МОСКВА САОПШТИЛА: Украјина спремна за напад на Доњецку Републику из Мариупоља

MOSKVA SAOPŠTILA: Ukrajina spremna za napad na Donjecku Republiku iz Mariupolja

14 decembra 2018

DONBAS je objavio da oružane snage Ukrajine spremaju napad iz dva pravca. Iz Mariupolja na jug i jugoistok Donjecke Republike i prema Lugansku, glavnom gradu Luganske Republike.

Objavljeno je i da bi oba napada mogla da počnu „oko 24. decembra“.

Unapred najavljeni napadi najčešće ne uslede u vreme kada su najavljeni.

Šta god se događalo do kraja decembra, činjenica je da se u Donjecku i Lugansku tvrdi da je na 24. decembar ukazao jedan neimenovani oficir bugarskog Generalštaba.Tačnije, on je to otkrio novinarki Asju Zuan, a ona prosledila „kome treba“.

Navodno su u Mariupolj već počeli da pristižu zapadni „ratni reporteri“.

Na mogući skori ukrajinski napad ukazalo je i Ministarstvo inostranih poslova Rusije,

Njegova portparolka, Marija Zaharova, navela je da bi ukrajinska ofanziva mogla krenuti iz Mariupolja, pa nastavila:

„Kijev sprema oružanu provokaciju na liniji dodira u Donbasu sa ambicijom da sebi raščisti put za brzo nastupanje iz Mariupolja prema granici sa Rusijom. Meta su mu zona uz obalu Azova, a cilj – izbijanje na granicu sa Rusijom“.

Zaharova je naglasila da se provokacija na liniji dodira može očekivati već narednih dana, ali konkretan datum nije navela.

Ukazala je je Kijev već skoncentrisao vojnu silu koju smatra dovoljnom za pokušaj da preuzme kontrolu nad delovima granice sa Rusijom koje kontrolišu donbaske republike.

Još je dodala: „Ukrajinskom predsedniku Porošenku je zaoštravanje situacije potrebno kao vazduh  jer se predsednički izbori primiču a njegov rejting nezaustavljivo pada“.

Američki novinar Patrik Lankaster već je bio na bivšem južnom frontu u Donbasu i razgovarao – upravo o ukrajinskoj ofanzivi koja se najavljuje – sa obe strane.

Objavio je tekst pod naslovom: „Donjecka republika spremna za  veliku ofanzivu ukrajinske armije“. A u tekstu navodi da se u Donjecku računa da će Ukrajina napasti na tom delu fronta sa 12.000 vojnika i da joj je ambicija da ovlada granicom.

Lankaster citira ove reči komandanta Devetog puka armije DNR kome navodi nadimak „Indus“:

„Znamo da oni spremaju moćan napad. čekamo ih. Izvodimo dodatnu obuku, pojačavamo svoje utvrđene linije, obavljamo dodatna miniranja. Bilo bi dobro da se u ukrajinskoj amriji prisete da je bio Ilovajski kotao, pa onda Debaljcevski. Mi im sada spremamo Mariupoljski. Mi smo za to već poodavnoi spremni. Čekamo ih“.

Lankaster u tekstu tvrdi da su položaji `Indusovog` Devetog puka pored naselja  Kominternovo i da su samo 500 metara udaljeni od ukrajinskih topova i tenkova.

Lankaster prati rat u Donbasu još od 2014-te. U međuvremenu je prešao u pravoslavlje i oženio se devojkom iz Donjecka.

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Jevreji Vajcman i Salimov opet pripremaju masakr i prolivanje slovenske krvi.

    • Miraš says:

      Deda Smigole opet si zao. Opet si zapao u vodjenje računa o čistoći krvi kao Španska inkvizicija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *