Може ли Скупштина бити боља

Može li Skupština biti bolja

23 aprila 2018

Piše: Vladimir Đukanović

Da se razumemo, svi smo pomalo krivi. I vlast i opozicija. Sve dok se svi ne resetujemo i ne pokušamo da smirimo bespotrebno uzavrele strasti, imaćemo krajnje obesmišljene rasprave u parlamentu. Meni, kao poslaniku vladajuće većine, nije pravo to što smo podnosili stotine amandmana samo da bismo onemogućili opoziciju da opsturiše rad Skupštine. Sa druge strane, uz sve razumevanje da je to vid parlamentarne borbe opozicije, jer ona ima pravo da primeni opstrukciju, ipak se u svemu mora imati mera, a oni je neretko nemaju. Zato smo došli u poziciju da Skupštinu gotovo niko ne gleda i da kod većeg broja građana ona izaziva osećaj gađenja, te redovno prebacuju kanal kada naiđu na skupštinski prenos.

Ono što danas predstavlja opoziciju u parlamentu objektivno nema nikakav legitimitet, što su i izbori u Beogradu pokazali. Verujem i da sadašnji broj poslanika vlasti takođe nije adekvatan narodnom raspoloženju i ubeđen sam da bi vlast imala više poslanika kada bi se održali parlamentarni izbori. Možda nije loše razmišljati o tome kako bi se eventualno našlo rešenje za normalnije funkcionisanje parlamenta. Ipak, sve dok je ovaj sastav aktuelan, bilo bi poželjno pronaći neko rešenje. To svakako ne podrazumeva da opozicija do besmisla dovodi raspravu sa hiljadama sumanutih amandmana „briše se“, a, sa druge strane, vlast svakako ne bi trebalo da reaguje na svaku opštriju kritiku opozicije. Dogovor kuću gradi, i verujem da ima prostora za dogovor.

Elem, sa rečnikom koji se koristi mimo rasprave koju narod čuje i to što sve jedni drugima dobacujemo sa mesta jednostavno mora da se prekine. Ne može se predsednici parlamenta dobacivati da je „ćorava“ i da je „idiotkinja“ niti se sme svom kolegi da psovati majka i govoriti „majmune“, „skotino“ i slično. To ne dolikuje narodnom poslaniku, a, da ne bude da sam otkrio rupu na saksiji, ovo pišem i kao kritiku sebe samog, jer sam se i sam više puta na sličan način ponašao.Suština rada parlamenta jeste donošenje zakona i kontrola rada vlade. Međutim, da bi se zakon doneo na kvalitetan način, potrebna je kvalitetna diskusija. Kvalitetna diskusija podrazumeva stručnost i sposobnost da ubediš drugu stranu u ispravnost onoga što iznosiš. Problem opozicije je što nema nameru da to radi, već želi najgorom opstrukcijom da sebe prikaže kao žrtvu ohole vlasti. Vlast joj neretko daje municiju time što se „upeca“ na takvo delovanje opozicionih poslanika, pa bez razloga oštrije reaguje.

Lično sam željan žustrih argumentovanih rasprava, dobrih replika i nadmudrivanja, ali toga odavno u parlamentu nema, jer jedini cilj opozicije je rasprava bez rasprave i besmislena i besciljna opstrukcija. Sa druge strane, očiti cilj vlasti je da takvo delovanje opozicije neutrališe, i došli smo u ćorsokak gde se više nikom i ne mili da dođe u salu.

Sve u svemu, neka ova kolumna bude povod da pokušamo da se dogovorimo, jer to jeste u interesu građana. Nisam pristalica toga da opozicija napušta parlament, jer nema razloga za to. Ako bi kojim slučajem tako neracionalno postupila, pa držala nekakve kao sednice na ulici, izražavam spremnost da im dođem tamo gde bi tu sednicu održali i da ih kroz uličnu rapspravu ubedim da se vrate u Skupštinu. Sa svoje strane, kao narodni poslanik Vladimir Đukanović, uvek im pružam ruku za kvalitetnu raspravu i pristojan dijalog kad god požele.

(Standard)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rale says:

    Kad u njoj budu sebele patriote umesto vas,sektaškog ološa biće bolja,ali otom potom...

  2. Nikanor says:

    Neuspeli kolumnista, vrati se na Pravni fakultet i malo bolje prouči Ustavno i Krivično pravo. Za početak, da ne umaraš mozak, pročitaj samo preambulu Ustava Srbije i tekst zakletve koji su položili Tomislav Nikolić i njegov naslednik Aleksandar Vučić. Kako te nije sramota da uopšte pominješ bilo kakav uspeh na izborima kad ih nikad niste dobili? Dobili ste, uz neviđenu krađu, ucene i kupovinu glasova konzervama sa likom AV, šećerom, solju, uljem i džakovima luka, glasove jedne četvrtine ukupnog broja birača upisanih u biračke spiskove i to u koaliciji sa još devet stranaka i pokreta. Samo vaša stranka usvojila je oko 12% glasova birača na parlamentarnim izborima. Opljačali ste penzionere da bi njihovim otetim penzijama zaposlili svoje stranačke botove na poslovima koji po sposobnostima nisu mogli ni sanjati, a jedina ste vlast na svetu koja se dobrovoljno odrekla 17% dela svoje teritorije. Vašu sramotu sa svojih lica neće moći oprati sve generacije vaših potomaka. Pokrijte se ušima i prestanite iritirati narod, koji ste svojom diletantskom politikom doveli na vrh najbednijih država Evrope, a verovatno i sveta. Možete blokadom svih medija lagati nepismene babe ispred televizora, ali ne i one koji su pismeniji i pošteniji od vas. Opovrgnite sve ono što je o vašoj štetočinskoj politici napisala Anja Filimonova. Možete preko Marka Đurića (otporaša), Aleksandra Julina i Milovana Drecuna na svim medijima, sa kojih se ne skidate, mlatiti ko košava na promaji o Zajednici srpskih opština, koja će imati ovlaćčenja udruženja golubara, ali iz dana u dan se otkrivaju svi elementi protivustavnog Briselskog sporazuma kojim ste ukinuli sve institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji koji ste potpisali čim ste uzjahali Srbiju. Vi ste najveća sramota koju je Srbija doživela u svojoj istoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *