МОСКВА САОПШТИЛА: Украјина спремна за напад на Доњецку Републику из Мариупоља

МОСКВА САОПШТИЛА: Украјина спремна за напад на Доњецку Републику из Мариупоља

14 децембра 2018

ДОНБАС је објавио да оружане снаге Украјине спремају напад из два правца. Из Мариупоља на југ и југоисток Доњецке Републике и према Луганску, главном граду Луганске Републике.

Објављено је и да би оба напада могла да почну „око 24. децембра“.

Унапред најављени напади најчешће не уследе у време када су најављени.

Шта год се догађало до краја децембра, чињеница је да се у Доњецку и Луганску тврди да је на 24. децембар указао један неименовани официр бугарског Генералштаба.Тачније, он је то открио новинарки Асју Зуан, а она проследила „коме треба“.

Наводно су у Мариупољ већ почели да пристижу западни „ратни репортери“.

На могући скори украјински напад указало је и Министарство иностраних послова Русије,

Његова портпаролка, Марија Захарова, навела је да би украјинска офанзива могла кренути из Мариупоља, па наставила:

„Кијев спрема оружану провокацију на линији додира у Донбасу са амбицијом да себи рашчисти пут за брзо наступање из Мариупоља према граници са Русијом. Мета су му зона уз обалу Азова, а циљ – избијање на границу са Русијом“.

Захарова је нагласила да се провокација на линији додира може очекивати већ наредних дана, али конкретан датум није навела.

Указала је је Кијев већ сконцентрисао војну силу коју сматра довољном за покушај да преузме контролу над деловима границе са Русијом које контролишу донбаске републике.

Још је додала: „Украјинском председнику Порошенку је заоштравање ситуације потребно као ваздух  јер се председнички избори примичу а његов рејтинг незаустављиво пада“.

Амерички новинар Патрик Ланкастер већ је био на бившем јужном фронту у Донбасу и разговарао – управо о украјинској офанзиви која се најављује – са обе стране.

Објавио је текст под насловом: „Доњецка република спремна за  велику офанзиву украјинске армије“. А у тексту наводи да се у Доњецку рачуна да ће Украјина напасти на том делу фронта са 12.000 војника и да јој је амбиција да овлада границом.

Ланкастер цитира ове речи команданта Деветог пука армије ДНР коме наводи надимак „Индус“:

„Знамо да они спремају моћан напад. чекамо их. Изводимо додатну обуку, појачавамо своје утврђене линије, обављамо додатна минирања. Било би добро да се у украјинској амрији присете да је био Иловајски котао, па онда Дебаљцевски. Ми им сада спремамо Мариупољски. Ми смо за то већ поодавнои спремни. Чекамо их“.

Ланкастер у тексту тврди да су положаји `Индусовог` Деветог пука поред насеља  Коминтерново и да су само 500 метара удаљени од украјинских топова и тенкова.

Ланкастер прати рат у Донбасу још од 2014-те. У међувремену је прешао у православље и оженио се девојком из Доњецка.

KOMENTARI2 коментара

  1. Deda Micko says:

    Jevreji Vajcman i Salimov opet pripremaju masakr i prolivanje slovenske krvi.

    • Miraš says:

      Deda Smigole opet si zao. Opet si zapao u vodjenje računa o čistoći krvi kao Španska inkvizicija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u