijski džihadista Abdelhamid Abaud, najverovatniji idejni tvorac terorističkih napada u Parizu, bio je siledžija još u školskoj klupi, a nedavno je iz baze Islamske države u Siriji dao intervju džihadističkom propagandnom časopisu u kojem se izruguje Zapadu.

Abaud, 28-godišnji stanovnik Brisela poreklom iz Maroka, bio je tokom poslednje dve godine uključen u niz planova islamskih ekstremista za izvršenje napada na Zapadu, kao i u napore za regrutovanje novih džihadista, a hvalio se kako čitavo to vreme uspešno izbegava hapšenje, prenela je agencija AFP.

Francuska policija je danas saopštila da je tokom racije na severu Pariza, pokrenute u cilju hapšenja Abauda, ubijeno dvoje džihadista u razmeni vatre sa specijalcima.

Abaud se u februaru ove godine u intervjuu džihadističkom časopisu „Dabik“ hvalio kako je uspeo da izbegne hapšenje tokom jednog puta u Evropu, iako je za njim bila izdata poternica.

„Nevernike je zaslepeo Alah. Čak me zaustavio jedan pogranični policajac, koji je proučavao moj lik kako bi video da li ličim na čoveka sa poternice, ali me je pustio jer nije video sličnost!“, rekao je Abaud.

„To nije bilo ništa drugo nego poklon od Alaha“, istakao je bradati Abaud, koji se pojavio i u pratećem video snimku, na kojem se vidi kako stoji ispred automobila američke proizvodnje, držeći u jednoj ruci Kuran, a u drugoj crnu zastavu IS.

On se takođe hvalio time da je uspeo da pobegne iz Evrope nakon što je belgijska policija početkom godine razbila ćeliju koja je planirala terorističke napade na pripadnike belgijske policije i vojske, pri čemu su poginula dvojica Abaudovih prijatelja džihadista.

Izrugujući se Zapadu, Abaud je likujući rekao: „Moje ime i slika su bili na svim vestima, ali sam uspeo da ostanem na njihovoj teritoriji, da planiram akcije protiv njih i da bezbedno napustim Evropu kad je to postalo neophodno“.

Abaud je evropskim bezbednosnim službama postao poznat još prošle godine, pošto se pojavio u video snimku Islamske države kako nasmešen vozi automobil koji vuče unakažena tela po putu.

U februaru je taj belgijski džihadista preuzeo odgovornost za planiranje napada na policajce i naveo da se priključio IS-u u Siriji.

Sud je Abauda u julu osudio u odsustvu na 20 godina zatvora zbog organizovanja mreže za regrutovanje džihadista koji bi se borili u Siriji.

Abaud, rođen 1987. u Molenbeku, četvrti Brisela poznatoj kao leglu džihadizma, takođe se predstavlja pod imenom Abu Omar Susi, što je naziv rodnog mesta njegove porodice u Maroku, i Abu Omar al-Baljiki, što znači Abu Omar Belgijanac.

Njegov bivši školski drug iz Brisela je za belgijski list „Dernijer Er“ izjavio je da je Abaud bio „mali siledžija“ i da je maltretirao drugu decu, ali i učitelje, a znao je i da krade novčanike.

Abaud navodno poznaje Salaha Abdeslama, koji takođe potiče iz Molenbeka, a policija ga traži kao organizatora napada u Parizu, kao i Salahovog brata Brahima, koji se razneo eksplozivom ispred jednog bara u Parizu.

Pored toga, Abaud je uverio svog mlađeg brata Juna, tada trinaestogodišnjaka, da mu se pridruži u Siriji, a dečaka su tada mediji nazvali „najmlađim džihadistom na svetu“.

Njihov otac Omar Abaud, čija je porodica u Belgiju stigla iz Maroka pre 40 godina, rekao je u martu nakon što je razbijena islamistička ćelija u Briselu čiji je član bio njegov sin: „Zašto bi za ime Boga on želeo da ubija nevine Belgijance? Ova zemlja je mojoj porodici sve dala“.

„Abdelhamid je osramotio našu porodicu. Nasi životi su uništeni. Nikad više ne želim da ga vidim“, rekao je otac belgijskim medijima.

„Ovde smo imali divan, pa čak i fantastičan život. Abdelhamid nije bio teško dete i kad je odrastao, postao je dobar biznismen. Ali je iznenada otišao u Siriju. Svakog dana sam se pitao kako se radikalizovao. Nikad nisam dobio odgovor“, naveo je otac šestoro dece, od kojih su dvojica postali džihadisti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *