НА КОСОВО СТИЖЕ 500 АЛБАНСКИХ ВОЈНИКА

НА КОСОВО СТИЖЕ 500 АЛБАНСКИХ ВОЈНИКА

7 априла 2019

Контингент војника из Албаније који би требало да буде упућен на Косово и Метохију бројаће између 300 и 500 војника.

Према дипломатским изворима из Приштине, политичка одлука у НАТО је донета, међутим оперативна – није. То практично значи, да је још увек отворено питање када ће и у који део КиМ бити упућени припадници НАТО из Албаније. И док се чека оперативна одлука, која би значила и зелено светло за упућивање албанских војника на Косово, неколико њих се пре два дана прошетало главном улицом Северне Митровице. Групу су махом чинили припадници Кфора из европских земаља. Српски извори са КиМ преносе да су, међутим, у групи били и војници у униформама са црногорском заставом.– Једна од идеја и јесте да албански војници који би били у саставу Кфора на Косову буду заједно са војницима из Црне Горе. Према проценама, присуство Црногораца би ублажило могући негативан однос према албанским војницима. Црногорци треба да амортизују могуће непријатељство према војницима из Албаније – каже дипломатски извор.

Војници НАТО из Албаније, који тренутно бораве на КиМ, учествују на вежбама и њихов прецизан број се крије. У Приштини су, међутим, већ дуже време два оперативца из Црне Горе. У седишту НАТО у Бриселу, једноставно речено, много тога се крије и не саопштава властима у Србији. Међу бројним разлозима није само чињеница да Србија није чланица, већ и због блискости са Русијом. Политичка одлука о упућивању контингента албанске војске на КиМ није саопштена када је и донета. Такође, Алијанса се преселила у нову зграду, а представници Србије, која је у „Партнерству за мир“, остали су у старој згради.

Кфор је прексиноћ, по одласку албанских војника са севера КиМ, саопштио да то није била провокација, већ извиђачка активност групе официра НАТО у пратњи Кфора и да нема разлога за узнемирење.

– Ово није провокација, већ заједничка активност НАТО, а присуство четири албанска официра не би требало никога да изненаде јер је Албанија члан НАТО већ десет година. Осим тога, требало би да буде познато да Албанија такође доприноси мисији Кфора – наводе у НАТО.

– У стварности нема разлога за бригу нити страха од било чега – наводи Кфор.

У саопштењу се истиче да Кфор наставља да буде непристрасно посвећен свом мандату датом од УН како би заштитио све људе на Косову: „Сви се морају осећати безбедније када Кфор спроводи вежбе и креће се по Косову“.

Необично упутство

Док Кфор наводи да се на северу изазива неоснована забринутост међу становништвом и поручује да је ситуација на северу, као и широм Косова, „апсолутно под контролом и да нема никаквих назнака или доказа о могућим немирима или насиљу“, Немачка и Британија издале су необично упуство.

Амбасада Велике Британије у Приштини и немачко Министарство спољних послова саветовали су својим грађанима да не путују на Косово и да избегавају путовања у општине на северу осим када је то неопходно.

Криминализација севера

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је јуче да је упозорење британских власти грађанима да није безбедно путовати на север Косова „наставак криминализације севера Косова“ и истовремено запитао „који то њихови грађани уопште путују на ту локацију“. Дачић је рекао и да није Србија крива за успоравање дијалога о Косову, већ су за то криве таксе које је Харадинај увео.

Реагујући на изјаву потпредседника косовске владе Хоџаја да би требало формирати „антисрпски пакт“, Дачић је рекао да мисли да се Хоџај покајао и додао да је „њихова одлика била да ћуте и раде, и сад сви то морају да демантују јер сви званично причају да желе добре односе са Србијом“. Министар спољних послова понудио је и да понесе папире у Варшаву како би Беџету Пацолију показао колико је земаља повукло признање Косова.

(Blic)

KOMENTARI3 коментара

  1. Aleksandra says:

    Dodjite SMRADOVI DA VAM SE OSVETIMO ZA 1999 god.

  2. električar says:

    Namerno, s predumišljajem čačkaju mečku ... To im večiti hobi ...

  3. Prle says:

    E, pa većih kvarnjaka,podlijih i dvoličnijih licemera od ovih zapadnjaka nema! I mi težimo da budemo deo njih i da usvojimo njihove "vrednosti"!!?? Bože, dozovi nas pameti!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u