Може ли Скупштина бити боља

Може ли Скупштина бити боља

23 априла 2018

Пише: Владимир Ђукановић

Да се разумемо, сви смо помало криви. И власт и опозиција. Све док се сви не ресетујемо и не покушамо да смиримо беспотребно узавреле страсти, имаћемо крајње обесмишљене расправе у парламенту. Мени, као посланику владајуће већине, није право то што смо подносили стотине амандмана само да бисмо онемогућили опозицију да опстурише рад Скупштине. Са друге стране, уз све разумевање да је то вид парламентарне борбе опозиције, јер она има право да примени опструкцију, ипак се у свему мора имати мера, а они је неретко немају. Зато смо дошли у позицију да Скупштину готово нико не гледа и да код већег броја грађана она изазива осећај гађења, те редовно пребацују канал када наиђу на скупштински пренос.

Оно што данас представља опозицију у парламенту објективно нема никакав легитимитет, што су и избори у Београду показали. Верујем и да садашњи број посланика власти такође није адекватан народном расположењу и убеђен сам да би власт имала више посланика када би се одржали парламентарни избори. Можда није лоше размишљати о томе како би се евентуално нашло решење за нормалније функционисање парламента. Ипак, све док је овај састав актуелан, било би пожељно пронаћи неко решење. То свакако не подразумева да опозиција до бесмисла доводи расправу са хиљадама суманутих амандмана „брише се“, а, са друге стране, власт свакако не би требало да реагује на сваку општрију критику опозиције. Договор кућу гради, и верујем да има простора за договор.

Елем, са речником који се користи мимо расправе коју народ чује и то што све једни другима добацујемо са места једноставно мора да се прекине. Не може се председници парламента добацивати да је „ћорава“ и да је „идиоткиња“ нити се сме свом колеги да псовати мајка и говорити „мајмуне“, „скотино“ и слично. То не доликује народном посланику, а, да не буде да сам открио рупу на саксији, ово пишем и као критику себе самог, јер сам се и сам више пута на сличан начин понашао.Суштина рада парламента јесте доношење закона и контрола рада владе. Међутим, да би се закон донео на квалитетан начин, потребна је квалитетна дискусија. Квалитетна дискусија подразумева стручност и способност да убедиш другу страну у исправност онога што износиш. Проблем опозиције је што нема намеру да то ради, већ жели најгором опструкцијом да себе прикаже као жртву охоле власти. Власт јој неретко даје муницију тиме што се „упеца“ на такво деловање опозиционих посланика, па без разлога оштрије реагује.

Лично сам жељан жустрих аргументованих расправа, добрих реплика и надмудривања, али тога одавно у парламенту нема, јер једини циљ опозиције је расправа без расправе и бесмислена и бесциљна опструкција. Са друге стране, очити циљ власти је да такво деловање опозиције неутралише, и дошли смо у ћорсокак где се више ником и не мили да дође у салу.

Све у свему, нека ова колумна буде повод да покушамо да се договоримо, јер то јесте у интересу грађана. Нисам присталица тога да опозиција напушта парламент, јер нема разлога за то. Ако би којим случајем тако нерационално поступила, па држала некакве као седнице на улици, изражавам спремност да им дођем тамо где би ту седницу одржали и да их кроз уличну рапсправу убедим да се врате у Скупштину. Са своје стране, као народни посланик Владимир Ђукановић, увек им пружам руку за квалитетну расправу и пристојан дијалог кад год пожеле.

(Стандард)

KOMENTARI2 коментара

  1. Rale says:

    Kad u njoj budu sebele patriote umesto vas,sektaškog ološa biće bolja,ali otom potom...

  2. Nikanor says:

    Neuspeli kolumnista, vrati se na Pravni fakultet i malo bolje prouči Ustavno i Krivično pravo. Za početak, da ne umaraš mozak, pročitaj samo preambulu Ustava Srbije i tekst zakletve koji su položili Tomislav Nikolić i njegov naslednik Aleksandar Vučić. Kako te nije sramota da uopšte pominješ bilo kakav uspeh na izborima kad ih nikad niste dobili? Dobili ste, uz neviđenu krađu, ucene i kupovinu glasova konzervama sa likom AV, šećerom, solju, uljem i džakovima luka, glasove jedne četvrtine ukupnog broja birača upisanih u biračke spiskove i to u koaliciji sa još devet stranaka i pokreta. Samo vaša stranka usvojila je oko 12% glasova birača na parlamentarnim izborima. Opljačali ste penzionere da bi njihovim otetim penzijama zaposlili svoje stranačke botove na poslovima koji po sposobnostima nisu mogli ni sanjati, a jedina ste vlast na svetu koja se dobrovoljno odrekla 17% dela svoje teritorije. Vašu sramotu sa svojih lica neće moći oprati sve generacije vaših potomaka. Pokrijte se ušima i prestanite iritirati narod, koji ste svojom diletantskom politikom doveli na vrh najbednijih država Evrope, a verovatno i sveta. Možete blokadom svih medija lagati nepismene babe ispred televizora, ali ne i one koji su pismeniji i pošteniji od vas. Opovrgnite sve ono što je o vašoj štetočinskoj politici napisala Anja Filimonova. Možete preko Marka Đurića (otporaša), Aleksandra Julina i Milovana Drecuna na svim medijima, sa kojih se ne skidate, mlatiti ko košava na promaji o Zajednici srpskih opština, koja će imati ovlaćčenja udruženja golubara, ali iz dana u dan se otkrivaju svi elementi protivustavnog Briselskog sporazuma kojim ste ukinuli sve institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji koji ste potpisali čim ste uzjahali Srbiju. Vi ste najveća sramota koju je Srbija doživela u svojoj istoriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u