МОСКВА УПОЗОРАВА: Косово није део Албаније!

МОСКВА УПОЗОРАВА: Косово није део Албаније!

23 фебруара 2019

РУСИЈА сматра недопустивом изјаву албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

На редовном брифингу за новинаре, Захарова је изјавила да Русија не може да остави без коментара изјаву албанског премијера да је „Косово део Албаније“ и да уједињење Косова и Албаније није „план Б“, већ „план А“, преноси Спутњик.

„Можда нисмо добро превели ту изјаву, због чега смо је више пута проверавали. Премијер Албаније је повезао реализацију тог плана са корекцијом граница о којој се активно разговара на крају преговарачког процеса и постизања коначног споразума између Београда и Приштине“, рекла је она.

Захарова је истакла :“Такву реторику сматрамо апсолутно недопустивом“.

Како је рекла, ту се ради о посезању за територијом Србије и статусом Аутономне Покрајине Косова.

„Ми то сматрамо кршењем Резолуције 1244 СБ УН. Очекујемо да ће Запад реаговати на такву изјаву и геополитичке планове“, рекла је Захарова.

 

факти.рс

KOMENTARI6 коментара

  • Slobodanka says:

   19. април 1783. године - Рускa царица Катарина Велика потписалa je Mанифест о присaједињењу Крима Руској империји. ... У тринаестом веку Крим су освојили Монголи. У четрнаестом веку Кримом су једно време господарили Ђеновљани и у њихово време на полуострво се доселило доста Черкеза. Године 1441 настало је независни Кримски ханат. Крајем тог истог века Кримство ханство је пало под вазалну зависност од Османског царства. Руско-Турски рат 1768-1774 означио је крај османске доминације на Криму. Кучуккаинарџијски мир између Русије и Османског царства склопљен је 1774 године. Од тада почиње постепено слабљење Османске империје и јача руски утицај на Балканском полуострву. Ондашњим европским силама није се допао излазак Руске империје на Црно море те у периоду 1853-1856 води се Кримски рат. То је био рат између Руске империје, с једне стране, и коалиције Британије, Француске, Османског царства и Краљевине Сардиније, с друге стране. Борбе су се одвијале на Кавказу, у Дунавском кнежевству Молдавија и Влашка, на Балтику, на Црном и Азовском мору, на Белом (Северном) мору и на Баренсовом мору као и на Камчатки и на Курилима. (Обратите пажњу да многа од тих места помињу се као веома инцидентна или спорна и у данашњем времену). Највеће борбе тада су биле на Криму, тако да без обзира на ширину територије под сукобима тај рат се кратко зове само "Кримски". ... Слоган који данас чујемо "Крим је Русија - Косово је Србија" ни случајно није прост. Треба се сетити да још у време Великог кнеза Владимира - Древна руска држава Руси су остваривали своје везе са јужним Словенима, итд. Тај слоган итекако има везе са заједничком историјом Русије и Србије и уопште на везе Русије са свим јужним Словенима. Да Русија није 1774 године освојила Крим нашe борбe за ослобођење од османског ропства познате као Први и Други српски устанак (1804-1813, 1815-1817 године) како би се завршиле? И обратно, чим Русија слаби као например крајем прошлег века западне силе би да искомадају Србију, и исто као некад током Кримског рата са њима у новије време била је заједно и Турска.

 1. milorad2 says:

  Ma rama se upleo u bodljikavu žicu oko alabanskog parlamenta kada je išao kući pa se dere, to ne može da se prevede nikako.Blebetanje bivših političara nije bitno,a šiptari nemaju neku podršku u albaniji za svoje BAJKE, albanci su drugačiji od šiptarije i to DOSTA, samo sever albanije sa fisovima se liže sa fisovima sa kosova, a to je retko naseljana zona. Ovi sa juga su već šiznuli od tih brdjanai može tu svašta da se desi, pre će možda konačno skadar i drać da budu srpski, nego kosovo albansko.Alkbanija je zdržava na rubu KOLAPSA i to GADNOG kolapsa.

 2. Gardista says:

  Zaharovoj svaka cast a nasim dupeliscima zapada, zelim brz odlazak sa scene i da vrate oteto kao i siptari.

 3. Kulak says:

  Skadar je deo Srbije.Bio je i bit će.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u